Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου με ρεκόρ ψήφων

Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 235 ψήφους, καταγράφοντας ρεκόρ ψήφων όλων των εποχών για εκλογή προέδρου της Βουλής.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε ο κ. Μειμαράκης. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές ενώ βρέθηκαν 61 λευκά και 2 άκυρα.


Δήλωση με αιχμές και δεσμεύσεις

"Βρισκόμαστε εδώ όχι γιατί το θέλησε η μοίρα, γιατί το επιλέξαμε και γιατί μας επέλεξαν οι πολίτες αυτής της χώρας, ο λαός της πατρίδας μας που αγωνιά και αγωνίζεται για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Ελευθερία. Για αξίες και αγαθά που κατακτήθηκαν με θυσίες. Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι μόνο ο κορυφαίος θεσμός της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι η ασπίδα της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας.

Χθες σε μια ιστορική συνεδρίαση της Βουλής δόθηκαν για πρώτη φορά θρησκευτικός και πολιτικός όρκος. Περιεχόμενο ήταν η πίστη στην πατρίδα και τη Δημοκρατία και ο σεβασμός στο Σύνταγμα. Ο όρκος σημαίνει την ενεργό υποχρέωση του καθενός και της καθεμιάς από εμάς, να δίνουμε περιεχόμενο στο δημοκρατικό πολίτευμα, να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κάθε ανθρώπινης ύπαρξης και να προστατεύουμε διεθνώς την υπόσταση της πατρίδας μας.

Στη Βουλή πρέπει να λειτουργήσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και είμαι σίγουρη ότι πρώτος θα δώσει το παράδειγμα ο πρωθυπουργός και θα αακολουθήσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, που πρέπει να προσέρχονται και να απαντούν. Δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα όπως η κατάχρηση του κατεπείγοντως και των τροπολογιών. Δεν θα γίνονται άσχετες τροπολογίες ή εκπρόθεσμες, όπως και νομοσχέδια που δεν τηρούν της απαραίτητες προϋποθέσεις, βάσει του Συντάγματος.

Η κα Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, όπως επίσης και όλους τους βουλευτές που στήριξαν την υποψηφιότητά της.


Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων.

Για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων προτείνονται οι Αλέξης Μητρόπουλος (α' αντιπρόεδρος), Γιάννης Μπαλάφας (β' αντιπρόεδρος) και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (γ' αντιπρόεδρος). Από τη ΝΔ υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Κοσμήτορες της Βουλής προτείνονται οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας. Για γραμματείς οι Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Τσίρκας.

Επίσης, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε ο Χρήστος Μαντάς και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος και Όλγα Γεροβασίλη.

Διευθυντής της ΚΟ ο Κώστας Αθανασίου, συντονιστής της ΕΕΚΕ ο Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ξεκινήσει τελικά το απόγευμα της Κυριακής (ώρα 18:00).

Την πρώτη ημέρα αναγιγνώσκονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στη συνέχεια διεξάγεται συζήτηση επ' αυτών και τα μεσάνυχτα της Τρίτης 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.


news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *