Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Νυφιάτικος παραδοσιακός σκοπός Γαρεφείου και Προμάχων Αλμωπίας...

Επιτραπέζιος Μακεδονικός σκοπός που παίζεται κατά την εμφάνιση της νύφης, εν αναμονή του γαμπρού, στο μπαλκόνι του σπιτιού της. Μία σπάνιας ομορφιάς μελωδία και συγκινητικής τελετουργίας, αποχώρησης της νύφης από το πατρικό της.


Κατά τη διάρκεια του δρώμενου, που αποτελεί τη συγκινητικότερη στιγμή όλου του γάμου, εμφανίζεται η νύφη στη σκάλα, συνοδευόμενη από τις "πουσέστριμες" και υπό τον ήχο μιας μακρόσυρτης εκπληκτικής μελωδίας των χάλκινων, κάνει τρεις φορές τον σταυρό της με αργές κινήσεις, αποχαιρετώντας έτσι το πατρικό της σπίτι.

Κάτω στην αυλή οι καλεσμένοι των δυο συμπεθεριών, επευφημούν με δυνατές κραυγές και πυροβολισμούς στον αέρα, κάνοντας και τους πιο ψυχρούς να ραγίσουν από τη συγκίνηση του αποχωρισμού.

Στη συνέχεια τοποθετείται ένα ψωμί στο κεφάλι της νύφης, η οποία θα πρέπει να το κόψει στα δύο με τα χέρια της προσέχοντας το μεγαλύτερο κομμάτι να πάει στο νέο της σπιτικό, ενώ το μικρότερο θα παραμείνει στο πατρικό.

Κατόπιν, εν μέσω χειροκροτημάτων, ο πατέρας της, την συνοδεύει στην αυλή, όπου και θα γίνει ο αποχαιρετιστήριος χορός από όλο το σόι της, και στη συνέχεια η πομπή θα πάρει τον δρόμο προς την εκκλησία για να γίνει η στέψη και να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα πλούσια έθιμα, που ευτυχώς αναβιώνουν μέχρι και τις μέρες μας, επιβεβαιώνοντας τους άρρηκτους δεσμούς της εντόπιας οικογένειας με την παράδοση και τα έθιμα του τόπου μας.


Εικόνες βίντεο: Γαρέφι - Πρόμαχοι.
Μουσική: Ορχήστρα Γιαννάκη Ζλατάνη.

Η Μακεδονία ΕΙΝΑΙ Ελλάδα!!!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *