Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Η "Λαϊκή Συσπείρωση Έδεσσας" για την αδιάθετη παραγωγή μήλων Βεγορίτιδας

Η "Λαϊκή Συσπείρωση Έδεσσας", θεωρώντας υποχρέωσή της σαν δημοτική παράταξη την ενασχόλησή της με τα προβλήματα των δημοτών-αγροτών - και προεκλογικά, και μετά τις εκλογές - αναδεικνύει το οξυμένο πρόβλημα με την αδιάθετη παραγωγή μήλων των χωριών της Βεγορίτιδας ( Άρνισσα, Παναγίτσα, Ξανθόγια,... ). Οι άλλες παρατάξεις στο Δήμο Έδεσσας συνεχίζουν ,την ίδια περιοδο, τη “μεταγραφολογία” για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους με όπλα εκβιασμούς, απειλές και ... ταξίματα.

Δεκάδες τόνοι από την περσινή παραγωγή μήλων των χωριών της περιοχής σαπίζουν στα ψυγεία, περιμένοντας τους εμπόρους που δεν έρχονται, γιατί την ίδια ώρα αυτοί κερδοφορούν με αθρόες εισαγωγές μήλων από άλλες χώρες ( Πολωνία, Ουκρανία ). Από τη μεριά τους οι μηλοπαραγωγοί της περιοχής και άλλων περιοχών της χώρας επιβαρύνονται και με το επιπλέον κοστολόγιο των “ψυγιάτικων”.

Όλη αυτή η κατάσταση δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, με τη σύμφωνη γνώμη και της τότε ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της σημερινής που αποδέχεται τη συνέχιση της ίδιας τακτικής της ΕΕ και η απάντηση της Ρωσίας είναι το εμπάργκο στις εξαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Θύματα του ίδιου εμπάργκο είναι και οι εξαγωγές μήλων από Πολωνία-Ουκρανία.

Είναι γνωστό πλέον και στον τελευταίο έλληνα αγρότη, ότι η παράταση του εμπάργκο είναι καταστροφική για την παραγωγή μας, αφού η πλειοψηφία των ελληνικών αγροτικών και κτηνο-τροφικών προϊόντων εξάγονταν στην αγορά της Ρωσίας. Επιπλέον το εμπάργκο έχει συμβάλει στη μείωση των τιμών παραγωγού κάτω από το κόστος παραγωγής, ενώ ποσότητες αγροτοκτηνοτρο-φικών προϊόντων παραμένουν αδιάθετες για μήνες στα ψυγεία.

Οι μηλοπαραγωγοί της Βεγορίτιδας χρειάζεται να διεκδικήσουν αγωνιστικά αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, όπως συνέβη και με τους ροδακινοπαραγωγούς από το πρόγραμμα de minimis για τον ίδιο λόγο.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή της Έδεσσας να βρεθεί δίπλα στους μηλοπαραγωγούς της Βεγορί-τιδας, αναδεικνύοντας το πρόβλημα και διεκδικώντας ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση Έδεσσας” στέκει στο πλευρό των μηλοπαραγωγών , καλώντας την κυβέρνηση να φροντίσει για την απορόφηση των ποσοτήτων μήλων και τη διάθεσή τους, με αποζημίωση των παραγωγών, σε κοινωφελείς οργανισμούς. Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενη επιτέλους τις τεράστιες ζημιές στη παραγωγή & τις εξαγωγές των αγροτοκτηνο-τροφικών μας προϊόντων ( Ροδάκινα, Βερίκοκα, Μήλα,... ) να διαχωρίσει τη θέση της από την Ε.Ε. για το εμπάργκο στη Ρωσία και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να εξάγονται κανονικά στη Ρώσικη αγορά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *