Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Βρέθηκε γιατί οι άντρες έχουν μεγαλύτερη μύτη



Η μύτη των αντρών είναι όντως μεγαλύτερη κατά μέσο όρο 10% από τη μύτη των γυναικών αλλά όχι επειδή λένε περισσότερα ψέματα.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Αϊόβα, η φύση επινόησε αυτόν τον απλό τρόπο για να τροφοδοτεί με περισσότερο οξυγόνο την αντρική μυϊκή μάζα, που αναλογικά είναι πολύ περισσότερη από τη γυναικεία. Έτσι, λοιπόν, οι άντρες έχουν μεγαλύτερη μύτη ώστε να μπορούν να εισπνέουν περισσότερο οξυγόνο, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των ενεργοβόρων μυών.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Nathan Holton, η μύτη μπορεί να βρίσκεται στο πρόσωπο αλλά ουσιαστικά εκτελεί λειτουργίες του αναπνευστικού συστήματος, καθώς αποτελεί προέκταση των πνευμόνων και βοηθά στην κυκλοφορία του οξυγόνου για τη θρέψη των μυών.

Οι ερευνητές μελέτησαν το μέγεθος της μύτης 38 συμμετεχόντων (αρσενικού και θηλυκού φύλου), ηλικίας από 3 έως 25 ετών και βρήκαν πως η διαφοροποίηση στο μέγεθος της μύτης σε σχέση με το φύλο άρχισε να γίνεται εμφανής στην ηλικία των 11 ετών, όταν δηλαδή ξεκινάει η εφηβεία και υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη των μυών στους άντρες και της μάζας λίπους στις γυναίκες.

Παλαιότερες μελέτες φυσιολογίας είχαν δείξει πως το 95% του βάρους που παίρνει ένα αγόρι κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι μυϊκή μάζα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστά στα κορίτσια υπολογίστηκε στο 85%.

«Μετά την εφηβεία, ασχέτως σωματικού μεγέθους, οι άντρες έχουν μεγαλύτερη μύτη από τις γυναίκες γιατί όσο περισσότερο μυϊκό ιστό έχουν στο σώμα τους, τόσο πιο ενεργοβόρος είναι από μεταβολικής απόψεως,» εξηγεί ο Holton, που δημοσίευσε τη μελέτη στο περιοδικό American Journal of Physical Anthropology.

Κοιτώντας, ωστόσο, σε βάθος χρόνου, το φύλο δεν είναι η μοναδική μεταβλητή για μία μεγάλη μύτη. Δεκαετίες έρευνας έδειξαν πως το μέγεθος και το σχήμα της μύτης αλλάζει ανάλογα και με το κλίμα, καθώς μία μεγάλη μύτη μπορεί να ζεστάνει και να υγράνει καλύτερα τον αέρα που αναπνέει.




Πηγή: National Geographic

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *