Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Εξαπάτηση ανέργων από δήμους με προγράμματα εργασίας που δεν υπάρχουν

Τα ΚΕΚ μέσω των δήμων, επιδιώκουν να αυξήσουν το πελατολόγιό τους πιάνοντας «στασίδι» πριν από τους ανταγωνιστές τους, για προγράμματα που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.

Χωρίς να έχουν ξεκινήσει προγράμματα ανεργίας που έχουν εξαγγελθεί από το υπουργείο Εργασίας ή τον ΟΑΕΔ, βρίσκονται αναρτημένα σε ιστοσελίδες δήμων, προτρέποντας μάλιστα τους ανέργους που επιθυμούν να υποβάλλουν και σχετική αίτηση!

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr πρόκειται για ένα ιδιότυπο παιχνίδι αθέμιτου ανταγωνισμού με πρωτεργάτες ιδιωτικά ΚΕΚ και τουλάχιστον πέντε δήμους όλης της χώρας.

Όπως αποκλειστικά αποκαλύπτουν σήμερα τα «dikaiologitika.gr», υπάρχει ανάρτηση στο site του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, που αναφέρεται σε ένα νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, που το υπουργείο Εργασίας «πρόκειται να ανακοινώσει την υλοποίησή του». Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με το δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα «θα αφορά 30.000 - 40.000 δικαιούχους ανέργους έως 29 ετών, απόφοιτους πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ. Το πρόγραμμα voucher αναμένεται να κινείται στα ίδια πλαίσια με το πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών» που εφαρμόστηκε στο 2013», τονίζεται στην πρώτη παράγραφο του σχετικού κειμένου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου.

Στο ίδιο κείμενο όμως, αμέσως μετά, οι άνεργοι που επιθυμούν ενημέρωση για τη διαδικασία, προτρέπονται από το δήμο να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην σχετική αίτηση συμμετοχής. Ουσιαστικά δηλαδή καλούνται άνεργοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένα πρόγραμμα που δεν έχει καν ξεκινήσει. Ο δήμος με τον τρόπο αυτό επικυρώνει επί της ουσίας ότι συνεργάζεται με το ΚΕΚ Metron, αφού η αίτηση καταλήγει σε αυτόν τον παραλήπτη.

Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και από άλλον ένα δήμο της δυτικής Μακεδονίας, που αναφέρεται όμως σε άλλο πρόγραμμα για 75.000 ανέργους. Επίσης, σύμφωνα με πηγές του ΟΑΕΔ, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον άλλοι τρεις δήμοι που ακολουθούν την ίδια διαδικασία.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, τα ΚΕΚ μέσω των δήμων, επιδιώκουν να αυξήσουν το πελατολόγιό τους πιάνοντας «στασίδι» πριν από τους ανταγωνιστές τους, για προγράμματα που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Μπορεί να μην ζητούνται χρήματα από τους ανέργους, αλλά παραμένει το γεγονός ότι καλλιεργούνται στους ίδιους «φρούδες ελπίδες» για μια διαδικασία εύρεσης εργασίας που δεν γνωρίζουν εάν θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι.

Επίσης, με τον τρόπο αυτό οι άνεργοι αναγκάζονται να δημοσιοποιούν προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία μέσω δήμων μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα. Το χειρότερο όμως είναι, ότι δίνεται στους ανέργους η πεποίθηση ότι μπορεί να βρίσκονται κοντά στην εύρεση εργασίας, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί, μιας και τα προγράμματα αυτά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Επίσης, άλλα ΚΕΚ που δεν έχουν αυτή την «εσωτερική» πηγή πληροφόρησης και δεν έχουν συνάψει τέτοιες συμφωνίες με δήμους της χώρας, βρίσκονται σε δυσμενή θέση, αντιμετωπίζοντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού




πηγη: news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *