Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Εκδήλωση μνήμης ηρώων Μακεδονομάχων στο Μεσημέρι του Δήμου Έδεσσας (pics)

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 2/2, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, η εκδήλωση μνήμης και το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των επτά ηρώων Μακεδονομάχων
κατοίκων Μεσημερίου του Δήμου Έδεσσας που δολοφονήθηκαν σε ενέδρα στις 2 Φεβρουαρίου 1905 από Βούλγαρους κομιτατζήδες. 



Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Έδεσσας και του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης – Αλμωπίας «Ο Παύλος Μελάς». 



Πολλοί κάτοικοι του Μεσημερίου και συμπολίτες μας από την Π.Ε. Πέλλας συγκεντρώθηκαν, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση μνήμης και αποτίσανε φόρο τιμής στους επτά ήρωες Μακεδονομάχους.



Το μνημόσυνο τελέστηκε στις 10.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης-Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Κοινότητας. Το ιστορικό της ημέρας ανέπτυξε ο συγγραφέας-ερευνητής κ. Δημήτριος Ευαγγελίδης. «Σαν σήμερα, ανήμερα της Υπαπαντής, πριν από 109 χρόνια, στις 2 Φεβρουαρίου 1905, επτά Μακεδόνες Έλληνες δολοφονήθηκαν από τους κομιτατζήδες, ποτίζοντας με το αίμα τους την ιερή αυτή γη. Ευτυχώς τα ονόματά τους διασώθηκαν σε αντίθεση με πολλούς άλλους ανώνυμους που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας και η Ιστορία δεν πρόλαβε να τα διασώσει. Οι αλησμόνητοι νεκροί της παγωμένης εκείνης νύχτας του Φλεβάρη του 1905 σύμφωνα με την καταγραφή του αείμνηστου δημοδιδάσκαλου Γεωργίου Γεωργιάδη ήσαν οι Μεσημεριώτες Ιερέας Παπαστογιάννης ετών 70, Στέργιος Γιαννάκης ετών 63, Κων/νος Ζαφειρίου ετών 70, Αθανάσιος Τρύπκος ετών 70, Τρύφων Θωμάς ετών 63, Νικόλαος Ντιπουζίνης ετών 50 και Κων/νος Σταύρου Κίτσος από τη γειτονική Φλαμουριά. Συγκεντρωθήκαμε λοιπόν σήμερα, εδώ, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και αιώνιας ευγνωμοσύνης στους αλησμόνητους εκείνους νεκρούς μας», ανέφερε ο κ. Ευαγγελίδης σε ένα απόσπασμα της ομιλίας του. 



Στην εκδήλωση, εκτός από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη παραβρέθηκαν επίσης οι κ.κ. Βουλευτές Πέλλας Ι. Τζαμτζής, Δ. Σταμενίτης, Γ. Καρασμάνης, Θ. Τζάκρη, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δ. Γιάννου, ο Ταξίαρχος Απ. Τσιάγκος και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.



















ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *