Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Οι διαδικασίες ελέγχου για την πληρωμή Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Ομάδων Παραγωγών οπωροκηπευτικών

Τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την πληρωμή των Επιχειρησιακών Προγράμματα (Ε.Π.) των Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) στους τομείς των οπωροκηπευτικών και
μεταποιημένων οπωροκηπευτικών αναφέρει εγκύκλιος που εξέδωσε, στις 7 Απριλίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έλεγχοι των επιτροπών για τον ακριβή προσδιορισμό των μελών, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις παραδοθείσες ποσότητες, είναι αναγκαίο οι Ο.Π. να αποστείλουν ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων με ηλεκτρονικό τρόπο (αποστολή με email) όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Οι Δ.Α.Ο.Κ είναι αναγκαίο να αποσταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, τις εν λόγω καταστάσεις μέχρι 14 Απριλίου 2014, προκειμένου να γίνουν οι προβλεπόμενοι διασταυρωτικοί έλεγχοι με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης .

Για τα Ε.Π. του 2014 και μετά, οι κινήσεις του λογαριασμού πρέπει να αποτυπώνουν πλήρως τις εξοφλημένες δράσεις και να εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω του ειδικού λογαριασμού που τηρείται από την οργάνωση για αυτόν το σκοπό. Καμία δαπάνη δεν θα θεωρείται επιλέξιμη προς ενίσχυση εκτός λογαριασμού. 

Όσον αφορά τα ήδη υλοποιηθέντα Ε.Π του 2013 και εφόσον υπάρχουν εξοφλημένες δαπάνες εκτός λογαριασμού θα πρέπει: 

-Να λαμβάνονται υπόψη και οι τραπεζικές κινήσεις προς τους προμηθευτές προς επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης της δράσης.

-Την αποτροπή ύπαρξης παραγωγών – μελών ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερες Οργανώσεις Παραγωγών για το ίδιο χρονικό διάστημα.

-Στον ακριβή προσδιορισμό των εκτάσεων που εκμεταλλεύονται τα μέλη, των ποσοτήτων που παραδίδονται καθώς και τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας τους σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.

-Η ΟΠ να πληροί τους όρους και τα κριτήρια αναγνώρισης τόσο κατά τη περίοδο του έτους αναφοράς όσο και κατά τη στιγμή της υλοποίησης και πληρωμής.

-Στο να προάγουν και να προτρέπουν στη παραγωγή προϊόντων καλύτερης ποιότητας.

-Να μην παρεμποδίζονται τα νόμιμα συμφέροντα των ελεγχομένων


Ακόμη θα πρέπει να υπάρχει ενιαία εφαρμογή του συστήματος ελέγχων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (Δ.Α.Ο.Κ - επιτροπές), ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα και η κανονικότητα των πληρωμών για Ο.Π που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα.

Οι επιτροπές παραλαβής δράσεων των Ε.Π κατά τον έλεγχο: 

- ελέγχουν και επιβεβαιώνουν τις παραδόσεις των μελών ή μη 
-υπολογίζουν την προκύπτουσα εμπορική αξία (εφαρμόζοντας το άρθρο 50 του Καν(ΕΕ)543/11) τόσο για το έτος του (Ε.Π) όσο και του έτους αναφοράς (υποχρεωτική αναγραφή στο πρακτικό), με βάση τα στοιχεία του ελέγχου της και όχι μνημονεύοντας στοιχεία άλλων υπηρεσιών ή φορέων (π.χ ορκωτούς λογιστές). 
- τηρούν στο αρχείο τους όλα τα παραστατικά έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον έλεγχο για να είναι στη διάθεση (φωτοαντίγραφα κ.λ.π.) οποτεδήποτε αυτά ζητηθούν 
- προσδιορίζουν τον ακριβή αριθμό μελών 
- επιβεβαιώνουν τα πρωτότυπα παραστατικά δαπανών (τιμολόγια ) στα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει η ένδειξη «έχει χρηματοδοτηθεί από τον Καν. ….» και κατόπιν να θεωρούνται ή να υπογράφονται από τα μέλη της επιτροπής. Κανένα τιμολόγιο χωρίς την εν λόγω ένδειξη δεν θεωρείται επιλέξιμο προς ενίσχυση. 
- αναζητούν τις πρωτότυπες κάρτες επιβίβασης και εφόσον δεν υπάρχουν, αποδέχονται προσκόμιση βεβαίωσης μόνο από την αεροπορική εταιρεία. Δεν γίνονται δεκτές βεβαιώσεις από το πρακτορείο ταξιδιών και δεν θεωρούνται επιλέξιμες οι αντίστοιχες δαπάνες ανεξάρτητα από την ύπαρξη παραστατικού δαπανών (τιμολόγιο). 
- επιβεβαιώνει ότι στις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών τρίτων με την Ο.Π έχει συνταχθεί και υποβληθεί ιδιωτικό συμφωνητικό θεωρημένο από την Δ.Ο.Υ με ακριβή αναφορά των παρεχομένων υπηρεσιών. 
- επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία του πάγιου εξοπλισμού αναγράφονται ακριβώς επί των τιμολογίων (σειριακός αριθμός, τύπος κ.λ.π.). 
- Στη κίνηση του Ε.Τ. δεν γίνονται αποδεκτές με μετρητά πληρωμές άνω των 500 ευρώ.




ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *