Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

«Δυνάμει υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ η Αλβανία» ανακοίνωσε η Κομισιόν



Το 2013 είναι ένα σημαντικό έτος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε την Τετάρτη ο επίτροπος Στέφαν Φίλε παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες τις ετήσιες εκθέσεις της Κομισιόν για την πρόοδο που έχουν επιτελέσει οι υποψήφιες για ένταξη χώρες στο πλαίσιο της προσαρμογής τους στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο επίτροπος Φίλε αναφέρθηκε στο Νόμπελ Ειρήνης που έλαβε η ΕΕ, στην προσχώρηση της Κροατίας καθώς και στο θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαβουλεύσεις της Σερβίας με το Κόσοβο. 

Ο Φίλε σημείωσε επίσης τη σημασία της προσαρμογής των υποψηφίων χωρών όχι μόνο στα πολιτικά ζητήματα αλλά και στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, και ειδικότερα στην Τουρκία, ο Φίλε υπογράμμισε την ανάγκη να εξακολουθήσει η Ευρώπη να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ωστόσο τα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή προοπτική η χρήση υπερβολικής βίας, όπως πρόσφατα συνέβη στην πλατεία Ταξίμ. 

Ευθύνες επέρριψε επίσης στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν για τις παραβιάσεις των διεθνώς αποδεκτών κανόνων στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου. 

Ο επίτροπος Φίλε κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ να ανοίξει δυο ακόμη κεφάλαια διαπραγμάτευσης των Βρυξελλών με την Αγκυρα, ενώ ερωτηθείς για τους εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο θέμα της Κύπρου, μέσω σχετικού πρωτοκόλλου, η Τουρκία και υπενθύμισε ότι η τουρκική πλευρά «δεν έχει ανταποκριθεί».

Σε ότι αφορά την ΠΓΔΜ ο Στέφαν Φίλε πρότεινε εκ νέου στο Συμβούλιο την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης σημειώνοντας ωστόσο ότι «τα Σκόπια θα πρέπει να αξιολογήσουν το κόστος της έλλειψης διάθεσης για συμβιβασμούς και της συνεχιζόμενης αδράνειας», αναφερόμενος στο ζήτημα του ονόματος. 

Ο επίτροπος εμμέσως πλην σαφώς επέρριψε στην κυβέρνηση των Σκοπίων την ευθύνη για την μη εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα επί του θέματος της ονομασίας, ενώ ευθύνες της επέρριψε και στο θέμα της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου και γενικότερα της έκφρασης.

Όσον αφορά τη Σερβία ανέφερε ότι «ξεκίνησαν καλά» οι πρώτες επαφές των ευρωπαϊκών αρχών με τις κοινοτικές υπηρεσίες, ενώ σε ό,τι αφορά την Αλβανία ανακοίνωσε πως έχει πλέον το καθεστώς της «δυνάμει υποψήφιας» χώρας. 

Καλά λόγια είπε και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Βοσνία, για την οποία ευχήθηκε η πολιτική της ηγεσία να δείξει πνεύμα αποτελεσματικότητας και συνεργασίας ανάλογο προς αυτό της εθνικής ποδοσφαίρου που ως γνωστόν πέτυχε την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Συγχαρητήρια έδωσε τέλος, ερωτηθείς σχετικά, και στην ποδοσφαιρική ομάδα της επίσης υποψήφιας για ένταξη Ισλανδίας.




Πηγή: tanea.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *