Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Κατατέθηκε η τροποποιημένη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Κατατέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (13/11/2014) η τροπολογία που αφορά στη νέα τροποποιημένη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.


Συγκεκριμένα, αποσύρεται η παράγραφος που προέβλεπε την υπαγωγή στη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την ρύθμιση, που τροποποιεί την αρχική τροπολογία που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή, «από τις διευκολύνσεις του άρθρου 51 του ν. 4305/2014 σχετικά με την τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014 εξαιρούνται εκείνες που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία και οι οποίες θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη (δυνατότητα υποβολής έως 31.3.2015)».

Την ίδια ώρα, η άτακτη υποχώρηση του υπουργείου Οικονομικών και η ανατροπή της αρχικής ρύθμισης προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που επιχειρεί να αλλάξει την αρχική ρύθμιση.

«Η απαξίωση της Βουλής επιτρέπει το θράσος στους δανειστές, να ζητούν να αλλάξουμε το νόμο που ψηφίσαμε πριν από λίγες ημέρες» δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τον ομιλούντα».

Με τη σειρά της, και η Ντόρα Μπακογιάννη εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ζήτησε από τον προεδρεύοντα να μεταφέρει τη σφοδρή ενόχληση της στον κ. Χαρδούβελη, για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Επιτροπή και για τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η τροπολογία στη Βουλή.

«Θέλω να εκφράσω την έντονη δυσφορία μου για τη λειτουργία της Επιτροπής σε θέματα όπως αυτά που συζητάμε, δηλαδή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ να πηγαίνει απευθείας στην Ολομέλεια της Βουλής και να μην περνάει από την Επιτροπή Οικονομικών, η οποία διαθέτει έμπειρους βουλευτές, που θα ήταν σε θέση να την επεξεργαστούν σωστά και να πληροφορούμαι σήμερα ότι άλλη τροπολογία έρχεται πάλι στην Ολομέλεια της Βουλής, την ώρα που υπάρχει η Επιτροπή σε λειτουργία. Κύριε πρόεδρε, παρακαλώ να μεταφέρετε την προσωπική μου δυσφορία και αυτή των συναδέλφων για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο, στον υπουργό Οικονομικών και να θυμίσω ότι στη Δημοκρατία η διαδικασία δεν είναι τύπος, αλλά ουσία», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Το χρονικό του κυβερνητικού «φιάσκου» με τις 100 δόσεις

Υπό το βάρος των πιέσεων της τρόικας, η κυβέρνηση έχασε πια κάθε ψήγμα αξιοπιστίας, σοβαρότητας και ευθύνης.

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, η οποία χρειάστηκε περίπου δύο μήνες για να φτιάξει το νόμο που ρυθμίζει σε έως και 100 δόσεις τα χρέη στο Δημόσιο, μέχρι και την Τρίτη (11/11/2014) διεμήνυε σε όλους τους τόνους ότι «η ρύθμιση χρεών είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί», παρά τις ενστάσεις της τρόικας.

Παράλληλα, μόλις χθες (12/11/2014) το πρωί το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Εσόδων διέψευδαν ότι θα μείνουν εκτός ρύθμισης οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Ξαφνικά το βράδυ, το υπουργείο επιβεβαίωσε την αλλαγή στάσης, ανακοινώνοντας ότι οι οφειλές αυτές θα εξαιρεθούν από τη ρύθμιση!

Παρά τις δεσμεύσεις και τους λεονταρισμούς Σαμαρά – Βενιζέλου, λοιπόν, ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων που ψηφίστηκε θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, η διάταξη «ξηλώνεται» μετά από απαίτηση των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αντέδρασε έντονα στη ρύθμιση αυτή, γιατί θα επέτρεπε σε πολλούς φορολογούμενους να μην πληρώσουν τίποτα στην εφορία για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος έως τον Μάρτιο, αλλά να ζητήσουν να κάνουν ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών αυτών και να τα πληρώσουν με δόσεις ή εφάπαξ, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. 
 
 
 
 
πηγη:newsbomb

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *