Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Γευσιγνωσία - Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελαιολάδου και Οίνου με συνέργεια ΔΙΕΚ Αριδαίας και ΚΠΕ Έδεσσας - Γιαννιτσών

Για πρώτη φορά στην περιοχή μας διοργανώθηκε και διεξήχθη Γευσιγνωσία-Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελαιολάδου και Οίνου με τη συνέργεια του ΚΠΕ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ και του Δ.ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.

Καλέσαμε και μας τίμησε με την παρουσία του, ο ειδικός πιστοποιημένος Αξιολογητής Ελαιολάδου κ. Μαυροειδής Γεώργιος από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πανέμορφο εστιατόριο «ΤΣΟΛΙΑΣ» στο Λουτράκι Αριδαίας και συμμετείχαν συνολικά 100 καλεσμένοι σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό των διοργανωτών.

Οι ειδικότητες που συμμετείχαν ήταν οι : Chef, Τουριστικά, Αρτοζαχαροπλάστες, Αμπελουργοί-Οινολόγοι του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ και μαθητές του Τομέα Φυτικής Παραγωγής και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΕΠΑΛ Αριδαίας.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι έμαθαν τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης ελαιολάδου.

Έγιναν συνολικά έξι δοκιμές για κάθε συμμετέχοντα ενώ στα ελαιόλαδα της αξιολόγησης συμμετείχαν και δύο τοπικά. Το ένα από τοπικό παραγωγό από την Ίδα, και το άλλο από την Μονή Αγ. Ιλαρίωνα, αμφότερα βιολογικά.

Τα συμπεράσματα ήταν εντυπωσιακά, ενώ είναι χαρακτηριστική η επίγευση ροδάκινου που εντοπίστηκε σε τοπικό μας ελαιόλαδο, κάτι που ερμηνεύεται από τις ροδακινιές που καλλιεργούνται κοντά στους ελαιώνες.

Το πιο εντυπωσιακό ίσως σημείο της εκδήλωσης ήταν η επίδειξη ελαιολάδου από τον κ. Μαυροειδή, με φρουτώδες άρωμα περγαμόντο και αμυγδάλου, από την Κρήτη, που πωλείται σε τιμές εκατοντάδων ευρώ ανά λίτρο και που αποδεικνύει έμπρακτα ότι όσοι επενδύουν στην καινοτομία και τη ποιότητα λαμβάνουν υψηλότατη ανταμοιβή.

Ακολούθησε Οινογευσία, τριών ειδών Μακεδονικών Οίνων, με την καθοδήγηση του ειδικού κ. Κατή Ευστράτιου που εκπροσώπησε τον χορηγό της εκδήλωσής μας Vaeni Naoussa.

Ο κ. Κατής εξήγησε πολλά από τα μυστικά της ζύμωσης αλλά και της αμπελουργίας καθώς και τα δυνατά σημεία του μεγαλύτερου οινοποιητικού συνεταιρισμού. Τέλος κληρώθηκαν πολλές επιλεγμένες φιάλες Vaeni Naoussa κρασιών που προέρχονται κυρίως από την Ελληνική ποικιλία του Βορειοελλαδίτικου χώρου «Ξινόμαυρο».

Καθόλη τη διάρκεια της Οινογευσίας οι Chef του ΔΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ επιμελήθηκαν πλατώ τυριών και εδεσμάτων από τον χορηγό της εκδήλωσης «Αγρόκτημα Φούστανης» που ευγενικά παρείχε σημαντικές ποσότητες κορυφαία ποιότητας.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους κ. Μαυροειδή Γ. και Κατή Ε. που μετέδωσαν γνώσεις και μυστικά σε μια σπάνιας ομορφιάς εκδήλωση.

Μια εκδήλωση που πάντρεψε το Κρητικό ελαιόλαδο με τους Μακεδονικούς Οίνους και συνέχισε την βαθιά σχέση που συνδέει την Μακεδονία μα την Κρήτη και το αντίστροφο.

Θερμά ευχαριστούμε τους Χορηγούς μας Vaeni Naoussa και «Αγρόκτημα Φούστανης», τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου «ΤΣΟΛΙΑΣ» καθώς και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και σπουδαστές που συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση.


Με εκτίμηση


Ο Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


Γιόρτσος Α. Γεώργιος

Η Διευθύντρια του ΚΠΕ ΕΔΕΣΣΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ


Θεοδωρίδου Σοφία

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *