Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: ''Οι εναλλακτικές ήταν δύο - Συμφωνία ή άτακτη έξοδος από το ευρώ'' (ΒΙΝΤΕΟ)

Η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής ήταν μία δύσκολη συμφωνία, όμως η μόνη εναλλακτική σε αυτήν τη συμφωνία ήταν η άτακτη έξοδος της χώρας από το ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στην ΕΡΤ.

Όπως σημείωσε, η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις και είναι ένα “κακό” κείμενο αυτό που φέρνει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες, όμως δεν είναι το “απόλυτο αδιέξοδο” μπροστά στο οποίο θα βρισκόταν η Ελλάδα αν δεχόταν την πρόταση της 25ης Ιουνίου, η οποία ήταν μόνο για πέντε μήνες, και μετά θα έπρεπε να γίνει νέα διαπραγμάτευση για περαιτέρω χρηματοδότηση.

Αντίθετα, εξήγησε, με αυτήν τη συμφωνία έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τρία χρόνια, δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους, ένα επενδυτικό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ, καθώς και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και ο συνδυασμός όλων αυτών, όπως ανέφερε, μπορεί να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι το Grexit απομακρύνεται σαν πιθανότητα.

Αναφερόμενος στα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία, υποστήριξε πως η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ηπιότερη, με το συνολικό ύψος των μέτρων σε βάθος τριετίας στα 7,9 δισ. ευρώ, ενώ επεσήμανε πως δεν υπάρχουν άμεσες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όμως με τις παρεμβάσεις στον ΦΠΑ μειώνεται η αγοραστική ικανότητα των Ελλήνων.

Χαρακτήρισε εξάλλου παράλογη την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, ενώ αντίθετα για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη σχολίασε πως ήταν μέτρα που και η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί.

Αν και επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα κακό κείμενο, με μέτρα στα οποία δε συμφωνεί, δεσμεύθηκε να το εφαρμόσει και να αναλάβει όλες τις ευθύνες που του αναλογούν και δεν θα ακολουθήσει την εύκολη λύση της φυγής.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ανέφερε πως όταν αποφάσισε τη διεξαγωγή του είχε την πεποίθηση ότι θα δοθεί στην Ελλάδα η απαιτούμενη παράταση του προηγούμενου προγράμματος, όμως αυτό δεν έγινε, κάτι που απέδωσε σε “εκδικητική στάση” των εταίρων.

Ερωτηθείς αν υπήρχε σχεδιασμός για plan B, με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως αυτό που φάνταζε σαν εναλλακτική ήταν το λεγόμενο "σχέδιο Σόιμπλε" περί συναινετικής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ένα σχέδιο που πρακτικά θα σήμαινε επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, αλλά με διατήρηση του μνημονίου. Αποκάλυψε μάλιστα πως ο ίδιος γνώριζε την ύπαρξη του σχεδίου αυτού ήδη από τον Μάρτιο.

Όπως σημείωσε, ζήτησε ο ίδιος να γίνει μία ανάλυση των επιπτώσεων ενός Grexit, και όταν τη διάβασε κατάλαβε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελούσε εναλλακτική επιλογή. Εξήγησε εξάλλου πως η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή τα απαραίτητα συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει μία επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ενώ ξεκαθάρισε πως ουδέποτε είχε κρυφό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον Γιάννη Βαρουφάκη, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό οικονομολόγο, όμως αυτό δε σημαίνει ότι είναι και καλός πολτιικός - "πρέπει να αυτοσυγκρατείσαι", ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε επίσης ότι ο Γ. Βαρουφάκης έκανε λάθη στη διαπραγμάτευση, τα οποία χρεώνεται ο ίδιος ως πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς εξάλλου για το αν θα διαγράψει τους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, είπε πως αυτό δεν είναι στη δική του κουλτούρα, αλλά ούτε και στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς.


Δείτε στα παρακάτω ΒΙΝΤΕΟ τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ







news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *