Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη' στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Έργα ύψους 620 εκατομμυρίων ευρώ υλοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), ανέφερε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη.

Τη μερίδα του λέοντος στον προϋπολογισμό, συνολικά 560 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνουν έργα διαχείρισης υδατικών πόρων και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, οι οποίες αποτελούν υποχρέωση της Ελλάδας στο πλαίσιο των κοινοτικών οδηγιών.

Σημαντικό τμήμα στα έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ στην Κεντρική Μακεδονία καταλαμβάνει επίσης η ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων και η αποκατάσταση ρυπασμένων περιοχών με την υλοποίηση έργων ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του ΕΠΠΕΡΑΑ, Νικόλαος Μαμαλούγκας, διευκρίνισε ότι τα εν λόγω έργα σχετίζονται με την αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). «Στόχος και δικός μας και των φορέων είναι να μην υπάρχει κανένας ΧΑΔΑ ανοικτός στο τέλος της παρούσας προγραμματικής περιόδου. Καταβάλλουμε προσπάθειες να ολοκληρωθούν τα αντίστοιχα έργα που είναι οκτώ στο σύνολο με προϋπολογισμό και απορρόφηση 34%» πρόσθεσε.

Ειδικά για τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων, ο κ. Μαμαλούγκας ανέφερε ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα διανεμηθεί ποσό 783 εκατομμυρίων ευρώ στις περιφέρειες της χώρας για έργα που αφορούν υγρά λύματα. Από το ποσό αυτό, 187 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα που μένει να καθοριστούν.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά είναι πολύ σημαντικό, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μαμαλούγκα, η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις ύψους 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ, ποσό που θα πρέπει να κατανεμηθεί κατά τον ίδιο στα διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα. «Πρέπει να δούμε πώς θα κατανείμουμε τις υποχρεώσεις αυτές στο ΕΠΠΕΡΑΑ, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για να κλείσουμε τις υποχρεώσεις αυτές και να συμμορφωθεί η χώρα στις κοινοτικές οδηγίες για τα λύματα, τα απορρίμματα και την βιοποικιλότητα. Δράσεις που μπορούν να προωθηθούν είναι η ολοκλήρωση των ΧΥΤΑ, η οικιακή κομποστοποίηση, η εγκατάσταση 'πράσινων σημείων', η διαχείριση αποβλήτων κ.ά.» σημείωσε.

Έθεσε, όμως, παράλληλα και δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη μελλοντική διαχείριση περιβαλλοντικών έργων. «Τελειώνουν οι βιολογικοί καθαρισμοί. Ποιος θα τους λειτουργεί; Τελειώνουμε τα χωροταξικά σχέδια, τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής. Πρέπει στην επόμενη προγραμματική περίοδο να βρούμε τα χρήματα για να εφαρμόσουμε αυτά τα σχέδια» τόνισε.






ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *