Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Όχι άλλες καθυστερήσεις για την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού - Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Κυρία Υπουργέ

Ο Νόμος Πετραλιά του 2006 περί θεραπευτικού τουρισμού ήταν και είναι ένας νόμος για την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων με όσες ατέλειες και αν έχει. .Αυτός ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ παρά μόνο όσο αφορά τις προθεσμίες για παράταση με άρθρο στον Νόμο 4049|2012 περί αθλητισμού του Νικητιάδη ,επειδή σχεδόν όλες οι λουτροπόλεις δεν λειτουργούσαν νόμιμα.

Τώρα με τον δικό σας Νόμο για τον τουρισμό και ειδικότερα στο άρθρο 20 έγιναν μερικές τροποποιήσεις που δεν προσφέρουν τίποτε το νέο αλλά κυρίως δίνουν μεγάλες προθεσμίες για την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων που εδώ και αρκετά χρόνια εμείς το επισημαίναμε ,αλλά κανένας μέχρι σήμερα δεν μας ακούει .

Μεταξύ άλλων ο νέος νόμος προτείνει ότι, όσοι δεν κατέθεσαν φάκελο για αναγνώριση μπορούν να το κάνουν στους επομένους 8 μήνες, δηλαδή όσοι εδώ και 6 χρόνια δεν τα κατάφεραν να ετοιμάσουν έναν φάκελο ας τον κάνουν επιτελούς τώρα.

Άλλη τροποποίηση είναι ότι από την δημοσίευση του παρόντος νόμου θα πρέπει οι φορείς που κατέχουν αυτές τις πηγές μέσα σε 4 χρόνια να ετοιμάσουν αναπτυξιακό Φάκελο ,πού θα προβλέπει την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα αυτής της επιχείρησης κ.λπ, μετά να υποβάλουν οικονομοτεχνική μελέτη προς τον ΕΟΤ και αν το Υπουργείο Τουρισμού στην συνέχεια την εγκρίνει θα πρέπει μέσα στα επόμενα 5 χρονιά να γίνει η υλοποίηση της επένδυσης .

Άρα για να γίνει κάτι θα χρειαστούν 8 μήνες για τον φάκελο αναγνώρισης ,τέσσερα χρόνια για τον φάκελο ανάπτυξης και κατάθεσης και πέντε χρόνια υλοποίησης του έργου ,δηλαδή γύρω στα 10 χρόνια από σήμερα.

Τελικά αρχίζοντας από τον Νόμο Πετραλιά για να αναπτυχθούν οι ελληνικές λουτροπόλεις ενδέχεται να περάσουν πάνω από 16 χρόνια.

Άλλη τροποποίηση μεγάλη είναι αυτή της «περίφημης» επιτροπής αναγνώρισης του Άρθρου 4 του νόμου του 2006 η οποία μεταφέρεται από τον ΕΟΤ στα Γραφεία στο Υπουργείου Τουρισμού για να «δουλέψει τάχα πιο καλά ..

Υπάρχει και η άλλη τροποποίηση που μας λέει ότι όποιος ιδιώτης θέλει Ιαματικό νερό στις δικές του ιδιωτικές εγκαταστάσεις τα έξοδα έργων που θα χρειαστούν θα βαρύνουν τον ιδιώτη και όχι τον ΕΟΤ . 
Και τέλος το πιο ωραίο είναι ότι αν όλα τα παραπάνω δεν γίνουν και κυρίως η αναγνώριση τότε η λουτρόπολη σφραγίζεται και μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ ασφαλώς για ανάπτυξη από τους ιδιώτες , αν υπάρξουν ιδιώτες ..

Μετά από αυτές τις επισημάνσεις Κυρία Υπουργέ κάνουμε μερικές προτάσεις για να βοηθήσουμε την κατάσταση.

1ον Θα πρέπει οι φάκελοι αναγνώρισης που μέχρι σήμερα δεν κατετέθησαν , άμεσα να κατατεθούν, για την άμεση αναγνώριση.

2ΟΝ Όσοι μέχρι σήμερα διαχειρίζονται τις λουτροπόλεις θα πρέπει να μην περιμένουν να περάσουν τα 4 χρόνια το Άρθρο 20 του νέου νόμου , αλλά να αρχίσουν να ετοιμάζουν φακέλους ανάπτυξης και να τους καταθέσουν μέσω του ΕΟΤ στο Υπουργείο Τουρισμού.

3ΟΝ Επαναφέρουμε παλαιότερη πρόταση μας δηλαδή «ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας» να συμμετέχει στην Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων Άρθρο 10 έστω και χωρίς ψήφο

4ΟΝ Όλες οι λουτροπόλεις πρέπει να εξαντλήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης από διάφορα προγράμματα π.χ. ΕΣΠΑ κ.λ.π. για διάφορα έργα υποδομής εκεί που χρειάζονται είτε από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ είτε από τον Δήμο ώστε στα επόμενα χρόνια να μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικό θεραπευτικό τουρισμό.

Επίσης να σας θυμίσουμε ότι η Νέα Λουτρόπολη του Δήμου Βόλβης «λουτρά Απολλώνιας» για την οποία ξοδευτήκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια πάνω από 24.000.000 εκ. ευρώ εδώ και 12 χρόνια είναι κλειστή με ευθύνη της Τράπεζας Πειραιώς και του Δήμου.

Απαιτούμε την άμεσα λειτουργία της και ζητούμε την παρέμβαση του Υπουργείου σας γιατί είναι ντροπή να παραμένει κλειστή για τοπικά μικροσυμφέροντα μια από τις πιο σύγχρονες λουτροπόλεις στην χώρα μας

Τέλος λουτροπόλεις που καρκινοβατούν ,όπως τα λουτρά Κύθνου ,Τα λουτρά Νιγρίτας ,τα λουτρά Θερμοπύλων ,τα λουτρά «Πλατύστομου» ,τα λουτρά της Λήμνου, Υπάτης ,Καϊάφα κ.λ.π επιβάλλεται να ξεκαθαριστεί η αξιοποίηση τους η από ιδιώτες μέσου ΤΑΙΠΕΔ η άμεση παραχώρηση στους δήμους της περιοχής τους αν βέβαια το επιθυμούν .. Επίσης καρκινοβατεί η παραχώρηση από μέρους του ΕΟΤ στον ΔΗΜΟ Σιντίκης τα λουτρά Αγκίστρου που λειτουργούν με προσωρινή άδεια.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος Ο Ειδικός Γραμματέας

Ανέστης Αναστασιάδης Γεράσιμος Κιφοκέρης

Υ.Γ. Κοινοποιείτε:

βουλευτές ,δημάρχους Λουτροπόλεων και Μ.Ε.

Θεσσαλονίκη 8.10.2013

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *