Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Το ialmopia.gr φιλοξενεί την Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού Ν.Πελλης σε μια αποκλειστική συνέντευξη

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού που συμμετέχει φέτος η Έδεσσα, το ialmopia.gr έχει την χαρά να φιλοξενεί την Ιγνατιάδου Μαγδαληνή, μία από τις διαχειρίστριες της Ομάδας Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού Ν.Πελλης σε μια αποκλειστική συνέντευξη. 



-Πώς αποφασίσετε να δημιουργήσετε ομάδα μητρικού θηλασμού στον νομό Πέλλας;

- Ως θηλάζουσα μητέρα συνάντησα στην αρχή αρκετές δυσκολίες με τον θηλασμό και η βοήθεια από άλλες ομάδες με μητέρες (και συγκεκριμένα από την αντίστοιχη ομάδα της Ημαθίας) με βοήθησε πολύ για να τις ξεπεράσω. Έτσι σκέφτηκα να δημιουργήσω και εγω στον νομό μας, μια υποστηρικτική ομάδα με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό.

-Τί είναι ο Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος μητρικός θηλασμός και πως δημιουργήθηκε;

-Στην Ελλάδα η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού γιορτάζεται κάθε χρόνο 1η με 7 Νοεμβρίου και ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996. Τον Νοέμβριο του 2010 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός σε 9 πόλεις! Η ιδέα της Ελένης Μουστάκα από την Θεσ/νική στο φόρουμ του parents. gr ήταν αν "θα μπορούσαμε άραγε να διοργανώσουμε ένα Event ταυτόχρονου θηλασμού ? " για να γιορτάσουμε την εβδομάδα του μητρικού θηλασμού όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.. Η αρχική ιδέα της Ελένης ένωσε άγνωστες μητέρες μεταξύ τους με σκοπό αυτής της εκδήλωσης την ενημέρωση, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά ως εικόνα. Την επόμενη χρονιά συμμετείχαν 20 πόλεις σε αυτήν την προσπάθεια υποστήριξης και προώθησης του μητρικού θηλασμού! Μέσα από τις παραπάνω διοργανώσεις φάνηκε η ανάγκη για τοπική υποστήριξη στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έτσι με πρωτοβουλία απλών μητέρων δημιουργήθηκε σταδιακά ένα Δίκτυο Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού (μέσα από τον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook), με ομάδες σε διάφορες πόλεις ή νομούς, το οποίο λειτουργεί εθελοντικά, με σκοπό την «από μητέρα προς μητέρα»'' προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Φέτος 39 πόλεις θα συμμετέχουν σε αυτή την υπέροχη γιορτή!

-Μητερα και θηλασμός. Ποια η σχέση των δυο;

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Όταν αναφέρονται τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για τη μητέρα, στο μυαλό των περισσοτέρων έρχεται το γεγονός ότι το ανθρώπινο γάλα δε χρειάζεται προετοιμασία - είναι πάντα έτοιμο στη σωστή ποσότητα και θερμοκρασία. Είναι φυσικά φτηνότερο, μιας και δε χρειάζεται να αγοράσετε τυποποιημένο γάλα και μπιμπερό. Επίσης, τα μωρά που θηλάζουν είναι πιο υγιή, που σημαίνει ότι ξοδεύετε λιγότερα στους γιατρούς. Επειδή η θηλή της μητέρας είναι και η αυθεντική ορθοδοντική θηλή, τα μωρά που θηλάζουν έχουν καλύτερη ανάπτυξη των σιαγόνων, επόμενους (στο μέλλον πιθανότατα θα ξοδεύετε λιγότερα χρήματα για ορθοδοντική θεραπεία.

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Οι μητέρες που θηλάζουν συνήθως αδυνατίζουν πιο εύκολα από αυτές που ταΐζουν τα μωρά τους με τυποποιημένο γάλα. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα αποθηκεύει ορισμένα κιλά σε λίπος για να τα χρησιμοποιήσει ειδικά για το θηλασμό. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι μητέρες που θήλαζαν έχασαν περισσότερο βάρος όταν τα μωρά τους ήταν μεταξύ τριών και έξι μηνών, από εκείνες που έδιναν στο μωρό τους ξένο γάλα και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η συνηθισμένη τάση των γυναικών να αποθηκεύουν λίπος στους μηρούς, μειώνεται όταν θηλάζουν.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Epidemiology (1989) έδειξε ότι οι γυναίκες που θήλαζαν για τουλάχιστον 25 μήνες είχαν πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού κατά 1/3 μικρότερες, από τις μητέρες που γέννησαν αλλά δε θήλασαν ποτέ. Επίσης, ο θηλασμός προστατεύει από τον καρκίνο του ενδομήτριου, από ουρολοιμώξεις και ακόμα, σύμφωνα με ορισμένες άλλες έρευνες ο θηλασμός πιθανότατα προλαμβάνει την οστεοπόρωση.

Τέλος, οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού στο στήθος προκαλούν συστολές στη μήτρα και έτσι μειώνεται η ροή του αίματος μετά τη γέννα. Επομένως, ο θηλασμός βοηθάει στην αποφυγή αιμορραγίας και επαναφέρει πιο γρήγορα τη μήτρα στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη.

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΣΜΟΣ ΜΗΤΕΡΑΣ-ΠΑΙΔΙΟΥ

Ο θηλασμός δημιουργεί ισχυρό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού, παρόλο που αυτό το πλεονέκτημα πολλές φορές παρεξηγείται. Πολλοί πιστεύουν ότι απλά ο θηλασμός κάνει τη μητέρα να αισθάνεται πιο κοντά στο μωρό της, αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι μόνο η αρχή. Οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού στο στήθος προκαλούν την έκκριση ορμονών στο σώμα της μητέρας, οι οποίες παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το συναισθηματικό δέσιμο.

Αυτές οι δύο ορμόνες είναι η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη. Η πρώτη ρυθμίζει τη ροή του γάλακτος και συνδέεται με αισθήματα ζεστασιάς και αγάπης. Η ωκυτοκίνη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τη στοργική συμπεριφορά. Η προλακτίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του γάλακτος και προκαλεί αισθήματα ηρεμίας καθώς επίσης βοηθάει τη μητέρα να χαλαρώσει.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Οι μητέρες που θηλάζουν δεν μπορούν να ενδώσουν στον πειρασμό του να δώσουν στο μωρό το μπιμπερό και μετά να το αφήσουν μόνο του. Με αυτό τον τρόπο, ο θηλασμός προωθεί την άμεση ανταπόκριση της μητέρας με ευαισθησία προς τις ανάγκες του μωρού της. Επίσης, όταν το μωρό θηλάζει συχνά στη διάρκεια της ημέρας, μια μητέρα χρειάζεται να καθίσει και να ηρεμήσει μαζί του σε κάθε γεύμα. Επιπλέον αυτή η ανάπαυση βοηθάει το σώμα της να αναρρώσει μετά τη γέννα και τις πιέσεις της μητρότητας. Επιπλέον, οι περισσότερες μητέρες αισθάνονται πιο κοντά στο μωρό τους όταν το κρατάνε πιο συχνά αγκαλιά. Σύμφωνα με τον Dr. William Sears, συγγραφέα, παιδίατρο και πατέρα επτά παιδιών:

-Οι μητέρες που θηλάζουν ανταποκρίνονται στα μωρά τους ενστικτωδώς και με λιγότερους ενδοιασμούς. Τα μηνύματα που δίνει το μωρό όταν πεινάει η είναι στεναχωρημένο, προκαλούν μια βιολογική αντίδραση στο σώμα της μητέρας (το αντανακλαστικό της έκκρισης του γάλακτος) και η μητέρα αισθάνεται την έντονη επιθυμία να σηκώσει το μωρό της και να το θηλάσει... Από την πελατεία μου έχω προσέξει ότι οι γυναίκες που θηλάζουν δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα μωρά τους και πιστεύω ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των βιολογικών αλλαγών που γίνονται στο σώμα της μητέρας σε ανταπόκριση των μηνυμάτων που της δίνει το μωρό της.


-Η ομάδα εθελοντών Υποστήριξης δραστηριοποιείται όλο το χρόνο; Που μπορεί να σας βρει κάποιος;

H Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας N. Πέλλας-Έδεσσας ανήκει και αυτή στο Δίκτυο Ομάδων ανά νομό/πόλη, που δημιουργήθηκαν με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Στην ομάδα μας υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες μανούλες, και είναι στη διάθεση των μαμάδων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους, κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία! Η προσφορά των μελών είναι εθελοντική και οι απόψεις προσωπικές. 

Δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας, απλά μοιραζόμαστε καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσα από το ταξίδι της μητρότητας. Ως εκ τούτου είναι στην κρίση της κάθε μητέρας, το αν θα δεχτεί τις συμβουλές των άλλων μαμάδων ως σωστές. Για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας μας, όλα τα μέλη οφείλουν να ενημερωθούν για τους ακόλουθους όρους συμμετοχής και συμπεριφοράς και να τους εφαρμόσουν.

Εδώ μπορείτε να βρείτε ομάδες μητρικού θηλασμού και μητρότητας σε όλη την Ελλάδα, μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης FACEBOOK, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν έγκυρα και εθελοντικά θηλάζουσες μανούλες.

Οι ομάδες υποστήριξης μητέρων έχουν πλέον επεκταθεί στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Και όχι μόνο βοηθούν εθελοντικά όποια μητέρα αντιμετωπίζει προβλήματα με το θηλασμό ή όποια θέλει να ενημερωθεί για το θέμα, μέσα από το διαδίκτυο, το τηλέφωνο ή και από κοντά, αλλά οργανώνουν και τον ταυτόχρονο θηλασμό σε όλη την Ελλάδα και επίσης οργανώνουν ομιλίες με έγκυρους επιστήμονες και κάνουν και συναντήσεις για να γνωριστούν και να συζητήσουν ότι τις απασχολεί!

Στο Δίκτυο Ομάδων Θηλασμού ανά περιοχή συμμετέχουν:


Άρτα http://www.facebook.com/groups/442779965758726/

Αττική https://www.facebook.com/groups/Attiki.Thilasmos/

Βέροια – Ημαθία http://www.facebook.com/groups/460392660671575/?fref=ts

Βόλος http://www.facebook.com/groups/omami/

Δράμα http://www.facebook.com/groups/387557188009447/?fref=ts

Δωδεκάνησα http://www.facebook.com/groups/192905440812981/

Ζάκυνθος https://www.facebook.com/groups/ZakynthosBF/

Ηράκλειο http://www.facebook.com/groups/309871862423577/

Θεσσαλονίκη https://www.facebook.com/groups/ThessalonikiBFmothers/

Ιωάννινα http://www.facebook.com/groups/ioannina.thilasmos/

Kαβάλα https://www.facebook.com/groups/208797269137863/

Καστοριά http://www.facebook.com/groups/kastoriathilasmos/

Κερκυρα https://www.facebook.com/groups/423783301019987/

Κεφαλλονιά http://www.facebook.com/groups/kefaloniaomadamitrikouthilasmou/

Κιλκίς http://www.facebook.com/groups/282638511785437/

Κομοτηνή https://www.facebook.com/groups/komotini.thilasmos/

Κόρινθος-Αργολίδα https://www.facebook.com/groups/382531485116813/ 

Κυκλάδες https://www.facebook.com/groups/kykladesthilasmos/

Λαμία http://www.facebook.com/groups/omada.thilasmou.lamias/

Λάρισα http://www.facebook.com/groups/larisathilasmos

Μεσσηνία https://www.facebook.com/groups/thilasmosmesshnia/

Ξάνθη https://www.facebook.com/groups/xanthithilasmos/

Ορεστιάδα http://www.facebook.com/groups/181778268613361/

Πάτρα https://www.facebook.com/groups/302821203112268/

Πέλλας-Εδεσσα https://www.facebook.com/groups/EdessaThilasmos/

Πρέβεζα http://www.facebook.com/groups/prevezathilasmos/

Πτολεμαϊδα http://www.facebook.com/groups/443233372412859/

Ρέθυμνο https://www.facebook.com/groups/305545082857933/

Σέρρες https://www.facebook.com/groups/Serres.Thilasmos/

Τρίκαλα – Καρδίτσα https://www.facebook.com/groups/TrikalaThilasmos/

Φλώρινα http://www.facebook.com/groups/florinathilasmos/

Χαλκίδα http://www.facebook.com/groups/thilazousesxalkidees/

Χανιά https://www.facebook.com/groups/chaniathilasmos/



* Το ialmopia.gr ευχαριστεί την κ. Ιγνατιάδου Μαγδαληνή για το χρόνο που διέθεσε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.


ialmopia.gr

1 comments:

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *