Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

National Geographic: Mετέωρα

Λέγεται πως οι βράχοι των Μετεώρων προσελκύουν τους περισσότερους επισκέπτες από οποιοδήποτε άλλο μνημείο στην Ελλάδα, φυσικά μετά την Ακρόπολη. Στις κορφές του «λίθινου δάσους» έχει χτιστεί η σημαντικότερη, μετά το Άγιο Όρος, ελληνική μοναστική κοινότητα. Τα Μετέωρα όμως έχουν κατακτήσει και μια πρωτιά: είναι ο κατεξοχήν τόπος του παράδοξου σε διαχρονική κλίμακα.

Τόπος του παράδοξου για τους αλλόκοτους πέτρινους στύλους, όπως και για την τρέλα των πρώτων ασκητών που το 10 αι. σκαρφάλωσαν και φώλιασαν στις σπηλιές αναζητώντας το θείο. Καθώς περνούν οι αιώνες και οργανώνεται μοναστική

κοινότητα, οι ανεμόσκαλες και τα βριζόνια (πλεχτά καλάθια που χρησίμευαν ως πρωτόγονοι ανελκυστήρες), εκτός από μοναχούς, μεταφέρουν και πλούτο. Το μαρτυρούν ιερά κειμήλια, αγιογραφίες και σπάνια χειρόγραφα. Τόπος του παράδοξου, επίσης, για τη δυνατή αντίφαση που γεννάει η εικόνα των μοναχών, οι οποίοι, ενώ αποσύρθηκαν από τα εγκόσμια, αντιμετωπίζουν πλήθη πιστών και τουριστών – κι όμως δεν παραπονιούνται. Τους αρκεί η απόλυτη ερημιά του χειμώνα για να ανασυνταχθούν. Άλλωστε, τα δύσκολα χρόνια για τα Μετέωρα έχουν περάσει.


Ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook: Ο Υπέροχος Κόσμος του National Geographic


Ο πατέρας Ισίδωρος, 40 χρόνια πάνω στους βράχους, σήμερα μοναχός της Μονής Βαρλαάμ, περιγράφει τις δραματικές στιγμές που πέρασε η μοναστική κοινότητα στη δεκαετία του ’60, όταν μια πτέρυγα του Μεγάλου Μετεώρου, ερημωμένου από μοναχούς, είχε μετατραπεί σε ξενοδοχείο: «Το 1960 τα μοναστήρια είχαν ερημώσει. Λειτουργούσαν μόνο 4 κι αυτά με ένα δυο μοναχούς. Δεν είναι εύκολη η ζωή στους βράχους. Εκτός από τη Μονή Μετεώρων, ήταν έτοιμη και η Μονή Βαρλαάμ να γίνει ξενοδοχείο. Χάρη στην παρέμβαση του μητροπολίτη Διονυσίου, που έφερε νέες αδελφότητες, σταθήκαμε στα πόδια μας. Σήμερα τα κατοικούν λίγοι μοναχοί, είναι όμως νέοι και αγαπούν τον τόπο. Με τις αναστηλώσεις που συνεχίζονται, τα Μετέωρα κέρδισαν άλλα 500 χρόνια ζωής».

Σήμερα, από τα 24 μοναστήρια που λειτουργούσαν την περίοδο της ακμής, συνεχίζουν, σε πείσμα των καιρών, τη μοναστική παράδοση 7, από τα οποία δύο γυναικεία (μονές Ρουσάνου και Αγ. Στεφάνου). Πρόσφατα επαναλειτούργησε το Μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων, ενώ αναστηλώνεται το ερειπωμένο Μοναστήρι της Υπαπαντής. 
 
ΠΗΓΗ: nationalgeographic

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *