Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

«Πράσινη» νηστεία θα κάνει ο στρατός της Νορβηγίας

Αντιμέτωπες με έναν εχθρό εντελώς διαφορετικού τύπου και μορφής, την κλιματική αλλαγή, οι ένοπλες δυνάμεις της Νορβηγίας αποφάσισαν να πολεμήσουν για τη διάσωση του περιβάλλοντος... νηστεύοντας μία φορά την εβδομάδα.

Στο εξής, κάθε Δευτέρα οι Νορβηγοί στρατιώτες και αξιωματικοί θα ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα. "Είναι ένα μέτρο που παίρνουμε για το κλίμα. Η βασική ιδέα είναι να σερβίρουμε τροφή που σέβεται το περιβάλλον", εξήγησε ο αξιωματικός Άισταϊν Κβάρβινγκ, ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η διατροφή χωρίς κρέας μία ημέρα την εβδομάδα έχει ήδη δοκιμαστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της χώρας και πλέον θα επεκταθεί σε όλες τις μονάδες, ακόμη και σε εκείνες που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Με το μέτρο αυτό θα εξοικονομηθούν 150 τόνοι κρέατος σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 18% των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οφείλονται στον άνθρωπο.

"Το θέμα είναι να ευαισθητοποιηθούμε για το περιβάλλον, να λειτουργούμε με μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση. Δεν το κάνουμε για οικονομία", διαβεβαίωσε ο Κβάρβινγκ.

Η οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος Framtiden i vaare hender ("Το μέλλον είναι στα χέρια μας"), που αγωνίζεται για να εφαρμοστεί η νηστεία της Δευτέρας σε όλη την νορβηγική κοινωνία, χαιρέτισε αυτήν την απόφαση, τονίζοντας ότι "ο στρατός δικαιούται πολλές δάφνες γιατί αντιμετωπίζει σοβαρά τα περιβαλλοντικά προβλήματα".

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, ένας Νορβηγός θα φάει σε όλη του τη ζωή περισσότερα από 1.200 ζώα: 1.147 κοτόπουλα, 6 αγελάδες και μοσχάρια, 22 πρόβατα και 2,6 ελάφια.


πηγή:ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *