Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Καφέ ή άσπρα Αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά και ποια να βάψεις το Πάσχα

Έφτασε η εποχή που τα αυγά μπαίνουν στην φαρέτρα μας και ετοιμαζόμαστε για την βαφή τους, την Μεγάλη Πέμπτη. Κι εκεί ξεκινά το δίλημμα, του ποιο αυγό να επιλέξεις. Καφέ ή λευκά; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα αυγά και ποια αξίζει να βάψεις τελικά;

Ουσιαστικά, οι ειδικοί εξηγούν πως το χρώμα στο κέλυφος του αυγού, δίνει η ράτσα της κότας. Οι κότες με λευκά πούπουλα και λευκά μάγουλα, παράγουν αυγά με λευκό τσόφλι ενώ οι κότες με καφέ πούπουλα και κόκκινα μάγουλα, μας δίνουν καφετιά αυγά. Κάποιες ράτσες κότας όπως οι Araucana, Ameraucana, Dongxiang και Lushi δίνουν μέχρι και μπλε αυγά.

Όσον αφορά, τον κρόκο αλλά και την γεύση καμία διαφορά δεν υπάρχει. Όσον αφορά την θρεπτική αξία, κάποιες έρευνες υποστηρίζουν πως τα καφέ αυγά τείνουν να έχουν περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα αλλά μιλάμε για αμελητέα ποσότητα.

Και αφού είναι ίδια τα αυγά, γιατί πληρώνουμε περισσότερο τα καφέ; Απίθανο κι όμως αληθινό. Οι καφέ κότες είναι μεγαλύτερες και απαιτούν περισσότερη τροφή ενώ οι λευκές που δίνουν και τα λευκά αυγά είναι πιο ντελικάτες.

Κι αν αναρωτιέσαι αν το κέλυφος επηρεάζεται από το χρώμα, έχεις ένα μεγάλο όχι από εμάς και σε αυτό. Το κέλυφος έχει να κάνει με την ηλικία της κότας που όσο πιο νέα είναι, τόσο πιο σκληρό κέλυφος έχει το αυγό.

Ποια αυγά να βάψεις; Μιας και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ηλικία της κότας για να επιλέξουμε αυγά νεαρής που θα είναι πιο δύσκολο να σπάσουν το Πάσχα (εκτός κι αν παίρνεις αυγά από τη γιαγιά σου η οποία μπορεί να ξεχωρίσει τις κότες της), προτίμησε τα λευκά. Βάφουν ευκολότερα και με φυσικά υλικά από ζωμό λαχανικών για παράδειγμα ή με σκέτο χρώμα ζαχαροπλαστικής και δεν χρειάζεσαι ισχυρή βαφή.

Στην ουσία, η επιλογή των καφέ αυγών, γίνεται ασυνείδητα έτσι κι αλλιώς από τον άνθρωπο, που τείνει να θεωρεί τα καφέ αυγά πιο φυσικά, πιο κοντά στην φύση δηλαδή.
 
 
απο το queen.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *