Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

10 πιο όμορφες πόλεις στη λίστα της UNESCO

Οι πόλεις που ελκύουν την προσοχή της UNESCO παρουσιάζουν ιστορικό, πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό και φυσικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν μάλιστα μερικές που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω στοιχεία και δεν απασχολούν μόνο τον Παγκόσμιο Οργανισμό, αλλά και τα… βλέμματα χιλιάδων τουριστών. Κάποιες πόλεις του κόσμου, χωρίς να έχουν τη φήμη που έχει το Παρίσι ή η Νέα Υόρκη, αξίζουν την προσοχή μας, ακόμα και αν δεν διαφημίζονται τόσο από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Γιατί… ωραίοι οι ουρανοξύστες του Μανχάταν, αλλά τη γραφικότητα του Ταλίν και την κουλτούρα της Οαχάκα στο Μεξικό, δεν θα τα βρείτε πουθενά αλλού!

Το Μπέργκεν ή αλλιώς, η «πύλη των φιόρδ» για τους Νορβηγούς, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το λιμάνι της πόλης είναι γεμάτο με χρωματιστά ξύλινα σπίτια και υπαίθριους πωλητές που δελεάζουν τους περαστικούς με καπνιστό σολομό και καραμελωμένο τυρί. Η συμμετοχή του Μπέργκεν στη λίστα της UNESCO, οφείλεται αρχικά στο ιστορικό εμπόριο μπακαλιάρου από Γερμανούς εμπόρους το 14ο αιώνα, ενώ ο βασικότερος λόγος είναι οι αλλεπάλληλες καταστροφές από πυρκαγιές που έχει υποστεί η περιοχή και η πλήρης ανακατασκευή της κάθε φορά, με παραδοσιακούς κάθε φορά τρόπους.

2. Arles, Γαλλία



Όσοι περπατούν στην Arles της γαλλικής Προβηγκίας, περπατούν στα χνάρια του Vincent van Gogh και στα σημεία όπου ο ζωγράφος εμπνεύστηκε πίνακες όπως το «Νυχτερινό Καφέ» και «Έναστρη νύχτα». Σε αυτό το σημείο της Γαλλίας, η τέχνη και η ιστορία είναι έννοιες άρρηκτα δεμένες, ενώ σύμφωνα με την UNESCO, η πόλη έχει πλούσια ιστορική κληρονομιά, όπως για παράδειγμα τα ρωμαϊκά μνημεία και κτήρια του 1ου αιώνα π.Χ., το αρχαίο θέατρο της πόλης και τη ρωμαϊκή αρένα.

3. Lunenburg, Νέα Σκωτία, Καναδάς



Τα ζωηρά κόκκινα κτήρια του Lunenburg, σχηματίζουν ένα πολύ όμορφο σκηνικό που υποδέχεται και αποχαιρετά τα πλοία που επισκέπτονται το λιμάνι. Η πόλη ιδρύθηκε το 1753, αρχικά σαν βρετανική αποικία και η οικονομία της δομήθηκε γύρω από το ψάρεμα και τη ναυπηγική. Σήμερα η περιοχή έχει καταφέρει να διατηρήσει την αποικιακή της εμφάνιση ανέπαφη και θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.

4. Μπριζ, Βέλγιο



Η πόλη που από όποια γωνία και να την φωτογραφίσεις θυμίζει κάρτ ποστάλ, έχει πολλά μέρη που την συμπεριέλαβαν στη λίστα της UNESCO. Τέτοια είναι η γέφυρα του 18ου αιώνα που βλέπει στη «Λίμνη της Αγάπης», το μεσαιωνικό καμπαναριό που φωτίζεται τη νύχτα και η Γοτθική αρχιτεκτονική στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η πόλη της φλαμανδικής περιοχής, υποδέχεται πλήθη τουριστών κάθε καλοκαίρι, οπότε η καλύτερη περίοδος για να την απολαύσετε ανενόχλητοι είναι ο χειμώνας.

5. Luang Prabang, Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος



Στο γαλήνιο Luang Prabang, οι ανθισμένοι ναοί στολίζουν τους λόφους της πόλης, ενώ ο μύθος θέλει τον Βούδα να χαμογελά, όταν κάνει στάση στο Luang Prabang για να ξεκουραστεί από το ταξίδι του. Αν μάλιστα καταφέρετε και ξυπνήσετε νωρίς, θα προλάβετε την πομπή των Βουδιστών μοναχών που συλλέγουν το ρύζι, αποτέλεσμα της ελεημοσύνης των ντόπιων. Την υπόλοιπη μέρα θα έχετε την ευκαιρία να περιδιαβείτε στα ξύλινα σπίτια της περιοχής, παρατηρώντας της επιρροές από την Ευρώπη και την παλιότερη ιστορία του Λάος, τα οποία είναι και ο λόγος που θεωρείται η πόλη ένα από τα ομορφότερα μέρη Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ναό του Prabang Βούδα, στεγαζόμενο σε πρώην Γαλλικό αποικιοκρατικό κτήριο του 14ου αιώνα.

6. Quedlinburg, Γερμανία



Για περισσότερο από 1.000 χρόνια το χωριό Quedlinburg, στην καρδιά της Γερμανίας, είναι ένα τέλειο παράδειγμα κλασικής Ευρωπαϊκής ομορφιάς. Η διατηρητέα Παλιά Πόλη, ακμάζον εμπορικό κέντρο του Μεσαίωνα ήταν αυτό που τράβηξε την προσοχή της UNESCO, ενώ μέσα από τα 1.200 ξύλινα σπίτια, χτισμένα σε διάστημα έξι αιώνων, είναι προφανής η αρχιτεκτονική εξέλιξη από την εποχή των Γότθων, μέχρι και την περίοδο του Μπαρόκ. Μην φύγετε από το Quedlinburg, χωρίς να έχετε ανηφορίσει τον κυρίαρχο βράχο της περιοχής για να δείτε από κοντά την εκκλησία του St. Servatius, καθώς θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα των κτηρίων με ρωμαϊκές επιρροές.

7. Οαξάκα, Μεξικό



Οι υπαίθριες αγορές με κατασκευές των ιθαγενών, η διάσημη κουζίνα και τα παγκοσμίου κλάσης μουσεία, κάνουν την Οαξάκα το ιδανικό μέρος για κάθε είδους καλλιτέχνη. Η πόλη ιδρύθηκε το 1529, ενώ κατοικείται ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους και απέσπασε την προσοχή της UNESCO, εξαιτίας της αρχιτεκτονικής της δομής καθώς θεωρείται σημαντικό δείγμα της ισπανικής αποικιοκρατικής οικοδόμησης. Αφού περπατήσετε τα δρομάκια της πόλης και επισκεφτείτε, έξω από τα όρια της πόλης, την πρωτεύουσα του αρχαίου πολιτισμού των Ζαποτέκων, ξεκουραστείτε στα αναρίθμητα τοπικά καφέ απολαμβάνοντας ένα ποτήρι μεσκάλ.

8. Κεμπέκ, Καναδάς



Παρά το ψηλό του κάστρο και την επίσημη γλώσσα της χώρας που θυμίζουν τη Γαλλία, η αποικιακής φύσης πόλη, παραμένει καναδικής ταυτότητας. Στην πόλη του Κεμπέκ θα βρείτε πολλά παλιομοδίτικα στοιχεία, κατάλοιπα του Παλιού κόσμου, στην καθημερινή ζωή όπως είναι οι μεγάλες βόλτες στους ελαφρά φωτισμένους δρόμους και οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Τα δε διατηρητέα τείχη και η ακρόπολη της πόλης, την καθιστούν ένα από τα καλύτερα παραδείγματα οχυρωμένης πόλης του Νέου Κόσμου.

9. Κίτο, Εκουαδόρ



Η πρωτεύουσα του Ισημερινού, συνορεύει με το ενεργό ηφαίστειο Pichincha και ιδρύθηκε το 16ο αιώνα, πάνω στα ερείπια αρχαίας πόλης των Ίνκας. Το Κίτο είναι κόμβος ομορφιάς της φύσης και κουλτούρας. Τοποθετημένο σε ένα οροπέδιο στην κοιλάδα των Άνδεων και παρά τις αναταράξεις συχνών σεισμικών δονήσεων, θεωρείται από την UNESCO, η «πιο καλοδιατηρημένη και λιγότερο αλλοιωμένη» ιστορική πόλη της Λατινικής Αμερικής. Για την ακρίβεια, το Κίτο, μαζί με την Κρακοβία, ήταν οι πρώτες δυο πόλεις που ανακηρύχτηκαν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από τον οργανισμό το 1978. Τα τελευταία μάλιστα τουριστικά πλάνα της πόλης, στοχεύουν στην αποκατάσταση πολλών πλατειών και πλακόστρωτων δρόμων και την έμφαση στην ασφάλεια των επισκεπτών.

10. Ταλίν, Εσθονία



Τα όμορφα καμπαναριά, το κάστρο και τα δαιδαλώδη δρομάκια με τα μεσαιωνικά ονόματα, κάνουν το Ταλίν, κάτι παραπάνω από μια απλή πρωτεύουσα. Η UNESCO χαρακτηρίζει το Ταλίν, μια εξαιρετικά πλήρης και πολύ καλά διατηρημένη εμπορική πόλη του Μεσαίωνα. Η πόλη που βρέχεται από τα νερά της Βαλτικής, υπήρξε ένα κομβικό αστικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής από τον 13ο αιώνα μέχρι και τον 16ο, ενώ εάν την επισκεφτείτε αφιερώστε πολλές βόλτες στην παλιά πόλη παρατηρώντας τις ανενεργές πια τροχαλίες που παλιά ανέβαζαν το αλάτι, το τσάι και το αλεύρι στις τότε αποθήκες της πόλης.
 
 
http://www.ialmopia.gr/search/label/PHOTOS

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *