Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ιστορική μέρα για την ανθρωπότητα - Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Rosetta προσεδαφίστηκε σε κομήτη

Το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae (Φίλαι) προσεδαφίστηκε σήμερα το απόγευμα σε έναν κομήτη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων, ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

"Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη" 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, "είμαστε πολύ χαρούμενοι", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ESA.

Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.

To Philae αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος Rosetta και μετά από κάθοδο επτά ωρών η ESA επιβεβαίωσε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη λίγα λεπτά μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας).


"Έχουμε το τελικό πράσινο φως. Εμπρός για τον αποχωρισμό", γράφτηκε στο Twitter από την ομάδα της Rosetta.

Αυτό το πράσινο φως επιβεβαιώνει ότι ο τελευταίος ελιγμός του διαστημικού σκάφους έγινε σωστά και ότι βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για την ρίψη του ρομπότ Fhilae στον κομήτη Tchourioumov-Guerassimenko ( Tchouri).

Αμέσως μετά την αποκόλλησή του, το ρομπότ Philae θα πάρει φωτογραφίες της Rosetta και στη συνέχεια θα κατεβεί , με ελεύθερη πτώση, προς τον κομήτη, διανύοντας τα 20 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από τον στόχο του σε επτά ώρες.

Εάν όλα πάνε καλά και ξεπερασθούν όλα τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, ο Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ήλιο.

Το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ηλιο, τον Αύγουστο.



news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *