Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Σε ένα κτήμα στο Δροσερό Πέλλας μέχρι στιγμής η πρώτη εμφάνιση της ασθένειας του βακτηριακού έλκους της ακτινιδιάς - Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Σε ένα κτήμα έκτασης 6 περίπου στρεμμάτων στο Δροσερό Πέλλας εντοπίζεται μέχρι στιγμής η επικίνδυνη ασθένεια του βακτηριακού έλκους ακτινιδιάς (μικροοργανισμός Pseudomonas syringae pv.actinidiae). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αυτές τις ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα από ελέγχους δειγμάτων που διενεργεί το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) και από άλλες καλλιέργειες της περιοχής. Ωστόσο, συναγερμός έχει σημάνει και στις γύρω περιοχές. Για παράδειγμα σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γρήγορης Οικονόμου, Προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Άρτας: «Στα πλαίσια τις αντιμετώπισης εχθρών καραντίνας θα πάρουν κάποια δείγματα (1.500 περίπου) από φυτώρια, από καλλιέργειες που παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα». Επιπλέον για το θέμα έχει προγραμματιστεί στις 18 Ιουνίου σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ στην αρμόδια Διεύθυνση Φυτοπροστασίας όπου θα συζητηθούν οι τρόποι χειρισμού του προβλήματος.

Κύκλοι του ΥπΑΑΤ, μας ενημερώνουν ωστόσο, ότι τα θέματα των επιβλαβών οργανισμών καραντίνας αντιμετωπίζονται σε κοινοτικό επίπεδο. Τυχόν εθνικά μέτρα πάντως περνούν από την μόνιμη Επιτροπή Φυτοϋγείας της Ε.Ε., αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, οι ίδιες πηγές. Πρόκειται για την ίδια επιτροπή που αποφάσισε τους αυξημένους ελέγχους σε εσπεριδοειδή από τη Νότια Αφρική.
Επιπλέον για το πρόβλημα που ανέκυψε και έχει ανησυχήσει τους παραγωγούς ακτινιδίου όλης της χώρας μιλήσαμε με τον κ. Δημήτρη Τσιμενίδη, γεωπόνο στην Διευθύνση Αγροτικής Οικονομίας Πέλλας. «Έχουμε πάρει 30 δείγματα από την ευρύτερη περιοχή του Δροσερού Πέλλας και θα ακολουθήσουν και άλλα από την υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα. Τα δείγματα έχουν πάει στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και περιμένουμε τις απαντήσεις ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Σε ερώτησή μας σχετικά με τον τρόπο της μετάδοσης της ασθένειας στη χώρα μας ο κ. Τσιμενίδης μας αναφέρει: «Υποψιαζόμαστε - χωρίς βέβαια να είμαστε 100% σίγουροι - επειδή είναι νεαρή η φυτεία που βρέθηκε το βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς και τα φυτά είναι προέλευσης Ιταλίας, ίσως έγινε μέσω του πολλαπλασιαστικού υλικού που εισήχθη στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο κ. Γρήγορης Οικονόμου, Προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Άρτας (η ΔΑΟΚ Άρτας ήταν η πρώτη που εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα προκειμένου να ενημερωθούν οι παραγωγοί) μας δήλωσε: «Στα πλαίσια της αντιμετώπισης εχθρών καραντίνας θα πάρουν κάποια δείγματα (1.500 περίπου) από φυτώρια, από καλλιέργειες που παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα. Επίσης, όποιος παραγωγός παρατηρεί κάποια ύποπτα συμπτώματα μπορεί να απευθύνεται σε εμάς ώστε να εξακριβώσουμε περί τίνος πρόκειται».

Και πρόσθεσε: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό αφού αυτό είναι η βάση της μετάδοσης πάρα πολλών ασθενειών. Στην περιοχή υπάρχουν επιχειρήσεις που παράγουν τέτοια φυτά. Όλα αυτά θα ελεγχθούν ώστε να μείνει η δικιά μας “ζώνη” ανέπαφη».

Και καταλήγει: «Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι πολύ δύσκολοι αφού η μετάδοση του μικροοργανισμού γίνεται με πάρα πολλούς τρόπους όπως με τα γεωργικά εργαλεία, τα λάστιχα των τρακτέρ, το νερό της βροχής ή της άρδευσης. Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί λοιπόν και για το λόγο αυτό το σημαντικότερο είναι να μην “περάσει” στην περιοχή μας.



ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *