Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου της μέσης - Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Η οσφυαλγία είναι ένα σύμπτωμα που σχεδόν κάθε άνθρωπος θα νοιώσει στη διάρκεια της ζωής του. Μπορεί να συμβεί μόνο μια φορά, σαν οξύ ενόχλημα και να μην ξαναεμφανιστεί.


Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός


Μπορεί όμως μετά την πρώτη κρίση να του αφήσει ένα χρόνιο ενόχλημα, που θα επανέρχεται περιοδικά δημιουργώντας κρίσεις λίγων ημερών ή θα τον ενοχλεί λίγο αλλά συνεχώς.

Αυτή είναι η χρόνια οσφυαλγία.

Πού οφείλεται

Όταν το περίβλημα του δίσκου πάθει για πρώτη φορά ρωγμή και χάσει ο πυρήνας την ελαστικότητά του, το ύψος του δίσκου ελαττώνεται με αποτέλεσμα να χάνει την σταθερότητά του το σύστημα σπόνδυλος-δίσκος-σπόνδυλος. Την κατάσταση αυτή την ονομάζουμε σπονδυλική αστάθεια.



Η αστάθεια αυτή των σπονδύλων μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη. Όσο πιο μεγάλη είναι τόσο φαίνεται περισσότερο και στις ακτινογραφίες, δημιουργώντας οστεόφυτα και ολισθήσεις (μετατοπίσεις) (προσθιολισθήσεις ή οπισθιολισθήσεις).



Στη μαγνητική τομογραφία αυτοί οι πάσχοντες δίσκοι φαίνονται «μαύροι» και προβάλλουν ελαφρά μέσα στο κανάλι του νωτιαίου μυελού. Οι εκατέρωθεν σπόνδυλοι εμφανίζουν οίδημα (Modic).



H αστάθεια προκαλεί συν τω χρόνω εναπόθεση αλάτων στους πρόσθιους και οπίσθιους συνδέσμους των σπονδύλων (πρόσθιος επιμήκης, ωχρός) με αποτέλεσμα προοδευτικά να ελαττώνεται ο χώρος του νωτιαίου σωλήνα όπου βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός, δηλαδή να προκαλείται σιγά σιγά στένωση (επόμενο κεφάλαιο).

Αστάθεια προκαλείται κι όταν υπάρχει σπονδυλολίσθηση (μετατόπιση σπονδύλου) οπότε η αστάθεια είναι μεγάλη.



Πώς ελέγχεται

Στη χρόνια οσφυαλγία που οφείλεται σε αστάθεια ο ασθενής έχει συνήθως πρωινό πόνο έγερσης. Έχει πόνο στη μέση, στην επίκυψη, στην έκταση του κορμού και στις πλάγιες κινήσεις.



Στην ύπτια θέση συνήθως τα πόδια του στην εξέταση (άρση σκέλους) σηκώνονται σχεδόν μέχρι τις 80? χωρίς ενόχλημα ή με ελαφρό πόνο στην οσφύ. Μπορεί χωρίς πρόβλημα να βαδίσει στα δάκτυλα και στις πτέρνες. Έχει πόνο στην μακρά ορθοστασία.

Θεραπεία

Επειδή η αιτία του πόνου είναι η αστάθεια, δηλαδή η υπερκινητικότητα των σπονδύλων, με αποτέλεσμα να «τρίβονται» οι οπίσθιες σπονδυλικές αρθρώσεις (Facet), η θεραπεία είναι η προσπάθεια σταθεροποίησης της μέσης.

Αυτή μπορεί να γίνει με ένα καλό κορσέ ή με πολύ γυμνασμένους κοιλιακούς και ραχιαίους μύες, που λειτουργούν σαν «μυϊκός κορσές».



Υποβοηθητικά μπορεί ο ορθοπαιδικός γιατρός να διηθήσει τις οπίσθιες αρθρώσεις (Facet) με μακριά βελόνα χρησιμοποιώντας τοπικό αναισθητικό και αντιφλεγμονώδες φάρμακο.



Λέξεις κλειδιά:

- χρόνια οσφυαλγία
- lumbago
- οστεόφυτα
- σπονδυλική αστάθεια
- αρθρώσεις Facet
- κορσές οσφύος 
 
 
 
ΠΗΓΗ: newsbeast

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *