Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Διάβάστε τι πρέπει να κάνετε για να εισπράξετε το επίδομα θέρμανσης

Σχεδόν μισό εκατομμύριο, οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν για το επίδομα θέρμανσης. Όσα πρέπει να γνωρίζετε


Στις 490.000 ανήλθε ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων εξασφάλισης επιδόματος θέρμανσης επί των 560.000 που υποβλήθηκαν, δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.


Όπως σημείωσε, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων μέσω του Taxinet εξελίσσεται ικανοποιητικά και σύντομα αναμένεται ότι θα αρχίσει η καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα έχουν εκταμιευτεί 22 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή του επιδόματος, τα οποία πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, δήλωσε: "Τα περισσότερα παράπονα που δεχόμαστε σχετικά με το επίδομα θέρμανσης είναι για το περιουσιακό κριτήριο. Μένουν πολλοί άνθρωποι απ' έξω".

Επισήμανε, δε, ότι στο επόμενο διάστημα οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν τον δεύτερο φόρο ακινήτων, οπότε δεν θα έχουν χρήματα για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. "Είναι διπλό το πλήγμα. Έτσι κι αλλιώς τα εισοδήματα όλων έχουν μειωθεί, αναφορικά με το εισοδηματικό κριτήριο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει το περιουσιακό κριτήριο" τόνισε.

Στο μεταξύ, οκτώ στις δέκα πολυκατοικίες δεν έχουν εφοδιαστεί πετρέλαιο θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί η πρώτη δόση του επιδόματος. Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Δυστυχώς, αδυνατούν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης και προσπαθούν με εναλλακτικές μορφές θέρμανσης να ζεσταθούν. Η κατάσταση είναι χειρότερη φέτος, σε σχέση με πέρυσι, παρά το επίδομα".

Όπως λέει ο κ. Λεχουρίτης, το αξιοπερίεργο με τις πολυκατοικίες είναι ότι ακόμη και αν στα δέκα διαμερίσματα, τα τρία θέλουν να βάλουν πετρέλαιο, αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί σύμφωνα με το καταστατικό, αποφασίζει η πλειοψηφία.

"Η κατάσταση όσον αφορά τη θέρμανση είναι χαοτική. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μη ρίξει την τιμή του πετρελαίου για να ζεσταθεί ο κόσμος. Κάποτε είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, o κ. Σαμαράς, ότι με επιδοματική πολιτική δεν δίνεται λύση στα προβλήματα. Γιατί επαναφέρει, λοιπόν, το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης;" λέει.

Τι βήματα πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για το επίδομα θέρμανσης;

Η υπηρεσία για τη διαδικασία του επιδόματος θέρμανσης είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, με την επιλογή του σημείου «Υποβολή αίτησης επιδόματος θέρμανσης».

Οι πιστοποιημένοι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτουν για να έχουν πρόσβαση σ' αυτή. Για τους φορολογούμενους που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες θα αρκεί ο ΑΦΜ και ο αριθμός ειδοποίησης ενός εκκαθαριστικού δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν δύο επιλογές κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ανάλογα με το αν πρόκειται για μονοκατοικίες ή για πολυκατοικίες (διαχειριστές).

Το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 35 λεπτά το λίτρο και κυμαίνεται από 210 έως και 1.050, ευρώ ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί ο φορολογούμενος

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φέτος άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ ( από 25.000 ευρώ πέρυσι), έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ πέρυσι) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια δικαιούχοι είναι άγαμοι υπόχρεοι με έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας ( από 150.000 ευρώ), έγγαμοι με ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ ( από 200.000ευρώ), ενώ από το επίδομα θα εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά ( από 2.000 κυβικά πέρυσι).

Το επίδομα ανά ζώνη

Ο υπολογισμός του επιδόματος γίνεται με βάση τις 4 ζώνες στις οποίες έχει χωριστεί η χώρα και στις οποίες προβλέπονται διαφορετικά επίπεδα μέγιστης επιδοτούμενης κατανάλωσης με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες (από 5 έως 25 λίτρα ανά τετραγωνικό πρώτης κατοικίας με μέγιστο όριο τα 120 τ.μ).

Έτσι:

Στην πρώτη ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, στη Β' Ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 15 λίτρα, στη Γ' Ζώνη 8 λίτρα και στη Δ΄ Ζώνη 5 λίτρα ανά τετραγωνικό.

Το ανώτατο ύψος επιδόματος είναι :

-1.050 ευρώ στην Α' Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία),

-630 ευρώ στη Β' Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρου

-336 ευρώ στη Γ' Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα)

-210 ευρώ στη Δ' Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού).



(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *