Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Χιλή: Οι πολίτες ψηφίζουν αλλαγή!

Στις εκλογές της Χιλής η πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπασελέτ, αντιμετωπίζει την πρώην υπουργό Εργασίας Έβελιν Ματέι. Η μία ανήκει στην κεντροδεξιά και η άλλη στην κεντροαριστερά. Η μία θέλει η χώρα να αποκοπεί εντελώς από το παρελθόν Πινοσέτ και άλλη όχι. Οι δύο γυναίκες θα βρεθούν αντιμέτωπες στο δεύτερο γύρο των εκλογών διεκδικώντας τον προεδρικό θώκο. Η πρωτιά της Μπασελέ επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις. Το ίδιο δεν συνέβη στην περίπτωση του ποσοστού που έλαβε η Ματέι στον πρώτο γύρο, το οποίο ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Μπορεί η Μπασελέ να άγγιξε την απόλυτη πλειοψηφία, ωστόσο για να μπορέσει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, που έχει υποσχεθεί στο λαό της Χιλής είναι απαραίτητο να λάβει και την ανάλογη στήριξη από τη Βουλή και το Κογκρέσο.

Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι μία περίπλοκη διαδικασία για τη χώρα, λόγω του Συντάγματος που υιοθετήθηκε το 1980 υπό το καθεστώς του Πινοσέτ. Εξάλλου, πριν από αυτή την αναθεώρηση, κανείς δεν είχε τολμήσει να αγγίξει το θέμα. Αυτή είναι πάντως μία από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να πραγματοποιήσει η Μπασελέ, μαζί με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Οι πρωταγωνιστές των φοιτητικών κινητοποιήσεων στη Χιλή το 2011 με βασικό αίτημα τις ριζικές αλλαγές στην Παιδεία, διεκδίκησαν μία θέση στη νέα διακυβέρνηση και κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, λαμβάνοντας υψηλά ποσοστά. 
Αν τελικά η Μπασελέ εκλεγεί πρόεδρος στο δεύτερο γύρο, θα τους βρει δίπλα της για να προωθήσει τις αλλαγές που υποσχέθηκε. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους βρει απέναντί της στη Βουλή και στο δρόμο.

Ο νεοφιλελευθερισμός που χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση του Πινoσέτ ώθησε στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και της υγείας. Η Μπασελέ έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει την αλλαγή αυτού του κατεστημένου.

Οι Χιλιανοί που δεν έσπευσαν μαζικά στις κάλπες στον πρώτο γύρο, θα ξαναψηφίσουν στις 15 Δεκεμβρίου. Πιθανότατα η Μπασελέ θα επιστρέψει στην εξουσία, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει την απαραίτητη στήριξη για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει.




πηγή:gr.euronews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *