Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑ 20α ΠΑΥΛΕΙΑ

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 ο Βυζαντινός Χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας «Ρωμανός ο Μελωδός» ανταποκρινόμενος στην ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας συμμετείχε σε συνάντηση βυζαντινών χορών στα πλαίσια των εικοστών ΠΑΥΛΕΙΩΝ.


Η εκδήλωση συνδυάστηκε επίσης με την επέτειο των 110 ετών από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Οσίου Αντωνίου, πολιούχου Βεροίας, όπου και πραγματοποιήθηκε.


Στην επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση μετείχαν τρεις βυζαντινοί χοροί: Ο Βυζαντινός χορός της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ο Βυζαντινός χορός «Δομέστικοι της Δράμας» και ο Βυζαντινός χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας «Κοσμάς ο Μαδυτινός».


Ο χορός της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας απέδωσε με άριστο τρόπο ιδιαίτερα απαιτητικά και έντεχνα «μαθήματα», όπως στίχους από τα Ανοιξαντάρια του Γεωργίου Ραιδεστηνού (Πολίτικα) σε ήχο πλ. δ΄, το αργό Κεκραγάριο του Ιακώβου Πρωτοψάλτου σε ήχο α΄ και στίχους από την αργή Δοξολογία του Δανιήλ Πρωτοψάλτου (βαρέως ήχου). Την διδασκαλία και την διεύθυνση της χορωδίας είχε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σχολής Πρωτοψάλτης Αριστοτέλης Βογιατζόγλου.


Στην εκδήλωση παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους χορωδούς τονίζοντας ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη εκδήλωση στη σειρά των επισήμων επετειακών εκδηλώσεων για τα εικοστά ΠΑΥΛΕΙΑ.




Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σχολή Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης φοιτούν σήμερα 170 μαθητές, ενώ λειτουργούν τμήματά της στην Έδεσσα, στην Αριδαία, στην Σκύδρα, στο Αρσένι, στην Κρ. Βρύση, στα Γιαννιτσά και στα Κουφάλια.










ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *