Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

DHKP-C, η οργάνωση-τρόμος στην Τουρκία

DHKP-C, η οργάνωση-τρόμος στην ΤουρκίαΠοια είναι η οργάνωση DHKP-C; Οι Τούρκοι ,η ΕΕ και οι ΗΠΑ την έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική. Τα αρχικά της σημαίνουν Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο) και θεωρείται παρακλάδι της οργάνωσης DEV-YOL.

Αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» των τουρκικών αρχών μετά το PKK.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη:

Ιδρύθηκε στις 30 Μαρτίου του 1994 και αποσπάσθηκε από τα στελέχη της DEV-ΥΟL που ήθελαν να σταματήσουν τον ένοπλο αγώνα

Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα όμως ένα από τα πιο «εντυπωσιακά» χτυπήματα που είχαν συγκλονίσει την Τουρκία, ήταν η δολοφονία του μεγαλύτερου επιχειρηματία της Τουρκίας Οζντεμίρ Σαμπαντζί και του διευθυντή της Toyota στην Τουρκία, στο 25ο όροφο του ουρανοξύστη του Ομίλου Σαμπαντζί.

Εδώ όμως περιπλέκονται τα πράγματα. ΄Ένα από τα τρία άτομα που συμμετείχαν στην εκτέλεση του επιχειρηματία ήταν η Φεχριγιέ Ερντάλ. Η οποία έναν χρόνο πριν τη δολοφονία, είχε προσληφθεί στο κυλικείο της εταιρείας από τον αστυνομικό διευθυντή της τουρκικής αστυνομίας Χουσείν Κοτζάνταγ ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε πως ήταν μέλος παρακρατικών οργανώσεων ! Η Ερντάλ διέφυγε στο Βέλγιο δικάστηκε αποφυλακίστηκε και αργότερα χάθηκαν τα ίχνη της.

Ο δεύτερος εκτελεστής Μουσταφά Ντουγιάρ, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές. Ο ίδιος μόλις άρχισε να απειλεί πως θα αποκαλύψει ποιος είχε δώσει την εντολή της δολοφονίας του τούρκου επιχειρηματία, δολοφονήθηκε στις φυλακές. Αυτοί που τον εκτέλεσαν, αργότερα ομολόγησαν πως την εντολή για την δολοφονία του Ντουγιάρ την είχε δώσει ο αντιστράτηγος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Βελί Κιουτσούκ, που σήμερα έχει καταδικαστεί ως βασικό μέλος της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν!

Yπολογίζεται ότι ο αριθμός των μελών της οργάνωσης, στην Tουρκία φτάνει τα 1000 άτομα και κατά το παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις αυτοκτονίας και βομβιστικές ενέργειες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η δράση της δείχνει είχει ατονίσει. Eπιπλέον, μέλη της οργάνωσης είναι ανάμεσα στους απεργούς πείνας των τουρκικών φυλακών.

Η δράση της οργάνωσης DHKP-C είχε ατονήσει από το 2001 μέχρι και το 2011. 

Ποιος θεωρείται εγκέφαλος

Ο τουρκικός Τύπος έγραψε ότι ένας εκ των συλληφθέντων, είναι ο αρχηγός της οργάνωσης της Τουρκίας, του Λαϊκού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μετώπου (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, DHKP-C). Ο 49χρονος Τεκίν Χουσείν, μετά την έκρηξη στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο του 2011, είχε προσαχθεί μαζί με άλλα άτομα και με ψεύτικα στοιχεία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Ένα μήνα μετά, έφτασε από την Τουρκία η απάντηση για τα πραγματικά του στοιχεία, αλλά στο μεταξύ είχε εξαφανιστεί. Τότε βγήκε το ένταλμα σύλληψης από τις ελληνικές αρχές και καταζητούνταν μέχρι χτες οπότε και συνελήφθη στου Γκύζη.
Η έκρηξη στην Τριανδρία, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε προκληθεί από εκρηκτική ύλη TNTP, που αποκαλείται το «εκρηκτικό των φτωχών» και θεωρείται από τους ειδικούς εξαιρετικά επικίνδυνο.

Πηγή: onalert.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *