Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Βαθαίνει η προεμφυλιακή κρίση στην Ανατολική Ουκρανία

Διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό έκανε σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, μετα τα αιματηρά επεισόδια με έναν νεκρό αξιωματικό της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας, στη διάρκεια "αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών και ανακατάληψης των κυβερνητικών κτιρίων στην πόλη Σλαβιάνσκ. 

Στο διάγγελμα του, ο Τουρτσίνοφ έδωσε μία τελευταία διορία στους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν κυβερνητικά κτίρια και δρόμους και να παραδώσουν το οπλισμό τους μέχρι στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας.

Ο Τουρτσίνοφ κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, με την υποκίνηση ταραχών στην ανατολική περιοχή της χώρας, λέγοντας ότι "χύθηκε αίμα" και προσθέτοντας ότι διεξάγεται αντιτρομοκρατική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τον τερματισμό των ταραχών. 

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την υποστήριξή του στους ρωσόφιλους αυτονομιστές, δηλώνοντας ότι η απόφαση του Κιέβου να βγάλει στον δρόμο τον στρατό για την πάταξη τους, συνιστά μια "εγκληματική διαταγή". 

"Απαιτούμε από την σπείρα του Μαϊντάν, που ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας, να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο εναντίον του λαού της", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.

Εκτός από τα επεισόδια στο Σλαβιάνσκ, αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών και φιλορώσων αυτονομιστών σημειώθηκαν και στο Χάρκοβο, με τουλάχιστον 50 τραυματίες, εκ των οποίων οι πέντε σοβαρά. 

Πάρα την επιχείρηση "εκκαθάρισης" των ανατολικών περιοχών από τους αυτονομιστές και την αμνηστία που έχει υποσχεθεί το Κίεβο σε όσους παραδώσουν τα όπλα τους και αποχωρήσουν από τα κυβερνητικά κτίρια, ο στρατός των φιλορώσων διαδηλωτών είναι ανυποχώρητος και παραμένει ταμπουρωμένος στα κτίρια που έχει καταλάβει στο Σλαβιάνσκ, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

Τεταμένη ήταν η κατάσταση και στην πόλη Ζαπορίτσιγια, όταν 3000 περίπου φιλοευρωπαίοι Ουκρανοί που πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, ήρθαν αντιμέτωποι με φιλορώσους, που ζητούν την απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία. 

Καθώς η κοινωνική ειρήνη και η πολιτική σταθερότητα φαίνεται να εκτραχύνεται καθημερινά, το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα να "αποκλιμακώσει" την κρίση στην περιοχή και προειδοποίησε ότι περαιτέρω στρατιωτική ανάμειξη θα την οδηγήσει σε μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση. 

Επιπλέον, οι ΗΠΑ δήλωσαν έτοιμες να εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν συνεχιστούν ανάλογες ενέργειες στην Ουκρανία με αυτές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες.


ΠΗΓΗ: news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *