Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Πυροβολισμοί στο Κίεβο-Ξύλο στη Βουλή (vid)

Πυροβολισμοί στο Κίεβο-Ξύλο στη Βουλή (vid)Ανησυχητικές αναφορές από το Κίεβο, την ώρα που όλοι περιμένουν τις ανακοινώσεις γύρω από την «συμφωνία» -πρόταση συμφωνίας, όπως φαίνεται- Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης: Πυρά έπεσαν
γύρω από την Πλατεία Ανεξαρτησίας ενώ ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας βρέθηκαν μέσα στο Κοινοβούλιο πριν «εξωθηθούν σε αποχώρηση». Η αστυνομία αναφέρει ότι τα πυρά προέρχονταν από διαδηλωτές και στόχευαν τις δυνάμεις ασφαλείας.


Επιγραμματικά, την τελευταία ώρα:

Διαρροές για την πρόταση συμφωνίας Γιανουκόβιτς-αντιπολίτευσης
«Άμεσα επικείμενη η υπογραφή της», λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες
Πυροβολισμοί στους δρόμους γύρω από την Πλατεία Ανεξαρτησίας
Στα χέρια πιάστηκαν βουλευτές - αστυνομία μέσα στη Βουλή

Αργά το πρωί της Παρασκευής, πυροβολισμοί έπεσαν στους δρόμους γύρω από την Πλατεία Ανεξαρτησίας. Το Associated Press αναφέρει ότι οι πυροβολισμοί έπεσαν από «αγνώστους». Το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του μιλά για πυροβολισμούς από την πλευρά των διαδηλωτών εναντίον των αστυνομικών γύρω από την πλατεία.

Ένταση επικράτησε και στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, τόσο στην αίθουσα όσο και γύρω από το κτίριο. Οι βουλευτές, που συζητούσαν μέτρα για αποκλιμάκωση της κατάστασης πιάστηκαν στα χέρια ενώ μέσα στο κτίριο εμφανίστηκαν πάνοπλες δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Κοινοβούλιο.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ της αντιπολίτευσης είπε ότι ένοπλοι αστυνομικοί μπήκαν στο Κοινοβούλιο, ενώ λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι αστυνομικοί «ωθήθηκαν» έξω από το κτίριο. Η συνεδρίαση κράτησε λίγα λεπτά πριν διακοπεί για αργότερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας για τα πυρά κοντά στην Πλατεία, οι «συμμετέχοντες στις μαζικές ταραχές άνοιξαν πυρ στους αστυνομικούς προσπαθώντας να περάσουν προς την κατεύθυνση του Κοινοβουλίου».

Δεν διευκρινίζεται εάν οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά ή εάν υποχώρησαν. 

Ο νεότερος επίσημος απολογισμός το πρωί της Παρασκευής -πριν δηλαδή τα νέα επεισόδια- μιλά για 77 νεκρούς συνολικά από την Τρίτη στους δρόμους του Κιέβου. Οι ιατρικές ομάδες των διαδηλωτών ανεβάζουν τον αριθμό σε τουλάχιστον 100, μιλώντας επίσης για εκατοντάδες τραυματίες.

Εν αναμονή της «συμφωνίας» με την αντιπολίτευση

Την ώρα που έρχονταν οι πρώτες αναφορές για το νέο ξέσπασμα επεισοδίων, το Κίεβο περίμενε λεπτομέρειες για την έκβαση των ολονύχτιων συνομιλιών μεταξύ προέδρου και αντιπολίτευσης υπό τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ και ρώσου αξιωματούχου.

Γιανουκόβιτς, αντιπολίτευσης και διπλωμάτες συζητούσαν μέχρι τα ξημερώματα στην ουκρανική προεδρία. Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν για να ξεκινήσουν ξανά το μεσημέρι.

Το προεδρικό γραφείο ανακοίνωσε αργότερα ότι «οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για επίλυση της κρίσης», η οποία «πρόκειται να υπογραφεί το μεσημέρι». Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δίνονταν.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να τονίσουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το Κίεβο έφτασε σε συμφωνία: Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς υπογράμμισε πως χρειάζεται «προσοχή», λέγοντας πως η αντιπολίτευση θέλει να συνδιαβουλεύτει πριν συμφωνήσει.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ήταν εξίσου επιφυλακτικός. Υπάρχει το προσχέδιο συμφωνίας, αλλά όχι οριστική συμφωνία ακόμη, τόνισε αργά το πρωί, λέγοντας πως ο ίδιος «θα ήταν επιφυλακτικός να προβλέψει το τέλος στην ουκρανική κρίση».

Αργότερα, ανώτατος ευρωπαίος διπλωμάτης, που δεν κατονομάζεται, είπε στο Reuters ότι η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί «άμεσα» την Παρασκευή. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, επιδιώκει ορισμένες τροποποιήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στον ουκρανικό Τύπο διαρρρέουν ήδη σημεία της προαναγγελθείσας συμφωνίας. Η Ukrainska Pravda μιλά για άμεση επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 με ψηφοφορία εντός 48 ωρών, σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού εντός δεκαημέρου και εκλογές φέτος.

Άλλες αναφορές μιλούν για συνταγματικές αλλαγές μέχρι το Σεπτέμβριο που θα περιορίζουν τις προεδρικές αρμοδιότητες (σημείο που ταυτίζεται με την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004) και διερεύνηση και πλήρη καταλογισμό ευθυνών για τα αιματηρά περιστατικά των τελευταίων ημερών.

Δείτε τον καυγά:





πηγή: in.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *