Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Μπαίνει λουκέτο στο ΙΚΑ Αριδαίας;

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις αναφορικά με το λουκέτο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Αριδαίας καθώς ο υποδιοικητής του οργανισμού κος Διονύσιος Πατσούρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τοπικό τύπο στην Έδεσσα, με αφορμή την λειτουργία γραφείου απονομής συντάξεων, τόνισε ότι το υποκατάστημα του ΙΚΑ Αριδαίας δεν θα λειτουργεί με το νέο οργανόγραμμα του ΕΤΑΜ-ΙΚΑ και στη θέση θα ιδρυθεί γραφείο κοινωνικής ασφάλισης όπως υπάρχει και στην Σκύδρα. 
 
Βεβαίως σε όλους πάει το μυαλό η εξέλιξη που είχαμε με την εφορεία που πλέον στην Αριδαία υπάρχουν δυο υπάλληλοι οι οποίοι όμως δεν έχουν σχεδόν καμία αρμοδιότητα. Είναι άδικο ο Δήμος Αλμωπίας ο οποίος σε πληθυσμό είναι εφάμιλλος με την Έδεσσα να χάνει άλλη μια σημαντική υπηρεσία. Πόσο ακόμη θα συνεχιστεί η υποβάθμιση της Αλμωπίας; Η κατηφόρα δεν έχει σταματημό; Σε κανέναν υπεύθυνο δεν έχει μείνει λίγη τσίπα; Παρά βεβαίως τις φιλότιμες προσπάθειες του υποδιοικητή να μας πείσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την λειτουργία του ΙΚΑ στην Αριδαία καθώς θα συγκεντρώνονται δικαιολογητικά και άλλα έγραφα, μπορεί εύκολα κάποιος να καταλάβει ότι θα πρέπει να κατεβαίνει στην Έδεσσα για να κάνει την δουλεία του καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία χρειάζεται η άμεση επαφή.

Ας μην ξεχνάμε πως άλλο ένα ζήτημα είναι και η μεταφορά των υπαλλήλων του υποκαταστήματος οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι σε καθημερινή βάση να κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα και να εργάζονται στην Έδεσσα.

Απόντες οι Βουλευτές

Ευθύνη φέρουν και οι Βουλευτές του Νομού μας οι οποίοι ζουν στην δική τους νιρβάνα και δεν ενδιαφέρονται για την τύχη της Αλμωπίας. Μάλιστα κάποιοι συμπεριφέρονται οι Βουλευτές Γιαννιτσών. Βλέπουν την Αλμωπία σαν την παχιά αγελάδα και σε κάθε ευκαιρία την αρμέγουν για να συλλέξουν ψήφους. Η αγελάδα όμως αυτή τη φορά θα ξυπνήσει και θα δώσει μια κλοτσιά για να χύσει το γάλα. Οι πολίτες της Αλμωπίας πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει επιτέλους να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες και να σπάσουν αυγά.

Ο Δήμος Αλμωπίας είχε παραχωρήσει χώρο

Ενδιαφέρον έχει να δούμε το ιστορικό της υπόθεσης η οποία δεν είναι νέα. Όταν προϋποτέθηκε το θέμα ο τότε Δήμαρχος Δημήτρης Πασόης τον Ιανουάριο του 2012 εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο είναι το ακόλουθο:

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας, στην τακτική του συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου 2012, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το Νέο Οργανωτικό Μοντέλο του Ιδρύματος στην οποία, μεταξύ άλλων, προτείνεται η κατάργηση του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Αριδαίας, και έχοντας υπ’ όψη τις παρακάτω ιδιαιτερότητες:


- Ότι το εν λόγω Υποκατάστημα είναι το μοναδικό σε όλη την έκταση του Δήμου Αλμωπίας. Ο Δήμος μας απλώνεται σε έκταση 981 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι ένας από τους λίγους παραμεθόριους καλλικρατικούς Δήμους, με με μεγάλο πληθυσμό, που ανέρχεται στους 29.354 κατοίκους. Αποτελείται από μια Δημοτική Κοινότητα και είκοσι εννέα Τοπικές Κοινότητες, στις οποίες κατοικούν και απασχολούνται πολλοί υλοτόμοι. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το Δασαρχείο Αριδαίας είναι το τρίτο σε αριθμό απασχολουμένων πανελλαδικά. Ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ δεν εξαντλείται σε αυτούς, αφού πολυάριθμοι είναι οι συνταξιούχοι, οι οικοδόμοι κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ στο Δήμο Αλμωπίας ανέρχεται σε 6.500-7.000 πρόσωπα.

- Η κατάργηση του Υποκαταστήματος Αριδαίας θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους δημότες μας που έχουν συναλλαγές μαζί του, κυρίως λόγω της μεγάλης απόστασης από την Έδεσσα και της ελλιπούς συγκοινωνίας. Για παράδειγμα, η απόσταση της Τοπικής Κοινότητας Αρχαγγέλου από την Έδεσσα, όπου προγραμματίζεται να χωροθετηθεί το ένα από τα δυο υποκαταστήματα του Νομού και το πλησιέστερο στο Δήμο μας, είναι 67 km. Η κατάργηση του Υποκαταστήματος Αριδαίας θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική δομή της επαρχίας Αλμωπίας, και κυρίως τους κατοίκους των απομακρυσμένων κοινοτήτων μας, δημιουργώντας κοινωνικές ανισότητες και αντιδράσεις.

- Σε συνέχεια των παραπάνω, θα αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με άμεσο επακόλουθο την μεγάλη οικονομική επιβάρυνσή τους, και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης.

- Πλήττεται το κεκτημένο της ύπαρξης υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους δημότες που κατοικούν μακριά από τα αστικά κέντρα, και δημιουργούνται ταυτόχρονα ερωτήματα για τα επόμενα βήματα μιας τέτοιας πολιτικής

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας καλεί τη Διοίκηση του Ιδρύματος, αφού συνυπολογίσει την ευρύτερη οικονομική και κοινωνική σύσταση της περιοχής, να μην προχωρήσει στην κατάργηση του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Αριδαίας. Κατανοούμε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, όμως είμαστε αντίθετοι σε αυτές που αναιρούν την ουσία της προωθούμενης αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Επίσης, κάνουμε γνωστή την πρόθεση του Δήμου Αλμωπίας να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες των υπηρεσιών του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Αριδαίας. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2014 το Δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας ομόφωνα πήρε την ακόλουθη απόφαση:

Να παραχωρήσει χώρο για την στέγαση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Αριδαίας ως εναλλακτικές προτάσεις τους παρακάτω χώρους:

Ολόκληρο το κτίριο του παλαιού Δημαρχείου Αριδαίας ισόγειο και 1οςΧώρος στο παλαιό Δήμαρχείο Εξαπλατάνου ή την ενοικίαση χώρου στην Αριδαία αν η δαπάνη εγκριθεί από τον επίτροπό.


Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, 5 Νοεμβρίου 2014

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *