Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Σε λίγη ώρα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Απόψε, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, αργά το βράδυ θα ψηφιστεί εκτός απροόπτου το πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, αφού προηγηθεί (ξεκινάει το απόγευμα) η συνέχεια της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου λόγο της κατάθεσης τροπολογίας, την τελευταία στιγμή, με ρυθμίσεις των ενυπόθηκων δανείων των αγροτών προς την ΑΤΕ. Η συζήτησή του πολυνομοσχεδίου ξεκίνησε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, από την ολομέλεια της βουλής. Ωστόσο στην συνέχεια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έπρεπε να μεταβεί στο εξωτερικό για κάποιες ημέρες. Έτσι την προηγούμενη Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, η συζήτηση επανήλθε στην ολομέλεια, αλλά και πάλι η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε. 

Να σημειωθεί ότι εκτός από την τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια το πολυνομοσχέδιο επιχειρεί την εισαγωγή νέων θεσμών όπως:

-Μητρώο Αγροτών - Μητρώο Αρχηγών Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων: Θέσπιση κριτηρίων εισοδηματικών και ασφαλιστικών για την έννοια του κατ’ επάγγελμα αγρότη και της έννοιας του ενεργού αγρότη.

-Αγορές Παραγωγών (Farmer’s Markets): Επίτευξη μείωσης του χάσματος μεταξύ της τιμής παραγωγής και της τιμής διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, καταπολέμηση της κερδοσκοπίας μέσω της απευθείας πώλησης σε αυτές αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς, με παράκαμψη κάθε ενδιάμεσης οικονομικής επιβάρυνσης ή άλλης διαμεσολάβησης, ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και της τοπικής οικονομίας.

-Πολυλειτουργικά αγροκτήματα: Οριοθέτηση και διάκριση των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων καθώς και εξειδίκευση ενός νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που ν’ αποσαφηνίζει τον όρο «αγρόκτημα» με σκοπό την αγροτικής ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

-Κτηνίατρος εκτροφής: Για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων οι φορείς κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υποχρεούνται, ανάλογα με το μέγεθος της εκμετάλλευσής τους, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ιδιώτη κτηνιάτρου της επιλογής τους, ο οποίος ορίζεται ως «Κτηνίατρος εκτροφής».

-Κτηνοτροφικά πάρκα και ζώνες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας κ.α.



Αντιδράσεις

Ωστόσο παρά τον «ενθουσιασμό» της κυβέρνησης σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο δεν λείπουν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα σε ανακοίνωση της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, κα. Νίκη Φούντα αναφέρει ότι μετά από χαρακτηριστική καθυστέρηση, το πρώτο σχέδιο νόμου που εισηγείται στη Βουλή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και αγνοεί τις ρυθμίσεις εκείνες που θα φέρουν εξυγίανση και διαφάνεια στις αγροτικές διαδικασίες, βάσει και ευρωπαϊκών προτύπων. 
Επιπλέον ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θανάσης Πετράκος, τόνισε σχετικά με το ν/σ ότι η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της και την πολιτική της επιδιώκει, ανεξάρτητα από προθέσεις, να αφανίσει τον αγροτικό κόσμο. «Διότι για να υπάρξει αγροτική παραγωγή πρέπει να λυθούν τα ουσιώδη προβλήματα των αγροτών».








ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *