Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Γιορτάστηκε η επέτειος απελευθέρωσης της Σκύδρας – Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου

Η αποδέσμευση και η απελευθέρωση της Σκύδρας στις 17 Οκτωβρίου 1912 από την τουρκική σκλαβιά που επιτεύχθηκε χάρη στην αποφασιστικότητα του Ελληνικού Στρατού, γιορτάστηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019.

Το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου Στεφάνου Σκύδρας από τους Σεβαστούς μας Πατέρες: Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Κορέστη, Αθανάσιο Ρούντο, Ευστράτιο Ιμβριώτη, Δαυίδ Πασατά.

Το χρονικό και τη σημασία της ημέρας ανέλυσε με την ομιλία του, όπως και την προηγούμενη χρονιά, ο Υποδιευθυντής του Γυμνασίου Σκύδρας Σταύρος Καραβίτης.

Στη συνέχεια στο Ηρώο της πόλης τελέστηκε τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια από τη Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Βασίλη Βασιλειάδη Βουλευτή Πέλλας, τον Ταξίαρχο της Ι Ι Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Γεώργιο Χρήσταινα, τον Αστυνομικό Διευθυντή Πέλλας Πέτρο Περδικάτση, τον Επιπυραγό Γιάννη Σολομωνίδη και τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Πέτρο Λίτσνη. Ακολούθησε η τήρηση σιγής ενός λεπτού, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σκύδρας και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη δεξίωση στο Δημαρχείο.

Συμμετείχαν μαζί με πολλούς συμπολίτες μας, οι Αντιδήμαρχοι: Μαρία Γιακαμόζη, Χαράλαμπος Γεραντίδης, Μιχάλης Μέγας, Γιώργος Σταματέλλος και Κωνσταντίνος Τερζίδης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Νικόλαος Χατζηιωαννίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Σύμβουλοι Κοινοτήτων, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές-τριες Σχολείων της πόλης και του Δήμου Σκύδρας, Εκπρόσωποι Συλλόγων – Σωματείων.

Ας σημειωθεί ότι, καθώς η σημερινή ημέρα δεν είναι αργία, ο Εμπορικός Σύλλογος Σκύδρας αποδέχθηκε την παραίνεση της Δημοτικής Αρχής και τιμώντας την επέτειο κράτησε και φέτος κλειστά τα καταστήματα μέχρι τις 11:00΄.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης δήλωσε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Λαμπρή σελίδα στη νεότερη ιστορία του τόπου μας αποτελεί το γεγονός της απελευθέρωσης της Σκύδρας από την οθωμανική σκλαβιά και της ένωσής της με τη Μητέρα Ελλάδα.

Δυστυχώς, μετά την επανάσταση του 1821 χρειάστηκαν άλλα ενενήντα ένα χρόνια για ν΄απελευθερωθεί ο τόπος μας, η Σκύδρα, από τον τουρκικό ζυγό.

Απαιτήθηκαν εννιά ακόμη δεκαετίες σκληρού, επίμονου και επίπονου αγώνα και θυσιών ώστε άλλο ένα τμήμα ελληνικής μακεδονικής γης να προστεθεί και να ενωθεί με τον εθνικό κορμό.

Ήταν η 17 Οκτωβρίου 1912, ο Ελληνικός Στρατός προελαύνει και υψώνει την ελληνική σημαία στη Σκύδρα σηματοδοτώντας την επανένωσή της με την Ελλάδα. Ακολουθεί η απελευθέρωση της Έδεσσας στις 18 του μηνός, των Γιαννιτσών στις 20, η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου και της Αριδαίας στις 4 Νοεμβρίου 1912.

Ο Ελληνικός Στρατός κινήθηκε αποφασιστικά και καίρια πετυχαίνοντας διπλό στόχο, δηλαδή, προλαμβάνοντας τον βουλγαρικό επεκτατισμό και καταλύοντας κι αποτινάζοντας την μέχρι τότε οθωμανική καταπίεση και σκλαβιά.

Σήμερα, εμείς οι ελεύθερες Ελληνίδες και Έλληνες μνημονεύουμε και τιμάμε αυτήν την ιστορική επέτειο των εκατόν επτά ετών απελευθέρωσης της πόλης μας.

Σήμερα, οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και συμπαράλληλα να διαδώσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορική γνώση στις νέες και στους νέους μας κι αυτοί με τη σειρά τους στις μεθεπόμενες γενιές.

Η ιστορική γνώση, η αυτογνωσία, η ενότητα, η ομοψυχία, η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία κράτησαν το έθνος μας ζωντανό ανά τους αιώνες παρά τις σκληρές δοκιμασίες, τις διώξεις και τα δεινά κάθε είδους και μορφής που υπέστη ο ελληνισμός.

Σήμερα, και καθώς το διεθνές περιβάλλον βρίσκεται σ΄ένταση, σε αναβρασμό και σε σύρραξη, για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός ενωμένος, ψυχωμένος διακηρύττει και διατρανώνει την πάγια, ακλόνητη κι αδιαπραγμάτευτη θέση του ότι θα παραμένει σταθερός παράγοντας ειρήνης, συνεργασίας. αλληλεγγύης και υπερασπιστής της δημοκρατίας, του δικαίου, της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους τους λαούς του κόσμου.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, τους Σεβαστούς Πατέρες, τους προσκεκλημένους μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους, όλες κι όλους τους συμπολίτες μας και βεβαίως τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους στην πατριωτική μας γιορτή και εκδήλωση. Χρόνια Πολλά !».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *