Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Παρακράτηση επικουρικών συντάξεων με αυξήσεις και μειώσεις, από 5 μέχρι 74 ευρώ τον μήνα

Προσωρινές αυξήσεις από 5 μέχρι 74 ευρώ τον μήνα στις επικουρικές συντάξεις φέρνει το νέο σύστημα παρακράτησης φόρου.

Το 2013, η παρακράτηση φόρου στις επικουρικές συντάξεις γινόταν με συντελεστές 5% έως 15% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Από τον Μάρτιο και αναδρομικά από τις αρχές του έτους, η μηνιαία παρακράτηση στις επικουρικές συντάξεις διενεργείται με συντελεστές 22%-42% αλλά και με αφορολόγητο 9.500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων με επικουρική σύνταξη είναι αφορολόγητη σε μηνιαία βάση.

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι πρόσκαιρες αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις από 5 ευρώ τον μήνα (για επικουρική 100 ευρώ) έως 29,55 ευρώ τον μήνα (για επικουρική 300 ευρώ).

Το καθαρό ποσό από τις επικουρικές συντάξεις που θα εισπράττουν οι συνταξιούχοι θα είναι αυξημένο κατά 4,9 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 100 ευρώ τον μήνα, 9,85 ευρώ για επικουρική σύνταξη 200 ευρώ, 29,55 ευρώ για επικουρική 300 ευρώ τον μήνα, 59,10 ευρώ για σύνταξη 400 ευρώ και 73,87 ευρώ για επικουρικές συντάξεις 500 ευρώ τον μήνα.

Μόλις ωστόσο οι υπηρεσίες ΗΔΙΚΑ είναι σε θέση να λειτουργούν, ο παρακρατούμενος φόρος θα αυξηθεί και θα προκύψουν μειώσεις στις καθαρές αποδοχές από επικουρικά από 27 μέχρι 143 ευρώ τον μήνα.

Ωστόσο, λόγω του ότι σχεδόν ολόκληρο το ποσό του φόρου θα παρακρατείται κάθε μήνα, στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης τον επόμενο χρόνο δεν θα προκύπτει επιπλέον φόρος για πληρωμή.

Από τον Ιούνιο πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η ΗΔΙΚΑ θα είναι σε θέση να διενεργεί ενιαία παρακράτηση φόρου σε κύριες και επικουρικές, με αποτέλεσμα οι πρόσκαιρες αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις να δώσουν τη θέση τους σε μόνιμες μειώσεις των μηνιαίων αποδοχών. Σε ετήσια βάση, σε κάθε περίπτωση, η συνολική φορολογική επιβάρυνση παραμένει αμετάβλητη.



ΠΗΓΗ: ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *