Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Έρχεται η ηλεκτρονική δήλωση ζημιών στον ΕΛΓΑ

Ηλεκτρονικά και ενώπιον του παραγωγού θα αποστέλλεται η δήλωση ζηµιάς από τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Σύµφωνα µε τις αποφάσεις της διοίκησης του Οργανισµού, προκειµένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωµής των αποζηµιώσεων και να µην γίνονται λάθη στις καταχωρήσεις των στοιχείων των παραγωγών, το αµέσως επόµενο διάστηµα θα αλλάξει το σύστηµα καταγραφής, µε βασικό κορµό την ηλεκτρονική βάση δεδοµένων που έχει ήδη δηµιουργηθεί µε τη βοήθεια του ΟΠΕΚΕΠΕ και περιέχει τις δηλώσεις καλλιέργειας/εκτροφής όλων των παραγωγών.


Πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι έχει ήδη γίνει επαφή µε τους δήµους και έχει υποβληθεί το σχέδιο του Οργανισµού για µείωση των ανταποκριτών στον ελάχιστο αριθµό των τριών ανά καλλικρατικό δήµο.

Επίσης, ο ΕΛΓΑ έχει ζητήσει να επανδρωθούν τα συγκεκριµένα τµήµατα µόνο µε γεωτεχνικούς, που θα έχουν και γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ώστε να µπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις ζηµιάς και όχι χειρόγραφες, όπως γίνεται σήµερα.

Βέβαια, η όλη προσπάθεια έχει «κολλήσει» στην προεκλογική περίοδο, αφού θα είναι δύσκολο οι δήµαρχοι να µειώσουν τους 2.000 ανταποκριτές σε 900.

Από τη µία πλευρά, η online καταχώρηση των δηλώσεων ζηµιάς βοηθά τον ΕΛΓΑ να διασταυρώνει αµέσως εάν ο εν λόγω παραγωγός έχει πληρώσει την εισφορά, αλλά από την άλλη καθιστά και γρηγορότερη τη διαδικασία εξαγωγής του πορίσµατος για κάθε συµβάν και περιοχή.

Το πρόβληµα των καθυστερήσεων στην έκδοση πορισµάτων εντοπίστηκε από πολλούς παραγωγούς, που έχουν διαµαρτυρηθεί τόσο στη διοίκηση του ΕΛΓΑ όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπήρχαν περιπτώσεις, που σε κάποιους νοµούς και δήµους δεν είχαν βγει τα πορίσµατα των εκτιµητών του ΕΛΓΑ για πάνω από έξι µήνες, ενώ ο ΕΛΓΑ υπόσχεται πληρωµή αποζηµίωσης σε διάστηµα τριών µηνών.

Αφορµή για να επανέλθει στο προσκήνιο το θέµα των πορισµάτων ήταν η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των αγροτών του νοµού Ηλείας µε τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, Αργύρη Μποτό, µετά από πρωτοβουλία της βουλευτή, ∆ιονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.



Νέος ασφαλιστικός κανονισµός για ακαρπία

Σε ό,τι αφορά την ακαρπία που προέκυψε στις ελαιοκαλλιέργειες κατά την περσινή χρονιά, ήδη προωθείται νοµοθετική ρύθµιση για την ένταξη του αιτίου ως ασφαλίσιµου κινδύνου στον κανονισµό του ΕΛΓΑ.



Αµέσως µετά θα ακολουθήσει αλλαγή του κανονισµού, µε αναδροµική ισχύ και για το 2013, ώστε να καλυφθούν µε αποζηµιώσεις όσες δενδρώδεις καλλιέργειες υπέστησαν απώλειες παραγωγής, εξαιτίας του µίνι καύσωνα κατά την περυσινή άνοιξη. Όλα τα παραπάνω χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, σύµφωνα µε τον κ. Μποτό, ώστε να µην κινδυνεύσει η χώρα µας µε ποινές από την Ε.Ε. για παράτυπες κρατικές ενισχύσεις.











ΠΗΓΗ: agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *