Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Βουτιά των βάσεων στις δημοφιλείς σχολές - Η τραπεζική αργία ωθεί τους υποψήφιους σε αλλαγές στα μηχανογραφικά

Δύο μέρες απομένουν για τη λήξη της προθεσμίας της κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών και η εικόνα των βάσεων δεν είναι καλή.

Μεγάλη πτώση στις δημοφιλείς σχολές, καταποντισμός σε κάποιες σχολές της περιφέρειας όπου αναμένεται να υπάρξουν ακόμη και κενές θέσεις, αλλά και μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται στα 11.000 με 13.000 μόρια είναι το γενικό περίγραμμα. Μάλιστα και οι οικονομικές εξελίξεις και η νέα, πιο αυστηρή ρύθμιση για τις μετεγγραφές οδηγούν πολλούς από τους υποψήφιους σε αναθεωρήσεις των επιλογών τους και αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι το κλείσιμο των τραπεζών, δημιουργούν καινούργια δεδομένα στις επιλογές των υποψηφίων. «Πάρα πολλοί υποψήφιοι αλλάζουν το μηχανογραφικό τους διότι οι οικογένειες νιώθουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά σε σπουδές σε άλλη πόλη και πιέζουν τα παιδιά να αλλάξουν το μηχανογραφικό τους και να δηλώσουν σχολές μόνο στην πόλη τους κάνοντας σημαντικές υποχωρήσεις στο αντικείμενο σπουδών» επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο. Πρωτοπαρατηρήθηκε το 2011 όταν είχαν εισαχθεί 54 υποψήφιοι σε περιζήτητες σχολές του πολυτεχνείου της Ξάνθης και δεν πήγαν ποτέ να εγγραφούν ακριβώς επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε άλλη πόλη από αυτή που ζούσαν οι οικογένειές τους. «Δεν αποκλείεται το φαινόμενο αυτό να παρουσιαστεί φέτος σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και να έχουμε πολλές κενές θέσεις» εκτιμά.

Πάντως, η έκταση του φαινομένου δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί, ώστε να βγουν απολύτως ασφαλή συμπεράσματα για το ύψος των βάσεων εισαγωγής στις λεγόμενες «μικρομεσαίες» σχολές όπου εισάγεται και ο μεγάλος όγκος των υποψηφίων. «Ξέρουμε ότι πολλοί υποψήφιοι θα αποφύγουν να δηλώσουν σχολή σε άλλη πόλη. Αλλά πόσα θα είναι αυτά δεν μπορούμε να ξέρουμε» εξηγεί ο κ.Στρατηγάκης.

Αν η οικονομική ανασφάλεια είναι ο ένας αστάθμητος παράγοντας στις επιλογές των υποψηφίων, ο άλλος είναι η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές που ψηφίστηκε ως τροπολογία στο νόμο για την ιθαγένεια. Η δραστική μείωση των μετεγγραφών αναμένεται να οδηγήσει σε ιλιγγιώδη πτώση τις βάσεις περιφερειακών σχολών τις οποίες πέρυσι οι υποψήφιοι χρησιμοποίησαν ως «πάτημα» για να επιτύχουν τη μετεγγραφή τους σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης όπου οι βάσεις ανέβηκαν πέρυσι κατά 1.960 μόρια επειδή δηλώθηκε από πολλούς υποψήφιους που πληρούσαν τα κοινωνικά κριτήρια (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ).

Αντίθετα, όμως, στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων ο παράγοντας που θα επηρεάσει τις βάσεις είναι σταθμισμένος και ένας: οι επιδόσεις των υποψηφίων στις εξετάσεις. Συνεπώς, η μεγάλη δυσκολία των θεμάτων είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει και μεγάλη πτώση των βάσεων στις ιατρικές, τις νομικές και τις πολυτεχνικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων, η Ιατρική της Αθήνας θα κινηθεί ανάμεσα στα 19.000 και τα 19.050 μόρια, η Νομική της Αθήνας θα κινηθεί περί τα 18.500, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί και η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ. Στα 18.070 μόρια αναμένεται να κινηθεί η Ιατρική Αλεξανδρούπολης καταγράφοντας πτώση 600 μορίων. Στη Νομική Κομοτηνής αναμένεται πτώση 700 μορίων (17.550 μόρια), ενώ 400 με 500 μόρια θα είναι η πτώση στις Πολυτεχνικές Σχολές.

Γενικά, η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές του πρώτου πεδίου, ενώ μικρότερη θα είναι στα υπόλοιπα πεδία. Από την άλλη πλευρά, στις χαμηλόβαθμες σχολές (11.000 με 13.000 μόρια) της τεχνολογικής και της θετικής κατεύθυνσης δεν αποκλείεται να καταγραφή μικρή άνοδος.


newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *