Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Δε θα ενταφιάσουμε τη δημοκρατία επειδή λήγει ένα πρόγραμμα

Σίγουρος ότι οι δανειστές δεν θα ωθήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, με δεδομένο ότι το κόστος σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν τεράστιο για όλους, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι Έλληνες θα επιβιώσουν και εκτός του προγράμματος και θα καταφέρουν να πάνε και να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, διαμηνύοντας πως “δεν θα ενταφιάσουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε επειδή λήγει ένα πρόγραμμα”.

Έκανε λόγο για “αμήχανους και φοβισμένους” εταίρους, που είχαν ως γραμμή τους τη γραμμή του εκβιασμού, θέλοντας να αποδείξουν ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος για την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να απορρίψουν την πρόταση των δανειστών, επισημαίνοντας πως όσο πιο ισχυρή είναι η απόρριψη της πρότασης αυτής, τόσο πιο ενισχυμένη θα είναι διαπραγματευτικά την επόμενη μέρα η κυβέρνηση. Πάντως, διευκρίνισε πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση των πολιτών, όποια κι αν είναι αυτή, και σε περίπτωση που ο λαός πει "ναι" στην πρόταση των δανειστών, η απόφαση αυτή θα γίνει νόμος του κράτους και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά, αν ο λαός επιλέξει τη συνέχιση της λιτότητας, τότε η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση αυτή, αλλά δεν θα την υπηρετήσει - "δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού", σχολίασε- αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα παραιτηθεί. Επεσήμανε ακόμα πως "αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό εξευτελισμένο και ταπεινωμένο, αυτός δεν θα είμαι εγώ. Υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι...".

Ο ίδιος αποκάλυψε εξάλλου πως προτού ανακοινώσει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για δημοψήφισμα είχε ενημερώσει σχετικά τόσο την Άνγκελα Μέρκελ όσο και τον Φρανσουά Ολάντ, εξηγώντας τους πως δεν ,πορούσε να αποδεχθεί την πρόταση που του παρουσιάστηκε, ενώ υποστήριξε πως κανένας από τους δύο δεν απάντησε αρνητικά στην προοπτική του δημοψηφίσματος, αλλά και στο αίτημα για παράταση του προγράμματος, ένα αίτημα για το οποίο, όπως δήλωσε, θεωρούσε αυτονόητη την έγκρισή του.

Ξεκαθάρισε ακόμα πως η ελληνική πλευρά δεν έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, αλλά ήταν το Eurogroup που τις διέκοψε, και υπογράμμισε πως η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι.

Ασκώντας δριμύτατη κριτική στους Ευρωπαίους εταίρους, σημείωσε πως δεν θέλουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά την κατάρρευση της ελπίδας, καθώς και την αποδυνάμωση του πολιτικού κεφαλαίου της κυβέρνησης. Υποστήριξε ακόμα ότι οι εταίροι οδήγησαν τη χώρα στο να κλείσει τις τράπεζες, επειδή δεν αποδέχονται το δικαίωμα του λαού να ψηφίσει επί της πρότασης.

Για την επιβολή capital controls, διευκρίνισε πως οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ κάλεσε τους συνταξιούχους να μη φοβούνται για μειώσεις στις συντάξεις, σχολιάζοντας ότι οι συντάξεις θα κοπούν μόνο αν η κυβέρνηση κάνει πίσω στις προτάσεις των θεσμών.


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *