Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά από αύριο η διάθεση - Πόσο θα πληρώσουν όσοι πάρουν το επίδομα

Αύριο, Τετάρτη, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Μετά τη μείωση του ΕΦΚ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και δεδομένης της υποχώρησης των διεθνών τιμών πετρελαίου, εκτιμάται ότι η τιμή του θα κυμαίνεται στο 1,04 - 1,05 ευρώ το λίτρο.




Τον Οκτώβριο του 2013 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,28 ευρώ το λίτρο.

Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι μέχρι στιγμής περιορισμένο και διερευνητικής φύσεως.

Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζητεί παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια της περιφέρειας καθώς και στους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, προειδοποιώντας για προβλήματα στον εφοδιασμό της αγορά με πετρέλαιο θέρμανσης.

Σε επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία η ΠΟΠΕΚ κάνει λόγο για καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των συστημάτων από την πλευρά των τεχνικών εταιρειών που αναλαμβάνουν τις σχετικές εργασίες, λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης ανταλλακτικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, από τα 3332 πρατήρια της περιφέρειας έχουν εγκαταστήσει το σύστημα τα 1845 (ποσοστό 55 % ) και από τους 350 υπόχρεους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, περίπου 100.

Όσοι δεν έχουν το σύστημα εισροών - εκροών δεν θα μπορούν να παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης και συνεπώς τίθενται εκτός αγοράς.

Χιλιάδες πολίτες αναμένεται να προμηθευτούν φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με πέρσι, χάρη στη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρελαίου κατά 30% αλλά και λόγω της συνέχισης της πολιτικής επιδότησης. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα ίδια με τα περσινά, αλλά οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές από μέρα σε μέρα..

Τι θα ισχύει λοιπόν για φέτος;

Η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η οποία αποτελούσε, από το Νοέμβριο του 2011, «μνημονιακή» υποχρέωση της χώρας, επήλθε τελικά, τον Οκτώβριο του 2012, στο 80% του ισχύοντος ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης, δηλαδή διαμορφώθηκε στα 330 ευρώ / 1.000 λίτρα, χωρίς το πετρέλαιο κίνησης να μείνει στο αρχικό του επίπεδο, δηλαδή στα 412 ευρώ / 1.000 λίτρα, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία με την Τρόικα. Αυξήθηκε, συνεπώς, σημαντικά το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, και μειώθηκε λίγο το κόστος του πετρελαίου κίνησης.

Η εφαρμογή αυτού του μέτρου αποδείχθηκε οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη, περιβαλλοντικά επιζήμια, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά και το λαθρεμπόριο όπως αναφέρει και το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως έχει γίνει γνωστό πέρσι είχε γίνει διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και σε αύξηση κατά 25% της επιδότησης ανά λίτρο (στα 0,35 ευρώ / λίτρο).

Οι δικαιούχοι πέρσι ανήλθαν περίπου στους 600.000. Το επίδομα, το οποίο χορηγήθηκε, διαμορφώθηκε στα 175 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο έναντι της περίοδου 2012-2013 (86 εκατ. ευρώ). Για τη χειμερινή περίοδο που ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, επέρχεται η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο, με τη διαμόρφωσή του στα 230 ευρώ / 1.000 λίτρα (από 330 ευρώ / 1.000 λίτρα που ισχύει μέχρι σήμερα), επιδιώκοντας μια καλή λύση, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, δεδομένων, κυρίως, των δημοσιονομικών περιορισμών.

Με τη μείωση αυτή, η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, μόλις ξεκινήσει η χορήγησή του εφέτος, αναμένεται να υποχωρήσει στα επίπεδα περίπου του 1,05 ευρώ / λίτρο, ανάλογα με τα δεδομένα των διεθνών τιμών, από τα 1,259 ευρώ / λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014. Έτσι, για νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ/λίτρο, τιμή δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ / λίτρο ή κατά 24% έναντι της τιμής του Απριλίου 2012 (1,045 ευρώ / λίτρο), δηλαδή της τελευταίας τιμής προ της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παραδείγματος χάριν, για ένα νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα θέρμανσης:

1ον. Η μείωση έναντι της περυσινής λιανικής τιμής πώλησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,47 ευρώ / λίτρο, η οποία αναλύεται ως εξής:
0,12 ευρώ / λίτρο περίπου από τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ, με αμετάβλητες τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, και
0,35 ευρώ / λίτρο, από την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης.

2ον. Το όφελος που θα αποκομίσει τη φετινή χειμερινή περίοδο ανέρχεται σε:
1.410 ευρώ, αν εξαντλήσει τα 3.000 λίτρα που δικαιούται στη Ζώνη Α' (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας),
846 ευρώ, αν εξαντλήσει τα 1.800 λίτρα που δικαιούται στη Ζώνη Β' (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου),
451 ευρώ, αν εξαντλήσει τα 960 λίτρα που δικαιούται στη Ζώνη Γ' (Νομοί Αττικής, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας),
282 ευρώ, αν εξαντλήσει τα 600 λίτρα που δικαιούται στη Ζώνη Δ' (Νομοί Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, σε Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού).

Αξίζει να αναφερθεί ότι, και στην περίπτωση που το εν λόγω νοικοκυριό καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από εκείνες που επιδοτούνται, ακόμη και για διπλάσια κατανάλωση λίτρων από τα επιδοτούμενα, η μέση τιμή ανά λίτρο, που θα κληθεί να καταβάλλει, δεν θα υπερβαίνει τα προ της αύξησης του ΕΦΚ επίπεδα του Απριλίου του 2012.

Έτσι όσο η κατανάλωση προσεγγίζει τα επιδοτούμενα λίτρα, τόσο κατεβαίνει η μέση δαπάνη ανά λίτρο, με αποτέλεσμα να ωφελείται τελικά ο καταναλωτής.

Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, θα δοθεί και φέτος με βάση τα εξής κριτήρια:

Εισοδηματικά κριτήρια:

- ΄Αγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ
- Έγγαμοι έως 40.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
- Μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:

- ΄Αγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας
- Έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας
- κατοχή αυτοκινήτου έως 3.000 κυβικών.
 
 
πηγη:newsbomb


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *