Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Χωρίς εισφορές το αγροτικό εισόδημα έως 10.000 € για τους συνταξιούχους

Ποιοι και πως απαλλάσονται από εισφορές 121€. Νομοτεχνική βελτίωση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας από τη Βουλή.


Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ - Αγροτών οι συνταξιούχοι άλλων πρ. Ταμείων πλην ΟΓΑ οι οποίοι έχουν ετήσιο εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση ή και αγροτική επιδότηση έως 10.000 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, προανήγγειλε την νομοθετική ρύθμιση από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΜέΡΑ25, Σοφίας Σακοράφα.

Η νέα διάταξη έρχεται να εναρμονίσει το καθεστώς απόδοσης εισφορών με το καθεστώς περικοπής της σύνταξης κατά 30% και να διορθώσει επί τη ουσίας μια παράλειψη του νόμου. Ο νόμος προέβλεπε πως οι συνταξιούχοι άλλων φορέων (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) και του Δημοσίου εξαιρούνται από τον κόφτη της σύνταξης 30% εφόσον δηλώνουν αγροτικό εισόδημα (αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αλιείς) που δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο νόμος προέβλεπε πως οι συνταξιούχοι πρώην Φορέων κύριας ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) ή του Δημοσίου που είχαν αναλάβει ή αναλαμβάνουν δραστηριότητα υπαγόμενη στον πρ. ΟΓΑ καταβάλλουν κανονικά τις νέες αγροτικές εισφορές που προβλέφθηκαν, χωρίς πλαφόν εισοδήματος. Δημιουργούνταν δηλαδή υποχρέωση καταβολής εισφοράς 121 ευρώ από το πρώτο ευρώ αγροτικού εισοδήματος ή και αγροτικής επιδότησης (για τους παλαιούς από 1/3/2021).

Ο κ. Βρούτσης αναγνώρισε πως υπήρχε παράλειψη νόμου, που έθετε ασφαλιστικές εισφορές από μηδενικό εισόδημα. Γι αυτό και προανήγγειλε πως θα φέρει διάταξη με νομοτεχνική βελτίωση θεσπίζοντας πλαφόν 10.000 ευρώ και για την αναγκαιότητα καταβολής εισφορών. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η νομοθετική πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί εντός Μαίου και με την οποία θα αλλάξει το όριο «και από το "μηδέν" ευρώ, θα πάμε στο ποσό των 10.000 ευρώ».

Με την νέα διάταξη θεσπίζεται ένα εύλογο όριο απαλλαγής των συνταξιούχων που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρ. ΟΓΑ από την υποχρέωση καταβολής εισφορών προκειμένου να αποφευχθεί η «δυσανάλογη επιβάρυνση και να στηριχθεί η αγροτική δραστηριότητα» όπως αναφέρεται. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο καθεστώς διαμορφώνεται ως εξής:

Οι συνταξιούχοι αγρότες που ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ μπορούν να συνεχίζουν να δουλεύουν ως αγρότες και μετά την συνταξιοδότησή τους (απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρ. ΟΓΑ) χωρίς καμία περικοπή στην σύνταξη.
Οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που εργάζονταν και ασφαλίζονταν ως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), ως Δημόσιοι Υπάλληλοι (Δημόσιο), ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι (ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ) μπορούν να έχουν αγροτικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ το χρόνο χωρίς να έχουν περικοπή στην σύνταξή τους.
Οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που εργάζονταν και ασφαλίζονταν ως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), ως Δημόσιοι Υπάλληλοι (Δημόσιο), ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι (ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ) δεν καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ – Αγροτών για το αγροτικό εισόδημα που δηλώνουν εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ (με το σημερινό καθεστώς έπρεπε να καταβάλλουν εισφορές 121 ευρώ το μήνα από το πρώτο ευρώ αγροτικού εισοδήματος).
Το 2022 ο "κόφτης" για τους παλαιούς

Η ίδια νομοθετική διάταξη αναμένεται να δίνει ένα ακόμη χρόνο περιθώριο στους παλαιούς εργαζόμενους - συνταξιούχους, μεταθέτοντας την εφαρμογή του οριζόντιου κόφτη 30% στον Μάρτιο του 2022 έναντι τον Μάρτιο του 2021. Η εν λόγω διάταξη αφορά συνταξιούχους που είχαν συνταξιοδοτηθεί και εργάζονταν ήδη πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (πριν τον Μάιο του 2016) και γι αυτό είχαν εξαιρεθεί από τον κόφτη του 60%. Γι αυτούς ισχύει ακόμη και σήμερα το παλαιότερο - προ νόμου Κατρούγκαλου - καθεστώς - το οποίο διαχωρίζει τα "πέναλτι" στους συνταξιούχους ανάλογα με την απασχόλησή τους σε δυο κατηγορίες:
Όσοι εργάζονται ως μισθωτοί χάνουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Όποιος έχει σύνταξη έως 871 ευρώ δεν χάνει τίποτα. Όσοι έχουν υψηλότερη σύνταξη χάνουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 871. Η επικουρική καταβάλλεται ολόκληρη. (Όσοι είναι κάτω των 55 ετών χάνουν εντελώς την σύνταξη).
Όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν εντελώς το ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια. Όσοι είναι κάτω των 55 χάνουν εντελώς την σύνταξη. Όσοι είναι πάνω από 55 και λαμβάνουν σύνταξη έως 1.742 ευρώ δεν χάνουν τίποτα.

Οι συνταξιούχοι της κατηγορίας αυτής κινδύνευαν με απώλειες 30% στην σύνταξή τους ανεξαρτήτως ύψους ποσού. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης υπολογίζουν πως στην κατηγορία αυτοί ανήκουν πάνω από 80.000 παλαιοί συνταξιούχοι, κυρίως γιατροί αλλά και αρκετοί συνταξιούχοι ΙΚΑ που συνέχισαν εργαζόμενοι στην ασφάλιση του πρ. ΟΑΕΕ όπως και αρκετοί συνταξιούχοι από διάφορα Ταμεία που συνέχισαν εργαζόμενοι ως μισθωτοί.




απο το ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *