Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η αυτοβιογραφία της 16χρονης που επέζησε από τους Ταλιμπάν

Στην αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε σήμερα η νεαρή πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι διηγείται τον τρόμο που ένιωσε όταν
πριν ένα χρόνο δέχθηκε την επίθεση των Ταλιμπάν, από την οποία επέζησε από θαύμα, και αναφέρεται στις ελπίδες που οδηγούν τον αγώνα της υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

Η αυτοβιογραφία της Μαλάλα, την οποία έγραψε μαζί με τη βρετανίδα δημοσιογράφο Κριστίνα Λαμ, έχει τίτλο: «Εγώ, η Μαλάλα: Μάχομαι για την εκπαίδευση και αντιστέκομαι στους Ταλιμπάν».

Στο βιβλίο αυτό η 16χρονη Πακιστανή διηγείται τον τρόμο που ένιωσε όταν δύο ένοπλοι άνδρες ανέβηκαν στο σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαινε στις 9 Οκτωβρίου 2012 και την πυροβόλησαν στο κεφάλι.

«Οι φίλοι μου λένε ότι πυροβόλησαν τρεις φορές, τη μία μετά την άλλη», γράφει η Μαλάλα. «Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο τα μακριά μαλλιά μου και τα γόνατα της Μονίμπα (μιας συμμαθήτριάς της) ήταν καλυμμένα με αίμα», συνεχίζει.

Η μαθήτρια επισημαίνει ότι είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της τους μήνες πριν την επίθεση. «Τη νύχτα περίμενα μέχρι να κοιμηθούν όλοι. Στη συνέχεια έλεγχα όλες τις πόρτες και τα παράθυρα».

«Δεν ξέρω γιατί, αλλά όταν έμαθα ότι είμαι στόχος δεν ανησύχησα. Μου φαινόταν ότι όλος ο κόσμος ξέρει ότι θα πεθάνει μια μέρα», φιλοσοφεί η Μαλάλα.

Η αυτοβιογραφία της νεαρής Πακιστανής, που κυκλοφόρησε σήμερα στα αγγλικά σε όλο τον κόσμο και αύριο στα γαλλικά, περιγράφει τη ζωή της Μαλάλα υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σαβάτ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Αναφέρεται στις δημόσιες μαστιγώσεις, την απαγόρευση της τηλεόρασης, του χορού και της μουσικής, καθώς και στην απόφαση της οικογένειάς της να φύγει από την περιοχή το 2009, όπως και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι καθώς μαίνονταν οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και του πακιστανικού στρατού.

Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης ότι ο πατέρας της Μαλάλα όταν ήταν έφηβος είχε σκεφτεί να γίνει τζιχαντιστής και να πάει να πολεμήσει στο Αφγανιστάν μετά την σοβιετική επέμβαση στη χώρα το 1979.

Η Μαλάλα, που πλέον ζει στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας όπου νοσηλευόταν, διηγείται επίσης τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να προσαρμοστεί στον βρετανικό τρόπο ζωής.

Αναφέρει την έκπληξη της 16χρονης Πακιστανής όταν είδε για πρώτη φορά νεαρές Αγγλίδες ελαφρά ντυμένες να βγαίνουν για βράδυ, αλλά και αγόρια και κορίτσια να φλερτάρουν στα καφέ.

Πάντως η Μαλάλα παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να κάνει φίλους στη Βρετανία και ότι περνά πολλές ώρες στο Skype μιλώντας με τις πακιστανές φίλες της.

Όπως πολλά κορίτσια της ηλικίας της, η Μαλάλα εκμυστηρεύεται ότι της αρέσει ο καναδός τραγουδιστής Τζάστιν Μπίμπερ και τα μυθιστορήματα με βαμπίρ της σειράς Τwilight.

Εξάλλου η Μαλάλα αναφέρεται συχνά στην πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, την οποία θεωρεί ηρωίδα και δεν κρύβει ότι σκοπεύει να επιστρέψει κάποια μέρα στη χώρα της για να ασχοληθεί με την πολιτική, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Γλίτωσα για έναν λόγο, να χρησιμοποιήσω τη ζωή μου για να βοηθήσω τους ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά.





Πηγή: enikos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *