Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Μάχη στη Βουλή: Η ημέρα της κρίσης για Τσίπρα και κυβέρνηση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή του τόπου, αφού τα μέτρα του νέου Μνημονίου που καλείται να εγκρίνει απόψε η Βουλή προκαλούν ήδη «σεισμικές δονήσεις» σε κυβέρνηση και κόμμα, με τον πρωθυπουργό να στέλνει χθες το μήνυμα ότι εκτός από την κακή συμφωνία η άλλη επιλογή ήταν μια συμφωνημένη χρεοκοπία.


Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, η διχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη, ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών και ο Αλέξης Τσίπρας εδώ πού έφτασαν τα πράγματα θέτει προ των ευθυνών τους Αριστερή Πλατφόρμα και Ζωή Κωνσταντοπούλου για όσα θα επακολουθήσουν.

Ο κοινοβουλευτικός προγραμματισμός

Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης με στόχο να ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 12 – 12:30 το μεσημέρι.

Στις 13:00 με 13:30 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βγει άμεσα η ημερήσια διάταξη που θα συγκαλεί την Ολομέλεια στις 2 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής, η συνεδρίαση για κατεπείγον νομοσχέδιο διαρκεί έως 10 ώρες, όμως στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από τα μεσάνυχτα.


«Ο Λαφαζάνης υπηρετεί το δικό του πολιτικό σχέδιο»

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν διστάζουν να πουν ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπηρετεί το δικό του πολιτικό σχέδιο, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει, ενώ γνωρίζουν με μαθηματική ακρίβεια πόσοι βουλευτές θα απασφαλίσουν απόψε.

Ο πρωθυπουργός πάντως, έπειτα από αλλεπάλληλες και μαραθώνιες συνεδριάσεις με τους πολύ στενούς του συνεργάτες, αποφάσισε να μην πολώσει το κλίμα -προχωρώντας σε διχαστικού τύπου συνεδριάσεις- παρά αφού άκουσε όλες τις απόψεις διεμήνυσε ότι θα κάνει τα πάντα για να μείνει ενωμένο το κόμμα.

Με φόντο τα παραπάνω, η πολυπαραγοντική εξίσωση την οποία καλείται να λύσει ο Αλέξης Τσίπρας -το αργότερο μέχρι την Παρασκευή- έχει τρία βασικά μέρη και καθιστά δύσκολους τους χειρισμούς:


1. Πολυνομοσχέδιο και μέτρα

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων για την υλοποίηση του προγράμματος «γέφυρα» που θα φέρει χρηματοδότηση 12δις ευρώ, θα κρίνει εν πολλοίς το μπρα ντε φερ των «προεδρικών» με τους «λαφαζανικούς».

Ο πρωθυπουργός απόψε θα μπορέσει να έχει μια καθαρή εικόνα σχετικά με το ποιο είναι το πολιτικό προσωπικό που θα μπορεί να τον ακολουθήσει την επομένη των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και τα περιθώρια κινήσεών του λιγοστά, αφού μόνο με την υπερψήφιση το πολυνομοσχεδίου θα μπορέσει να εξασφαλίσει το πρόγραμμα στήριξης του ESM. Επόμενο βήμα πάντως αν εγκριθούν τα μέτρα, είναι να συνεδριάσει εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη το eurogroup και στη συνέχεια (πάλι με τηλεδιάσκεψη) να δοθεί το πράσινο φως από το ΔΣ της ΕΚΤ για αύξηση της χρηματοδότησης και στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

2. Πολυδαίδαλο το παζλ της κοινοβουλευτικής ομάδας

Παρά τις συντονισμένες δράσεις της πτέρυγας Λαφαζάνη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ζητήσει τις παραιτήσεις υπουργών που έχουν διαφοροποιηθεί.

Η Αριστερή Πλατφόρμα πάντως συντεταγμένα, θα καταψηφίσει τα νομοθετήματα συνεχίζοντας σταθερά «σε αντιμνημονιακή γραμμή και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», στοιχείο που προέκυψε και από τη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση σε ξενοδοχειο της Αθήνας.Όλα τα κορυφαία στελέχη ξεκαθάρισαν πως η μη ψήφιση της συμφωνίας δεν σημαίνει και μη στήριξη της κυβέρνησης, ενώ διευκρίνισαν πως θα ψηφίσουν όποιο άλλο νομοσχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου έρθει στη Βουλή και δεν παραπέμπει στο μνημόνιο.

Η ομάδα των διαφωνούντων πάντως αγγίζει σίγουρα τους 30 βουλευτές, κι αυτό γιατί στην «ομάδα» Λαφαζάνη ανήκουν πέρα από τον ίδιο οι: Δημήτρης Στρατούλης, Στάθης Λεουτσάκος, Γιάννης Σταθάς, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Ήσυχος, Ηλίας Ιωαννίδης, Ηλίας Καματερός, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στέφανος Σαμοίλης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Λαπαβίτσας, Λίτσα Αμανατίδου.

Στους βουλευτές που έχουν διαφοροποιηθεί προστίθενται και οι Ιωάννα Γαιτάνη και Ελένη Ψαρρέα ( από τη ΔΕΑ), ενώ σχεδόν σίγουρο είναι πια ότι θα καταψηφίσουν οι τέσσερις βουλευτές της ΚΟΕ Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου, Δημήτρης Κοδέλας και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Άγνωστο παραμένει δε, ποια στάση θα κρατήσουν οι… ελεύθεροι σκοπευτές (Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ραχήλ Μακρή, Ζωή Κωνσταντοπούλου κα) αν και τα δείγματα γραφής δεν έχουν αλλάξει.

3. Ανασχηματισμός

Ολική αναδόμηση θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας, στο υπουργικό σχήμα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται δε, και η τοποθέτηση της κας Κωνσταντοπούλου απόψε,καθώς οι πληροφορίες λένε ότι θα απαντήσει στους επικριτές της μέσα από ένα «πύρινο» λόγο.

Για τους υπουργούς, θεωρείται δεδομένο, ότι θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης οι Δημήτρης Στρατούλης, Τάσος Κουράκης και Κώστας Ήσυχος που προέρχονται από την Πλατφόρμα. Ο Θοδωρής Δρίτσας (λογω του ΟΛΠ), ενώ θα υπάρξουν τόσο εσωτερικές μετακινήσεις υπουργών αλλά και νέες εξωκοινοβουλευτικές συμμετοχές.



Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *