Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Η Έδεσσα στον Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού με θέμα: ''Διαχείριση Τουριστικών Προορισμών – Τουρισμός πόλεων & των περιοχών τους''

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού προσκλήθηκε η Έδεσσα με εκπρόσωπο τον ειδικό επιστήμονα σε θέματα τουρισμού Ευάγγελο Κυριακού, υπεύθυνο τουρισμού, για να συμμετέχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα : Διαχείριση Τουριστικών Προορισμών – Τουρισμός πόλεων & των περιοχών τους. Το Συνέδριο οργανώθηκε στην Βαρκελώνη 8-11 Δεκεμβρίου 2014 και συμμετείχαν εκπρόσωποι από 87 χώρες με συμμετοχές 500 ειδικών σε θέματα τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. 


Την χώρα μας, στην συνάντηση των μελών του οργανισμού, εκπροσώπησε ο Ευάγγελος Κυριακού ενώ ακολούθησε πρόγραμμα εισηγήσεων για θέματα σχεδιασμού, διαχείρισης, οργάνωσης, συστημάτων ελέγχου, προώθησης και δικτύωσης τουριστικών προορισμών. 


Στο συνέδριο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην διαρκή ανάπτυξη του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο παρά την οικονομική επιβράδυνση ενώ αναφορά έγινε για την νοτιοανατολική μεσόγειο με τις δυνατότητες και τις προοπτικές ακόμη και μετά την λήξη των προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω της κατάστασης σε Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία κλπ.


Βασική διάσταση όπως ειπώθηκε έχει η συνεχής και δια βίου εκπαίδευση των ανθρώπινων πόρων με την γνώση να αποτελεί την βασική συνιστώσα δικτύωσης του προορισμού η οποία και αποτελεί την γέφυρα μεταξύ θεωρίας και πράξης. Σημειώθηκε η στρατηγική σημασία της έρευνας και τήρησης δεδομένων, η αξία της συνέργειας μεταξύ φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων δικτύωσης. Παράλληλα επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι από την ομογενοποίηση όπου οι πόλεις και οι περιοχές χάνουν την ταυτότητά τους διότι δεν επενδύουν σε αυτήν, αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της τοπικής εμπειρίας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον καθώς επίσης και τους κινδύνους στις περιοχές που έχουν αφήσει τα συστήματα τουριστικής πληροφόρησης και την υιοθέτηση τουριστικών πολιτικών ανάπτυξης στην τύχη.


Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με πρόσκληση για την ένταξη των πόλεων που συμμετείχαν σε συστήματα δικτύωσης και εκπαίδευσης μέσα από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αυστρίας, των ΗΠΑ & του Ηνωμένου Βασιλείου.


Σκοπός σύμφωνα με τον Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ.Τάλεμπ Ριφάι αποτελεί η αειφόρος ανάπτυξη των προορισμών με ανάπτυξη ελκυστικών αξιοθεάτων, θεματικών δραστηριοτήτων, οργανωμένη ανάδειξη φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς βασισμένης στην τοπική ταυτότητα δημιουργώντας έτσι το υπόβαθρο για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας που σε συνδυασμό με την δικτύωση αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την αποτελεσματική εφαρμογή συνδυασμένων προγραμμάτων τουριστικής και πολιτιστικής πολιτικής των προορισμών. Τα οφέλη πρέπει να γυρνούν στον τοπικό πληθυσμό και αυτός είναι ο κρίσιμος παράγοντας για οποιοδήποτε τουριστικό σχεδιασμό. Μόνο ο 12μηνος τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει τις παραπάνω συνθήκες μέσα από το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό του προορισμού.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *