Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Πραγματοποιήθηκε στη Σκύδρα η παρουσίαση του βιβλίου της Αγνής Κολιαδήμου «Πρόσφυγες στο Νομό Πέλλας 1912 – 1967»

Το βιβλίο της Αγνής Κ. Κολιαδήμου με τίτλο «Πρόσφυγες στον Νομό Πέλλας 1912 – 1967» παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:00΄, με διοργανωτές τον Δήμο Σκύδρας, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του και τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, στο χαιρετισμό της, αφού έδωσε τις ευχές της για τη νέα χρονιά, τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι με μεγάλη χαρά αποδέχθηκε την πρόταση του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καλλίπολης για τη συνδιοργάνωση της παρουσίασης του βιβλίου τ΄όποίο χαρακτήρισε ως το πρώτο στο είδος του και στη συνολική του αναφορά σ΄όλους τους πρόσφυγες στο Νομό Πέλλας από το 1912 έως το 1967. Ευχήθηκε το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό ότι αναφέρεται στις ρίζες μας κι πως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε την καταγωγή μας, το παρελθόν, την ιστορία μας, γιατί αυτά τα στοιχεία μάς κρατούν ενωμένους, κρατούν ενωμένο το έθνος και την κοινωνία μας.

Ευχαρίστησε όλες κι όλους που με την παρουσία τους τιμούν την εκδήλωση. Ευχήθηκε υγεία, δύναμη και καλή συνέχεια στη συγγραφέα και ταυτόχρονα ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στη βιβλιοπαρουσίαση τους κ.κ. Γιώργο Αποστολίδη και Γιώργο Παναγιωτίδη.

Οι παραπάνω ομιλητές αναφέρθηκαν στο βιογραφικό και στη γνωριμία τους με τη συγγραφέα καθώς και στη σπουδαιότητα του βιβλίου όσον αφορά το θέμα και το περιεχόμενο του, όπως επίσης και στα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με το προσφυγικό.

Η συγγραφέας υπογράμμισε την τιμή και τη χαρά της που η παρουσίαση του βιβλίου γίνεται στην περιοχή αναφοράς του. Ευχαρίστησε τους διοργανωτές κι όλους όσοι παρευρίσκονται στην αίθουσα. Μάλιστα, είπε ότι επέλεξε να παρουσιάσει όχι συνολικά το έργο της αλλά ν΄αναφερθεί συγκεκριμένα στην εγκατάσταση των προσφύγων στο Δήμο Σκύδρας από το 1913 έως το 1940, επειδή ο Δήμος Σκύδρας φιλοξενεί την εκδήλωση.Η Αγνή Κολιαδήμου παρουσίασε με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού πίνακα αναλυτικά στοιχεία ανά περιοχές προέλευσης των προσφύγων, τις χρονολογίες, τους λόγους και τις συνθήκες μετακίνησης των προσφυγικών ροών, τις συνθήκες υποδοχής, διαβίωσης και εγκατάστασης σε χωριά του Νομού Πέλλας.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε η συνομιλία της με τους παρευρισκόμενους και η υπογραφή του βιβλίου της σ΄όσους της το ζητούσαν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: οι Σεβαστοί Πατέρες Αντώνιος Κορέστης και Δαυίδ Πασατάς, ο Βουλευτής Γιώργος Καρασμάνης, οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Μέγας και Θανάσης Σπανός, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Νίκος Χατζηιωαννίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μάγδα Παπαδοπούλου, Μαρία Γιακαμόζη, Θεμιστοκλής Κρητίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρος Αντωνιάδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη και Γιάννης Ανδρίτσος, οι πρώην Βουλευτές Ιορδάνης Τζαμτζής και Διονύσης Σταμενίτης, εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων, εκπαιδευτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες και πολλοί συμπολίτες μας κι ενδιαφερόμενοι από όμορους Δήμους.

Η διοργάνωση έκλεισε με μουσική εκδήλωση.
 
 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *