Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Επιχειρηματίες βαφτίζει η Εφορία 620.000 αγρότες

Ως επιχειρηματίες αντιμετωπίζει φέτος η Εφορία περίπου 620.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς θεωρεί ότι τα εισοδήματά τους προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα. Τους υποχρεώνει να τα προσδιορίζουν με βάση τα τιμολόγια, τις αποδείξεις και τα λοιπά παραστατικά που έχουν εκδώσει ή έχουν λάβει, ακόμη κι αν δεν είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαϊδου, για το 2014 τα εισοδήματα των αγροτών θα προσδιοριστούν με έκπτωση των παραγωγικών δαπανών τους από τα ακαθάριστα έσοδα που εισέπραξαν από την πώληση των προϊόντων τους.

Στα ακαθάριστα έσοδά τους οι αγρότες θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις εισπράξεις όχι μόνο από τις χονδρικές αλλά και από τις λιανικές πωλήσεις των προϊόντων τους. Για τον προσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων και την απόδειξη των δαπανών απαιτείται να έχουν εκδοθεί, να έχουν ληφθεί και σε κάθε περίπτωση να έχουν διαφυλαχθεί τα σχετικά φορολογικά στοιχεία. Το καθαρό εισόδημα κάθε αγρότη φορολογείται φέτος για πρώτη φορά με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.


Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται στην εγκύκλιο της κ.Σαββαϊδου:


1. Ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

2. Ειδικά για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στα έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων. Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται με συντελεστή 13%.

3. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών κατώτερα των 15.000 ευρώ και δικαιούνταν να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Οι εν λόγω αγρότες απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων.

4. Παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που εντάσσονται σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων (εσόδων-εξόδων) να μην τηρούν βιβλία με την προϋπόθεση ότι δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων. Η δυνατότητα όμως αυτή δεν απαλλάσσει τους εν λόγω αγρότες από τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την έκδοση στοιχείων.

5. Όσοι αποκτούν εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται ή όχι από την τήρηση βιβλίων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) και την ένταξη τους ή όχι στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., οφείλουν να προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα κέρδη τους λογιστικά, με βάση τα δεδομένα των βιβλίων που τυχόν τηρούν και των φορολογικών στοιχείων που έχουν εκδώσει και έχουν λάβει. Από τα ακαθάριστα έσοδά τους θα πρέπει να αφαιρούν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας και εφόσον προκύπτει θετικό υπόλοιπο, δηλαδή καθαρό κέρδος, αυτό θα αποτελεί πλέον το καθαρό εισόδημά τους το οποίο θα φορολογείται με 13%. Οι αγρότες που δεν είναι υπόχρεοι και δεν τηρούν βιβλία θα προσδιορίζουν τα κέρδη τους με βάση τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων τα οποία οφείλουν να τηρούν και να διαφυλάσσουν έως το χρόνο παραγραφής.

6. Σε περίπτωση που αγρότες μη υπόχρεοι σε έκδοση στοιχείων έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις, θα πρέπει να προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.


Εκπιπτόμενες δαπάνες

Ενδεικτικά, για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών, οι ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα εκτός των άλλων και τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών, εφόσον αποδεικνύονται με τα κατάλληλα παραστατικά:

α) αγορές σπόρων ή νεογνών, λιπασμάτων και φαρμάκων,
β) καλλιεργητικές δαπάνες,
γ) δαπάνες άρδευσης,
δ) δαπάνες για ημερομίσθια εργατών,
ε) το κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων,
στ) τόκους και έξοδα δανείων που σχετίζονται με την αγροτική εκμετάλλευση,
ζ) αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού κλπ.


newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *