Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

O σωστός τρόπος να σταματήσεις μια μύτη που τρέχει αίμα

Έχει συμβεί σε όλους μας.

H ρινορραγία -η αιμορραγία από τη μύτη- είναι σύνηθες φαινόμενο και θέτει το άτομο σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» χωρίς προειδοποίηση: αν δεν είναι την εμφανίζει συχνά και δεν γνωρίζει τον σωστό τρόπο αντιμετώπισής της, οι κινήσεις του για να την σταματήσει είναι συνήθως ακανόνιστες και όχι τόσο αποτελεσματικές -όσο θα μπορούσαν να είναι.

Mερικές από τις συνήθεις αιτίες εμφάνισης της ρινορραγίας είναι η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας (η μετακίνηση από πολύ κρύο σε πολύ ζεστό χώρο), οι υψηλές και πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, η ξηρή ατμόσφαιρα, ο υψηλός πυρετός, χρόνιες παθήσεις ή κάποια φαρμακευτική αγωγή, ένας τραυματισμός από δυνατό φύσημα ή σκάλισμα της μύτης και οι φλεγμονές.

Ποιοι είναι οι σωστότεροι τρόποι αντιμετώπισης της ρινορραγίαςσύμφωνα με την επιστήμη;

1) Ψυχραιμία και υπομονή –Όχι βιαστικές κινήσεις

Η ρινορραγία,- τις περισσότερες φορές-, δεν αποτελεί σοβαρό περιστατικό, «απειλητικό» για την υγεία. Εάν δεν υπάρχει κάποια άλλη παθολογική κατάσταση που να συνδέεται με την εμφάνισή της και δεν παρουσιάζεται συχνά, τότε είναι βέβαιο ότι θα σταματήσει εντός λίγων λεπτών. Το πιο κοινό λάθος είναι να αγγίζετε, να φυσάτε και να σκουπίζετε διαρκώς την μύτη σας για να ελέγξετε αν έχει σταματήσει η ρινορραγία. Πιέστε τα μαλακά σημεία της μύτης και διατηρήστε την πίεση για 5 (έως 10) λεπτά με υπομονή και χωρίς βιασύνη. 

2) Πάγος

Άλλος ένας τρόπος που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά την διακοπή της ροής του αίματος είναι η τοποθέτηση πάγου στη βάση (ή «γέφυρα») της μύτης. Πιέστε ελαφρά την περιοχή με τον πάγο και αφαιρέστε όταν νιώσετε έντονο κρύο.

3) Το κεφάλι προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω: Παραμείνετε καθιστοί, και ελαφρώς σκυμμένοι προς τα εμπρός για να μην καταπιείτε το αίμα και σας έρθει τάση για εμετό.

4) Αποφύγετε το φύσημα της μύτης για αρκετή ώρα αφότου σταματήσει η ρινορραγία.

5) Οταν η ρινορραγία δεν σταματάει: Αν η ρινορραγία δεν σταματήσει εντός 20 λεπτών, έχετε χάσει αρκετό αίμα, παρουσιάζετε πρόβλημα στην αναπνοή και νιώθετε έντονη δυσφορία καλέστε άμεσα το γιατρό σας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *