Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Το βασικό σενάριο για τους πλειστηριασμούς -Ποια νοικοκυριά προστατεύονται

Τη χρυσή τομή για να επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών αναζητά η κυβέρνηση. Στην προσπάθεια αυτή
η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται ότι έχει ήδη καταρτίσει ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας της οποίας, όμως, η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα των δανειοληπτών δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Αν και η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» η ελληνική πλευρά έχει καταλήξει σε ένα βασικό σχέδιο, του οποίου βέβαια υπολείπονται οι λεπτομέρειες και το οποίο πρέπει να λάβει το πράσινο φως από την Τρόικα για να προχωρήσει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς προβλέπει τα εξής:

Α. Παραμένει σε καθεστώς προστασίας τη πρώτη κατοικία, εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν το σπίτι ανήκει σε άγαμο ή οικογένεια με παιδιά. Απαιτούμενη προϋπόθεση για την προστασία είναι το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Β. Οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο» μπορούν να «ξαναζωντανέψουν» το δάνειό τους με την καταβολή ελαχίστου ποσού για να καταστεί και πάλι το δάνειό τους ενήμερο.

Γ. Καταργείται η διάταξη Παπαθανασίου, βάσει της οποίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ δεν γίνεται πλειστηριασμός ακινήτου.

Οπως σημειώνει η ίδια εφημερίδα με το όριο των 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας που προωθεί η κυβέρνηση ουσιαστικά προστατεύεται το 90% των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που βρίσκονται σε αστικές περιοχές και κυρίως ακίνητα μεσαίας και χαμηλής αξίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται 62.500 δανειολήπτες με «κόκκινα δάνεια» που έχουν δοθεί για αγορά πρώτης κατοικίας. Με βάση τις εκτιμήσεις των επιτελών του υπουργείου από αυτούς, οι 50.000 είναι δυνατόν να προστατευτούν από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, εφόσον, βέβαια προσφύγουν σε σε αυτόν. Οι υπόλοιποι 12.500 μπορούν να καταστήσουν ενήμερα τα δάνειά τους εφόσον καταβάλουν ένα μικρό ποσό.





Πηγή: iefimerida

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *