Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

«Τέλος» στα πλαστικά μιας χρήσης – Ποια καταργούνται από το καλοκαίρι του 2020

Παρελθόν θα είναι από το καλοκαίρι του 2020 τα πλαστικά μιας χρήσης σύμφωνα με το νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα ψηφιστεί προκειμένου να εναρμονιστεί η Ελλάδα με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Η Οδηγία της ΕΕ ψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Σχετικά με την ημερομηνία «απόσυρσης» των πλαστικών μιας χρήσης, ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη τύπου είπε «θέλουμε να εφαρμόσουμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της ΕΕ, που είναι ο Ιούλιος του 2021. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε έναν χρόνο πιο πριν (δηλαδή τον Ιούνιο του 2020)».

Τα πλαστικά μιας χρήσης που θα καταργηθούν είναι τα εξής:

Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), πιάτα,
Καλαμάκια, Αναδευτήρες ποτών
Περιέκτες τροφίμων
Κύπελλα-Ποτήρια
Περιέκτες ποτών
Λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς

Πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Περιβαλλοντικό τέλος

Όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη τύπου, το ΥΠΕΝ σκέφτεται να επεκτείνει το περιβαλλοντικό τέλος 0,09 λεπτών και σε άλλους τύπους σακουλών που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν.

Σημειώνεται ότι στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα) χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος. Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγησή τους στον πελάτη.
 


Πηγή: altsantiri.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *