Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Η προσοχή που πρέπει να δείξει η ξεγνοιασιά στη σοφία - άρθρο μαθητή του ΓΕΛ Σκύδρας

Η προσοχή που πρέπει να δείξει η ξεγνοιασιά στη σοφία - Γράφει ο μαθητής του ΓΕΛ Σκύδρας, Κυριάκος Θεοδοσίου kikotheod@hotmail.com


Λίγα χρόνια πριν υιοθετήθηκε η άποψη ότι ως ηλικιωμένος λογίζεται κάθε άνθρωπος που έχει περάσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας του. Μη γνωρίζοντας αν η υιοθεσία αυτή κρύβει μέσα της την αδικία ή όχι, μπορούμε με πλήρη επίγνωση να αναφέρουμε πως άνθρωπος της τρίτης ηλικίας είναι αυτός που τα γηρατειά του έχουν αποκτήσει τόσο βιολογική όσο και πνευματική υπόσταση.

Οι ηλικιωμένοι όντες έμπειροι, αφού φτάσουν σε μία κρίσιμη ηλικία χρειάζονται τόσο την αγάπη και τη φροντίδα από την οικογένειά τους, αλλά και από το κράτος. Για να επιτευχθεί αυτό η συμπεριφορά των ατόμων που έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους πολίτες θα πρέπει να είναι ορθή. Οι πολίτες και δη οι νέοι θα πρέπει να βρίσκονται στο πλευρό τους δείχνοντάς τους αγάπη και φροντίδα.

Η ιδανική αυτή συμπεριφορά δε φαντάζει όμοια με την υπάρχουσα. Οι νέοι δεν δείχνουν την απαραίτητη προσοχή στους ηλικιωμένους τοποθετώντας τους στο περιθώριο. Θα λέγαμε πως πολλοί από αυτούς λανθασμένα θεωρούν τους υπερήλικες «βάρος». Δεν συνηθίζουν να περνούν μαζί τους τον ελεύθερό τους χρόνο, δεν συνηθίζουν να κουβεντιάζουν μαζί τους ούτε να λαμβάνουν υπ’ όψη τα λεγόμενά τους. Πολλοί μάλιστα δεν ενδιαφέρονται καν για την πορεία της υγείας τους, που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη.

Η συμπεριφορά, λοιπόν που δείχνουν οι νέοι, αλλά και όλοι οι πολίτες είναι απελπιστική και τραγική και πρέπει να διορθωθεί. Η συμπεριφορά αυτή μας μεταφέρει σε μια μελλοντική εποχή όπου όλα θα έχουν παρακμάσει και οι αξίες θα έχουν εξαλειφθεί. Ο αποκλεισμός των ηλικιωμένων αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα και όπως γνωρίζουμε η βάση αυτών των κοινωνικών προβλημάτων και ανισοτήτων βρίσκεται στην έλλειψη παιδείας. Πίσω από αυτήν βρίσκεται καλά κρυμμένος κάθε πολίτης που μόλις συναντήσει ηλικιωμένο δε θα διστάσει να επιταχύνει το βήμα του δείχνοντας, επιπλέον, την έλλειψη σεβασμού που τον διακατέχει. Η έλλειψη βέβαια σεβασμού προς τον μεγαλύτερο συνεπάγεται και την έλλειψη σεβασμού προς τον εαυτό του, διότι αν πρώτα δεν σεβαστεί τον εαυτό του πως θα δείξει σεβασμό προς τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας; Ακόμα, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του εκάστοτε πολίτη μπορεί να τον κάνει να υιοθετήσει αβίαστα την νοοτροπία που θέλει τον υπερήλικα κατώτερο. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει η σωστή παροχή παιδείας, ο αυτοσεβασμός και οι σωστές επιδράσεις του κοινωνικού περίγυρου για να αλλάξει η άσχημη άποψη που έχει σχηματιστεί για τους ηλικιωμένους.

Όλες οι ηλικιακές ομάδες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και κυρίως οι υπερήλικες που μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στους νεότερους. Για να πάψουν όμως οι υπερήλικες να υφίστανται τον κοινωνικό αποκλεισμό θα πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά των πολιτών προς αυτούς και τότε θα δούμε φως στο σκοτεινό «τούνελ» της κοινωνίας όπου έχουν παγιδευτεί ουκ ολίγοι πολίτες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *