Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Γιάννης Σηφάκης: ''Το παραγωγικό αναπτυξιακό σχέδιο για την Πέλλα που πρέπει να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ''

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα σε ξενοδοχείο των Γιαννιτσών. 


Η ομιλία του Γιάννη Σηφάκη, υποψήφιου Βουλευτή Πέλλας ήταν η ακόλουθη: 


''Η εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Ο Ελληνικός λαός καλείται να ανατρέψει δια παντός την προσπάθεια ξένων και ντόπιων κέντρων για την αριστερή παρένθεση, για την παλινόρθωση μετά από λίγους μόλις μήνες του καθεστώτος της διαπλοκής και της διαφθοράς, της κλεπτοκρατίας και της αρπαχτής, της τραπεζοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων καθώς και των συμφερόντων που κρατούσαν και κρατούν ακόμη την δημόσια διοίκηση μακριά από τον πολίτη και τις ανάγκες του. 

Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι ποιος θα διαχειριστεί την δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε. Ποιος θα διαπραγματευτεί για τα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας. Το χρέος, τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα εργασιακά, τα αντισταθμίσματα για την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ποιος μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και όχι οι δανειστές. Την αντιμετώπιση της διαπλοκής, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, την ριζοσπαστική αλλαγή στο κράτος. 

Και φυσικά δεν μπορεί να τα κάνουν αυτά αυτοί που τα δημιούργησαν και τα εξέθρεψαν, αυτοί που τα καλλιέργησαν και τα γιγάντωσαν. Το παλιό και φθαρμένο ( και εν πολλοίς διεφθαρμένο) πολιτικό σύστημα που μάταια παλεύει για την επιστροφή του. Μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματική επίτευξη αυτών των στόχων. 

Και είναι η μόνη που μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας με έμφαση στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι του εργολαβικού κέρδους, στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, την απασχόληση και την καινοτομία. 

Το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο για την Πέλλα περνά μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας του πρωτογενούς τομέα με οφέλη για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο και κατ’ επέκταση για όλη την κοινωνία του Νομού. Την ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα με έμφαση στην μεταποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Την περαιτέρω ενίσχυση του ήπιου τουρισμού της Πελλαίας χώρας, του Καϊμακτσαλάν , των Λουτρών Πόζαρ, των καταρρακτών στην Έδεσσα, της Βεγορίτιδας και άλλων αξιόλογων προορισμών. Την ουσιαστική πρόοδο στις σχέσεις με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες που είναι εν δυνάμει αγορές για το αγροτικό, το τουριστικό και το πολιτιστικό προϊόν της Πέλλας.

Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν κοινοί στόχοι όλων των πολιτικών εκπροσώπων, των παραγωγικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Πέλλας. 

· Το πρώτο καθήκον μας είναι η άρση της φτωχοποίησης των στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση όλα τα τελευταία χρόνια. Των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μικρομεσαίων. Η ανάσχεση της νεομετανάστευσης των νέων ανθρώπων με την δημιουργία συνθηκών που να μπορεί να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ, πρώτα από όλα στον αγροτικό τομέα. 

· Η βελτίωση των συνθηκών υγείας που έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά. Η ενίσχυση των νοσοκομείων και κέντρων υγείας κυρίως με ιατρικό προσωπικό, να συμφέρει τους νέους γιατρούς να μείνουν εδώ και να μην μεταναστεύουν. Ακόμη η ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό και η άρση ανορθολογισμών που μπορούν να βοηθήσουν την δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να σκύψουμε στο πρόβλημα και να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις που να υλοποιηθούν γιατί η κατάσταση είναι συνεχώς οριακή.

· Η δημιουργία σχολών ή άλλων δομών εκπαίδευσης ιδίως στους τομείς της γεωπονίας, της δασοπονίας και των τουριστικών υπηρεσιών. 

· Η ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη

Χρειάζεται συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα που πρέπει να υλοποιηθούν σε ορίζοντα 4ετίας ή 8ετίας, ανάλογα με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία : 

· Πρώτα η κατασκευή έργων συγκράτησης επιφανειακών νερών και αρδευτικών δικτύων για την μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα. Το φράγμα της Καλής ( ώριμο έργο που αλλάξει την κατάσταση στο κάμπο των Γιαννιτσών και ένα τμήμα του κάμπου της Σκύδρας) να χρηματοδοτηθεί την προγραμματική περίοδο που τώρα ξεκινά. Οι τέσσερεις τουλάχιστον λιμνοδεξαμενές στην Αλμωπία , το φράγμα του Στραβοποτάμου στην Έδεσσα. Τα αντιπλημμυρικά έργα στον Λουδία και την τάφρο 66. 

· Η άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Πέλλας. Η κατασκευή των οδικών παρακάμψεων της Χαλκηδώνας και των Γιαννιτσών ( ώριμα έργα από τα οποία αφαιρέθηκαν 120 εκ € αυθαίρετα από την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ). Η ολοκλήρωση των μελετών του τμήματος Μαυροβούνι- Νότια παράκαμψη Έδεσσας και της βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών από το Μεσημέρι ως την Δροσιά. Ακόμη η ολοκλήρωση των μελετών και των απαλλοτριώσεων του οδικού άξονα Ριζάρι-Νάουσα- Μέση σε συνεργασία με την Ημαθία. 

· Η κατασκευή της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης μέσω Γιαννιτσών για γρήγορη, ασφαλή, φτηνή και φιλοπεριβαλλοντική μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων.

· Η έξοδος του Νομού προς Βορρά με την βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου Αριδαία- Αρχάγγελος- Γουμένισσα- Εύζωνοι καθώς και του δρόμου Γιαννιτσά- Πολύκαστρο - ΠΑΘΕ. 

· Η αξιοποίηση της γεωθερμίας για θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις και προωρίμανση αγροτικών καλλιεργειών. 

· Η περαιτέρω αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την βελτίωση των ηλεκτρικών δικτύων.

· Καθοριστικής αξίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της θέσης των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι η αυτοοργάνωση τους, ο νέος συνεργατισμός μέσα από τον συνεταιριστικό νόμο, το σχέδιο του οποίου θα τεθεί σε διαβούλευση αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης μας.Η ευθύνη μας για την ωρίμανση και την υποβοήθηση του νέου συνεργατισμού είναι μεγάλη. Δεν πρέπει να έλθει η επόμενη σαιζόν των αγροτικών προϊόντων και να βρεθεί την Πέλλα τόσο ανοργάνωτη.

Γ. Τούτη η ώρα είναι και ώρα προσωπικού απολογισμού των πρώτων 7 μηνών στην εκπροσώπηση του Νομού. Προσωπικά έχω ήσυχη την συνείδηση μου ότι έπραξα το καλύτερο που μπορούσα στα αυτά τα πλαίσια για την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων του Νομού, για την ωρίμανση της λύσης τους και την δυνατότητα υλοποίηση τους στα πλαίσια της πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης με σταθερά βήματα, βέβαια, σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Η επίλυση, με μεγάλη προσπάθεια, του σοβαρού θέματος με την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης Πέλλας και Φλώρινας δείχνει την δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης αλλά και τον τρόπο που οφείλουμε να κινούμαστε ενισχύοντας τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών και των φορέων. 

Η υποεκπροσώπηση της Πέλλας είναι παρελθόν. Με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20 Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει μια καινούργια μέρα για την Πέλλα και για όλη την χώρα, μια καινούργια μέρα για τον λαό μας.''



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *