Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Με 5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis

ΣΥΡΙΖΑΜε διαφορά 5 μονάδων προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, στην πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποιεί κάθε μήνα η Palmos Analysis για το tvxs.gr. Στην παράσταση νίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 54%, έναντι του 28% της ΝΔ. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το 25% των ερωτηθέντων, ενώ βασικό κριτήριο ψήφου στις Ευρωεκλογές είναι η διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25,9% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει το 21%. 
Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,6%, ελαφρώς ενισχυμένη συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκοπηση για το tvxs.gr, όπου συγκέντρωνε 7%.

Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,9%, το ΚΚΕ με 3,8% και το ΠΑΣΟΚ με 3,3%. Και τα τριά αυτά κόμματα παρουσιάζουν ελαφρά πτώση στα ποσοστά τους. (Στην προηγούμενη δημοσκόπηση για το tvxs.gr, οι ΑΝ.ΕΛ συγκέντρωναν 4,6%, το ΚΚΕ 4,1% και το ΠΑΣΟΚ 3,3%).

Εκτός Βουλής, δημοσκοπικά, η ΔΗΜΑΡ με ποσοστό 1,6%. Στο 1,8% οι Οικολόγοι Πράσινοι, ποσοστό που ξεπερνά το αντίστοιχο της ΔΗΜΑΡ. Ο ΛΑ.ΟΣ συγκεντρώνει το 1,1%.
Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 11,9% των ερωτηθέντων.

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με την κατανομή δηλαδή των ποσοστών των αναποφάσιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 32,3% έναντι της ΝΔ η οποία συγκεντρώνει το 27,2%. Έτσι διευρύνει τη διαφορά του από το κυβερνών κόμμα στις 5,1 μονάδες.
Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,3%.
Οι ΑΝΕΛ αναδεικνύονται τέταρτο κόμμα με 5,9% ενώ με ελάχιστη διαφορά ακολουθεί το ΚΚΕ που συγκεντρώνει το 5,8%. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε μονοψήφιο ποσοστό με 4,9%, ενώ η ΔΗΜΑΡ δίνει μάχη για το όριο του 3%, καθώς το ποσοστό της αγγίζει το 2,7%.

Αναποφάσιστοι
Σε ό, τι αφορά τους αναποφάσιστους, το 22% σκέφτεται να ψηφίσει ΝΔ, 16% ΣΥΡΙΖΑ, 12% ΑΝ.ΕΛ 10% ΠΑΣΟΚ, 8% ΔΗΜΑΡ και 5% Οικολόγους Πράσινους.

Παράσταση νίκης και εξάντληση τετραετίας
Το 54% θεωρεί ότι στις επόμενες εκλογές πρώτο κόμμα θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 28% εκτιμά πως «νικήτρια» θα αναδειχθεί η ΝΔ. Σημειώνεται ότι στη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο tvxs.gr έναν μήνα πριν, το τα αντίστοιχα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονταν στο 48% και της ΝΔ στο 32%.
Το 53% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 43%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αν. Σαμαράς με ποσοστό 36%. Τον Αλ. Τσίπρα προτιμά το 29%, ενώ κανέναν από τους δύο απαντά το 30% των ερωτηθέντων.

Προτιμότερη κυβέρνηση μετά τις εκλογές
Κυβερνήσεις συνεργασίας προτιμά η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόποησης. Οι περισσότεροι (25%) θεωρούν προτιμότερη μία τέτοια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το 13%, έναντι του 11% που επιθυμεί αυτοδυναμία της ΝΔ, ενώ άλλη κυβέρνηση επιλέγει το 17%. 

Συσπειρώσεις - Μετακινήσεις

Την υψηλότερη συσπείρωση παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 60%, ενώ η συσπείρωση της ΝΔ εκτιμάται στο 54%. Πολύ χαμηλότερο το ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ, με μόλις 22%.
Από τη ΝΔ, μετακινούνται ψηφοφόροι κατά 9% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά 6% προς τη Χ.Α και κατά 3% προς του ΑΝ.ΕΛ.
Μεγαλύτερη η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερες οι μετακινήσεις ψηφοφόρων, καθώς το 6% κινείται προς το ΚΚΕ, σε άλλο κόμμα επίσης ένα 6%, ενώ προς τη ΝΔ το 5%. 
Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις ψηφοφόρων παρουσιάζονται από το ΠΑΣΟΚ, με το 17% να στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 16% προς τη ΝΔ.

Κριτήρια ψήφου στις Ευρωεκλογές
Η διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση είναι το κυριότερο κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, με ποσοστό 33%. Το 17% δηλώνει ότι θα ψηφίσει βάσει των προσώπων στα Ευρωψηφοδέλτια, το 14% ανάλογα με την κομματική του προτίμηση ενώ το 13% θα «ρίξει» ψήφο διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις το 5% προτίθεται να δώσει ψήφο στήριξης στην Ε.Ε.

πηγή:tvxs.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *