Σάββατο 25 Μαΐου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Μελίτα Χισκάκη αποκλειστικά στο ialmopia.gr

Το ialmopia.gr έχει τη χαρά να φιλοξενεί την υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο με την παράταξη του Χρήστου Μπάτση, Μελίτα Χισκάκη σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

Επιμέλεια: Τάσος Καλαϊτζής


- Τι σε ώθησε να κατέβεις ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος και τι ήταν αυτό που σε κέρδισε ώστε να επιλέξεις τον συνδυασμό του κ. Μπάτση; 


Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηλεκτρονική σας εφημερίδα και εσάς προσωπικά για τη δυνατότητα που μου δίνετε να απευθυνθώ στο ευρύ κοινό. Όπως μάλλον γνωρίζετε, η ενασχόλησή μου με τα δημοτικά δρώμενα, δηλαδή με το τι συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στην Αλμωπία, αρχίζει πολλά χρόνια πριν, από το 1998. Πάντα πίστευα ότι ο καθένας μας πρέπει να ενημερώνεται και να εκφράζει την άποψή του για τα θέματα που αφορούν άμεσα τη ζωή του.

Η ενεργή συμμετοχή μου σε τοπικούς και πανελλήνιους συλλόγους, με ωθούσε σε συνεχή τριβή με τα αυτοδιοικητικά πεπραγμένα.


Ως μητέρα και μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας, ανέλαβα την προεδρεία του Συλλόγου σε μια εποχή μετάβασης από το παλιό ιστορικό σχολικό κτήριο, στο νέο. Και λόγω επιστημονικού αντικειμένου, ασχολήθηκα από την αρχή με την κατασκευή του νέου κτηρίου και με την εξασφάλιση ενός επαρκούς αύλειου χώρου που θα έπρεπε να περιβάλει αυτό. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, όλα αυτά τα μικρά αγγελούδια «στοιβάζονται» σε ελάχιστο χώρο γης, μικρότερο από προθάλαμο logistics, λόγω διαφόρων πολιτικών ισορροπιών και μιας αυτοδιοικητικής αναποτελεσματικότητας επιζήμιας, όπως δια του αποτελέσματος κρίνεται.

Ως μηχανικός και μέλος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Αλμωπίας, είχα και έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος του Συλλόγου. Όλα αυτά τα χρόνια κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολα θέματα που είχαν άμεση σχέση με αποφάσεις της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Ενδεικτικά θα αναφέρω τη στελέχωση της πολεοδομίας, μιας δημοτικής υπηρεσίας που ουσιαστικά είχε κλείσει, τη μείωση του χαρακτηρισμένου χώρου πράσινου του κέντρου της Αριδαίας με την ανέγερση εκκλησιαστικού κτιρίου, την προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην όσο το δυνατό πιο ανώδυνη για τους κατοίκους της Αριδαίας, κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου την οποία αρνήθηκαν οι διοικούντες με τα αποτελέσματα που όλοι ζήσαμε. Συμμετείχαμε στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που σήμερα είναι νόμοι του κράτους και σχετίζονται με την περιοχή μας, υποκαθιστώντας ουσιαστικά το Δήμο, όπως για παράδειγμα το 10ετές σχέδιο ανάπτυξης δικτύων του ΑΔΜΗΕ, τα σχέδια διαχείρισης που αφορούν στη λεκάνη απορροής του Αλμωπαίου ποταμού, τον χαρακτηρισμό όλων των οικισμών του Δήμου μας και τον προσδιορισμό των βασικών μορφολογικών και αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών τους με έμφαση στους παραδοσιακούς οικισμούς μας.

Ως επαγγελματίας που νοιάζεται για τον τόπο του, είχα προτείνει στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες, η παρακράτηση του 3% του τζίρου των υδροηλεκτρικών, να επιστρέφει στον τόπο του, άμεσα στους κατοίκους με μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος και έμμεσα μέσω του Δήμου, κατασκευάζοντας έργα υποδομής, όπως και τελικά έγινε. Και αυτό πολύ πριν ιδρυθεί ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) στον οποίο διετέλεσα μέλος του ΔΣ και αντιπρόεδρος αυτού.

Μετά την παραπάνω μακροσκελή εισαγωγή μου, νομίζω ότι η ερώτησή σας θα μπορούσε να είναι κάλλιστα «τι δε σας ωθούσε τόσα χρόνια να κατέβετε ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος». Και η απάντησή μου σε αυτήν την ερώτηση είναι ότι τώρα βρήκα έναν υποψήφιο Δήμαρχο που να ταιριάζει περισσότερο στα δικά μου αυτοδιοικητικά δεδομένα. Έναν άνθρωπο που δεν είναι φίλαυτος και εγωπαθής, που δε φοβάται τη δουλειά και που αφήνει περιθώρια στους συνεργάτες του να εκφραστούν υποστηρίζοντας τις δικές τους απόψεις.


- Τι πιστεύεις ότι μπορεί να δώσει η Μελίτα από μεριά της στο Δήμο σε περίπτωση εκλογής;


Θα σας πω τι θα επιδιώξω και παρακαλώ να με κρίνετε πολύ σκληρά για τα αποτελέσματα δυνητικά αν εκλεγώ, στο βαθμό που θα μου αναλογούν:

Αρχίζοντας από το αυτονόητο που είναι ο ορθός και εύρυθμος τρόπος διοίκησης καθώς και το αίσθημα ασφάλειας των διοικουμένων, θα πρέπει να δοθεί πλήρης διαφάνεια και κίνητρα ενεργούς συμμετοχής του πολίτη, έτσι ώστε να αποδειχθεί στην πράξη η ανταποδοτικότητα της προσφερόμενης από το Δήμο υπηρεσίας.

Αν και ο Δήμος μας είναι στελεχωμένος με εξαιρετικούς υπαλλήλους ως μονάδες και επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις και περγαμηνές, το παραγόμενο έργο είναι πολύ κατώτερο των προαναφερόμενων προσόντων και φυσικά των ζητούμενων. Στόχος είναι ο δημότης να γίνει κοινωνός ενός αναβαθμισμένου έργου και ποιοτικών υπηρεσιών απλοποιώντας τις καθημερινές συναλλαγές του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρέπει να διεκδικηθεί η επιπλέον παραμονή και φιλοξενία μέρους έστω των χιλιάδων επισκεπτών των Λουτρών με την προώθηση και νέων τουριστικών προϊόντων.

Η αναβίωση και επέκταση του εμπορικού κέντρου της Αριδαίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αναπτυξιακό μοχλό της τοπικής οικονομίας.

Πρέπει να δοθεί χρώμα στο περιβάλλον μας, αναβαθμίζοντας την αισθητική της πόλης, ζωντανεύοντας τυφλές όψεις κτιρίων, αυλές σχολείων, μετατρέποντας σε μικρά έργα τέχνης τις γειτονιές μας.

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, ώστε να αναπτυχθεί ισότροπα η Αλμωπία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Να δοθεί βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα με τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών από πλευράς Δήμου.

Αυτοί πιστεύω είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να δουλέψει η νέα δημοτική αρχή. Για να επιτευχθούν οι στόχοι χρειάζεται σκληρή ομαδική εργασία. Οι μονάδες δεν είναι ομάδες και δεν μπορούν να γίνουν όσο και να θέλουν, όσο και να προσπαθήσουν. 


- Κα Χισκάκη διαβάζουμε πολύ συχνά παρεμβάσεις σας για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων αρμοδιοτήτων του Δήμου. Ποιο ιεραρχείς ως το πρώτο ζήτημα με το οποίο πρέπει να καταπιαστεί η Δημοτική Αρχή, όποια και αν είναι αυτή;


Πιστεύω πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η αξιοπιστία του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων απέναντι στο δημότη. Ο πολίτης για να συνεργαστεί, να υποστεί κάποιες αναγκαίες συνέπειες έργων και να πληρώσει το κόστος που του αναλογεί, χρειάζεται να είναι σίγουρος για τη χρηστή διοίκηση. Η έξωθεν καλή μαρτυρία του Δήμου είναι η υπ’ αριθμών 1 προϋπόθεση εύρυθμης λειτουργίας του.


- Σε περίπτωση εκλογής σου ως Δημοτική Σύμβουλος αλλά μη εκλογής του κ. Μπάτση ως Δημάρχου Αλμωπίας, θεωρείς πως μπορούσες να συμμετάσχεις σε ένα ευρύτερο σχήμα συνεργασίας; Υπάρχει κάτι που θα σε προβλημάτιζε;


Δε θα μιλήσω για τη λογική του «Κλεισθένη» και τις ευρύτερες συμμαχίες που προτείνει, θα πω το αυτονόητο: η ισχύς και η δύναμη βρίσκεται πάντα στην σύμπραξη όλων των υγιών δυνάμεων ενός τόπου. Άλλωστε είμαστε τόσο λίγοι και τόσο μακριά από τα κέντρα αποφάσεων, που κανείς μας δεν έχει την πολυτέλεια να περισσεύει.

Επί του πρακτέου για να υπάρξει αποτελεσματικότητα στη σύμπραξη, προϋποθέτει την ύπαρξη κοινών απόψεων και φυσικά όρων και κανόνων συνεργασίας. Με λίγα λόγια να τεθεί σοβαρά το πλαίσιο συνεργασίας.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον εκλεγμένο Δήμαρχο και ανεξάρτητα από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Άλλωστε η διοίκηση δεν είναι κοινωνική συναναστροφή ή ψυχαγωγία για να επιλέγουμε τους ανθρώπους που θα συνευρεθούμε.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, διανύουμε μια προεκλογική περίοδο χωρίς να παρουσιάζονται προγράμματα ή απόψεις. Περιοριζόμαστε στα πρόσωπα. Ελπίζω σύντομα να λήξει αυτή η περίοδος χάριτος και να συζητάμε πάνω σε αντικειμενικά σοβαρά θέματα.


- Συμμετείχες στο ΔΣ της ΔΕΥΑ ως μέλος σε προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Ποια είναι η άποψη σου για τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑ; Τι απαιτείται ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της και να επιτελέσει τον κοινωνικό της ρόλο;


Συμμετείχα στο ΔΣ της ΔΕΥΑ την τετραετία 2007-2010 ως μη αιρετό μέλος, μετά από μια τιμητική πρόσκληση του τότε Δημάρχου Αριδαίας. Ήταν η περίοδος πριν τη συνένωση των ΔΕΥΑ Αριδαίας και Εξαπλατάνου.

Δυστυχώς η κατάσταση ήταν απογοητευτική για τα τεχνοκρατικά δεδομένα της εποχής. Δηλαδή η κυριαρχία του χαρτοβασιλείου σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη τεχνολογικών υποδομών ακόμη και των απλούστερων, είναι η χαρακτηριστικότερη παθογένεια της επιχείρησης. Όταν διαπίστωσα ότι βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή του τροχού δηλ. δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τοποθέτηση υδρομετρητών και δεν γνωρίζουμε την ακριβή θέση των υπόγειων δικτύων και των συνδέσεων, κατάλαβα ότι μάλλον αδίκως κλήθηκα ως Μηχανικός για να βοηθήσω στο εξειδικευμένο κομμάτι της αναβάθμισης της παρεχόμενης υπηρεσίας. Προσπάθησα να δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο εργαστήριο παρακολούθησης της ποιότητας του νερού. Να σημειωθεί ότι, ακόμη και σήμερα, οι μετρήσεις αυτές δίνονται σε ιδιώτη και από όσο γνωρίζω, εκτός περιοχής.

Συνεχώς ακούγαμε από τους υπεύθυνους ότι «η ΔΕΥΑ είναι χρεωμένη» και για αυτό δεν μπορεί να κάνει τίποτα διαφορετικό εκτός από υπομονή. Δηλαδή τίποτα!

Φυσικά δεν δέχτηκα ποτέ να λάβω την μικρή αποζημίωση για την συμμετοχή μου στο ΔΣ, εφόσον δεν ήταν δυνατό να προσφέρω κάτι περισσότερο εκτός από την συνεχή διαπίστωση προβλημάτων και την αδυναμία αντιμετώπισης των περισσότερων από αυτών.

Κατάλαβα λοιπόν ότι η ΔΕΥΑ έχει ανάγκη από δημιουργική διοίκηση που δεν θα ασχολείται καθόλου με την στείρα πολιτική των ανυπέρβλητων εμποδίων, ενώ αντιθέτως θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και δυνατή συνεργασία και με γνώμονα την σωστή στελεχιακή ειδίκευση, θα επιτύχει την καταστατική της στόχευση που δεν είναι άλλη από: Καθαρό και επαρκές πόσιμο νερό στους Δημότες και αποχέτευση σε όλους τους οικισμού του Δήμου. 


- Ένα μήνυμα που θα ήθελες να μοιραστείς με τους πολίτες της Αλμωπίας.


Ρώτησα πριν λίγες μέρες, έναν 80χρονο γλυκύτατο κάτοικο ενός χωριού του Δήμου μας, ποιο πιστεύει ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει ο Δήμος μας και αυτός σκύβοντας το κεφάλι, μου είπε «Βγαίνει ο ένας βοηθάει τους φίλους του, τα σπίτια τους, τους δρόμους τους, τα χωράφια τους. Οι άλλοι θυμώνουν. Βγαίνουν αυτοί κάνουν το ίδιο στους δικούς τους φίλους. Εγώ δεν είμαι με αυτούς, ούτε με εκείνους και μπροστά από το σπίτι μου περνάει το αυλάκι που βλέπεις, ανοιχτό και μυρίζει».

Αυτό λοιπόν είναι το μήνυμά μου «Ένας Δήμος χωρίς εχθρούς και φίλους αλλά μόνο με Δημότες»


Ευχαριστούμε θερμά τη Μελίτα Χισκάκη για το χρόνο της και της ευχόμαστε καλή επιτυχία.


ialmopia.gr

16 comments:

  1. η Μελιτα ειμαι σιγουρη πως εχει κανει τη σωστη επιλογη. Να κατεβει δηλαδη ως υποψηφια με τον Χρηστο. Ειμαι πολυ αισιοδοξη για την τελικη εκβαση και πολυ περηφανη για τις ικανοτητες και διαθεση της Μελιτας. Συγχαρητηρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Μελιτα δε χρειαζεται να μιλησει με λογια, αλλα με πραξεις. Εξαιρετικη επιλογη του Μπατση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή σου η κίνηση προς την πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης ελπίζουμε ότι θα δώσει το στίγμα για κάτι νέο που έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. anamfivola ena atomo me megali empeiria kai gnoseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aναφερετε οτι ασχοληθηκατε με την κατασκευή του νέου κτιρίου... αν εννοειτε το Γ΄ Δημοτικό μπορείτε να μας εξηγησετε με ποιο τροπο σας εγινε η αναθεση? Είστε μέλος της εταιρείας που το κατασκεύασε ? Από οτι γνωρίζω ειστε Μηχανολόγος και όχι Πολιτικός Μηχανικός ή Αρχιτέκτονας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαβάζω τις αναρτήσεις της εν λόγω υποψήφιας και αναρωτιέμε ο αργηγός της άραγε συμφωνεί ;; τον έχει τουλάχιστον ενημερώσει ;; τόσα θέματα που αναφέρει τα έχει υοθετήσει ο συνδιασμός που εντάχθηκε ;; πχ ρομά . Ξέρουμε τι προτείνει η υποψήφια και τι πάλευε ο αργηγός της. Υπάρχουν και άλλες διαφορές, εκτός βέβαι τα υλοποιήσει με άλλον Δήμαρχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάλλον δε κατάλαβε που έμπλεξε ο Μπάτσης ... Θα πέσει πολύ γέλιο στο δημοτικό συμβούλιο αν εκλεγεί χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οχι αλλο καρβουνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μακράν η καλύτερη υποψηφιότητα σε όλους τους συνδυασμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν την γνωρίζω την κυρία αλλά με τόσα που λέει την θεωρό επικίνδυνη για το δημόσιο βίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα σε πιστέψαμε. Λασπη στον ανεμιστήρα.

      Διαγραφή
  11. Στο πρωσοπο της Μελιτας φαινεται η διαφορα αλλα δεν την βλεπουν ολοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλα όσα ειπε η κ. Χισκάκη ειναι σωστά πλην αυτων που ειπε για τους Δημοτικούς υπαλλήλους. Οι περισσότεροι των οποίων ειναι τεμπέληδες και συμπεριφερονται με επαρση προς τον πολίτη.Αν καταφέρει και αλλάξει κάτι προς το καλλίτερο σε αυτό το ζήτημα θα έχει προσφέρει καλή υπηρεσία στον Δημο. Για αυτά που επέρεται ότι εκανε καλλίτερα να αφήσει να τα λένε οι άλλοι(που ούτως η αλλως τα λένε) και οχι η ιδια γιατι έτσι μειώνει την αξία τους. Εν τέλει της ευχομαι καλή επιτυχία , αν και δεν θα την ψηφίσω, καθώς δεν με πείθει ο συνδυασμός της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *