Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τα Βαλκάνια «βράζουν» ξανά: Επεισόδια, μολότοφ, συμπλοκές σε Κόσοβο και Μαυροβούνιο μετά το χάος στο Σερβία-Αλβανία

Τα εθνικιστικά πάθη στην περιοχή των Βαλκανίων, που παρέμεναν καλά κρυμμένα για μερικά χρόνια, φαίνεται πως επιστρέφουν εκ νέου στη χερσόνησο με αφορμή, ξανά, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Παρτιζάν.

Για εκείνους που εκτιμούν ότι η πρώτη πράξη του εμφυλίου δράματος της Γιουγκοσλαβίας παίχθηκε μέσα σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, κατά τη διάρκεια αγώνα Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Ερυθρός Αστέρας, το 1990, σίγουρα αισθάνονται ανήσυχοι μετά τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της αναμέτρησης Σερβίας-Αλβανίας για τα προκριματικά του Euro την Τρίτη.

Αρκετές περιοχές στα εδάφη της πρώην Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας είναι σε αναβρασμό και το Βράδυ της Τετάρτης, αγνωστοι έκαψαν μια σερβική σημαία, στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν μια σημαία (επίσης σερβική) από τον ιστό της στην ίδια πόλης, ενώ στο χωριό Γκοϊμπούλια, στο βόρειο Κόσοβο, κατάστημα δέχθηκε επίθεση με μολότοφ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Την ίδια στιγμή στο Μαυροβούνιο μαθητές αλβανικής και σερβικής καταγωγής ήλθαν στα χέρια με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα.

Οπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης του Μαυροβουνίου, στο επεισόδιο ενεπλάκησαν «Αλβανοί και μη Αλβανοί μαθητές», εκ των οποίων τέσσερις τραυματίστηκαν και στον έναν χρειάστηκε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Πολίτες αλβανικής καταγωγής βγήκαν στους δρόμους στις πόλεις Ούλτσινι, Πλαβ και Τούζι του Μαυροβουνίου, προχθές το βράδυ, προκειμένου να πανηγυρίσουν για τα όσα διαδραματίστηκαν εντός γηπέδου στο Βελιγράδι, όπου η προχθεσινή αναμέτρηση μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας διεκόπη ύστερα από την εμφάνιση ιπταμένου αντικειμένου με τη σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" στον αγωνιστικό χώρο.

Το ιπτάμενο αντικείμενο με την αλβανική σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» που έκανε την εμφάνισή του πάνω από τον αγωνιστικό χώρο κι έγινε η αφορμή για τα επεισόδια που οδήγησαν στη διακοπή του ματς, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις, σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ Βελιγραδίου και Τιράνων.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *