Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

«Πυρετός» στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου - Αναβλήθηκε σύνοδος υπό τον Ομπάμα

Για διαφαινόμενη πρόοδο στις σκληρές διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστεί το δημοσιονομικό αδιέξοδο κάνει λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα, όμως τονίζει ότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα να οδηγηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε στάση πληρωμών εάν δεν παραμερίσουν οι Ρεπουμπλικανοί τις κομματικές τους σκοπιμότητες.

Προγραμματισμένη για το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) «συνάντηση κορυφής» του Αμερικανού προέδρου με τους ηγέτες του Κογκρέσου αναβλήθηκε «για να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ηγέτες στη Γερουσία να συνεχίσουν να καταβάλλουν σημαντική πρόοδο προς μία λύση που θα αυξάνει το όριο χρέους και θα ξανανοίγει την κυβέρνηση», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Αξιωματούχοι της προεδρίας δήλωσαν ότι η αναβολή πρέπει να θεωρηθεί θετική, ωστόσο δεν έδωσαν κάποια ένδειξη ότι η συνάντηση θα επαναπροσδιοριστεί εντός της ημέρας.

Στη συνάντηση επρόκειτο να μετάσχουν ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Γερουσία Χάρι Ρέιντ, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και η ηγέτις των Δημοκρατικών στην Βουλή Νάνσι Πελόζι.

Εν όψει των συνομιλιών, ο Λευκός Οίκος είχε διαμηνύσει πως καθώς εξαντλείται ο χρόνος μέχρι την Πέμπτη, την ημέρα κατά την οποία οι ΗΠΑ θα φτάσουν στο όριο του δανεισμού τους, ο Ομπάμα θα καταστήσει σαφές ότι είναι ανάγκη να δράσει το Κογκρέσο και θα υπογραμμίσει ότι δεν θα υποχρεωθεί σε παραχωρήσεις στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανήκουν στο Tea Party.

«Ο πρόεδρος θα επαναλάβει επίσης τις αρχές μας στους ηγέτες: δεν θα καταβάλουμε λύτρα στο Κογκρέσο για να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση και να αυξηθεί το όριο του χρέους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Λευκός Οίκος.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι «ελπίζει σε ένα πνεύμα συνεργασίας που θα μας κάνει να προχωρήσουμε εντός των επόμενων λίγων ωρών», τονίζοντας ότι η δημοσιονομική κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί ήδη από σήμερα αν οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου συνεργαστούν.

Ο ίδιος υπογράμμισε ωστόσο ότι «έχουμε μεγάλη πιθανότητα να χρεοκοπήσουμε» αν δεν επιτευχθεί αυτήν την εβδομάδα πραγματική πρόοδος στην Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και εάν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν παραμερίσουν μερικές από τις κομματικές τους σκοπιμότητες.

«Μια χρεοκοπία θα εκτινάξει στα ύψη τα επιτόκια και η ζημιά που θα προκληθεί στην οικονομία θα μεγεθυνθεί σε μεγάλο βαθμό αν δεν εξασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση εξοφλεί τις δαπάνες της και αυτό πρέπει να αποφασιστεί αυτήν την εβδομάδα» σημείωσε.



Πηγή: in.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *